Tα Χριστούγεννα και η νέα χρονιά ήταν πάντα η εποχή της ανασκόπησης και των αναμνήσεων. Γι’ αυτό και 5 αγαπημένες μας Bookstagrammers, Booktubers και Book-podcasters θυμούνται μαζί μας γιορτινές νοσταλγικές στιγμές, παιδικές Χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις και μας μιλούν για το τι πραγματικά σημαίνει Χριστούγεννα για την κάθε μία.

Ακόμη, μας προτείνουν Χριστουγεννιάτικα βιβλία και tips για extra cozy Χριστουγεννιάτικες καταστάσεις για κάθε βιβλιόφιλο!

@the_bookclub_gr – Bookstagrammer

Ονομάζομαι Κλέλια Βερικάκη και αγαπώ τα βιβλία από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ! Πριν καλά καλά μάθω ανάγνωση, θυμάμαι να «αναγκάζω» τη μαμά μου και τη γιαγιά μου να μου διαβάζουν βιβλία…

Η ιδέα της σελίδας μου, προέκυψε την περίοδο της καραντίνας. Πάντοτε διάβαζα πολύ, αλλά την περίοδο του Covid, έπεσαν στην αντίληψη μου σελίδες αφιερωμένες στα βιβλία και βρήκα πολύ ενδιαφέρον το περιεχόμενο τους. Αποφάσισα λοιπόν να κάνω και εγώ το ίδιο και υποσχέθηκα στον εαυτό μου πως θα είμαι πάντοτε ειλικρινής με τις παρουσιάσεις μου, κάτι που απ’ ότι βλέπω εκτιμάται πολύ και από το κοινό μου.

Ποιος είναι ο Άγιος Βασίλης; Υπάρχει τελικά;

Ως μικρό παιδί, με θυμάμαι να περνάω αρκετές φάσεις διαφορετικών σκέψεων για το παραπάνω θέμα. Από τη μία, η παιδική μου αθωότητα πίστευε με όλο της το είναι στην φαντασίωση του ηλικιωμένου καλού (και ελάχιστα υπέρβαρου) γεράκου που ερχόταν αποκλειστικά για μένα από το πιο μακρινό μέρος. Απλώς για να μου φέρει ένα δώρο.

Στο μικρόκοσμο ενός παιδιού, μια τέτοια σκέψη το κάνει να νιώθει τόσο σημαντικό. Μεγαλώνοντας φυσικά η μαγεία έφυγε, η λογική επικράτησε και η σκέψη ενός άνδρα αγνώστου, ανεξαρτήτως ηλικίας, βάρους και τόπου προέλευσης, φάνταζε λόγος για να καλέσεις βοήθεια.

Ωστόσο, σήμερα καταλήγω πως ναι, υπάρχει Άγιος Βασίλης. Είμαι εγώ, εσύ, είμαστε όλοι. Γιατί τι παραπάνω υποστηρίζει το concept αυτού του καλού κυρίου, από την ανιδιοτέλεια και την προσφορά; Έχω υπάρξει Άγιος Βασίλης στη ζωή ανθρώπων και αντίστοιχα έχουν βρεθεί και στη δική μου. Σαν μικροί από μηχανής θεοί.

Αν ψάξουμε προσεκτικά θα εντοπίσουμε όλοι τον ‘Άγιο Βασίλη’ μας. Ίσως είναι ένας φίλος, ένας σύντροφος, ένας γονιός. Δεν είναι όμως τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από τον άνθρωπο που θα κάνει το κάτι παραπάνω και με την προσφορά του. Αυτός που έστω και για ένα δευτερόλεπτο, θα μας κάνει να νιώσουμε το κέντρο του κόσμου.

Τι είδους βιβλία επιλέγεις να δωρίσεις στους φίλους και τους συγγενείς σου τα Χριστούγεννα;

Αρχικά το βιβλίο είναι για μένα πάντοτε το ιδανικό δώρο, οπότε κι εγώ με τη σειρά μου – και ίσως λανθασμένα – πιστεύω πως όλοι θέλουν να λάβουν ως δώρο ένα βιβλίο. Αν και το βιβλίο το προσφέρω με αφορμή τις γιορτές, δεν κοιτάω ποτέ απαραίτητα το θέμα του να είναι και εορταστικό. Απαραίτητη προϋπόθεση για μένα, είναι να το έχω διαβάσει και εγώ η ίδια και φυσικά να μου έχει αφήσει πολύ θετικές εντυπώσεις.

Έτσι, έχω και την δυνατότητα να συμμετέχω στη συζήτηση με τον παραλήπτη του δώρου και να μιλάμε για τις δικές του εντυπώσεις. Γενικά ένα καλό βιβλίο για μένα είναι μια ζεστή αγκαλιά διαρκείας και γι’ αυτό θέλω με τη σειρά μου να την προσφέρω σ’ έναν δικό μου άνθρωπο!

Υπάρχει κάποιο βιβλίο που νιώθεις την ανάγκη να διαβάζεις ξανά και ξανά κάθε χρόνο την περίοδο των Χριστουγέννων;

Ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία τυγχάνει να έχει Χριστουγεννιάτικο θέμα και είναι το μοναδικό βιβλίο που έχω διαβάσει πάνω από μια φορά. Μιλώ φυσικά για την “Χριστουγεννιάτικη ιστορία” (A Christmas Carol) του Charles Dickens. Το έχω διαβάσει σε αρκετές εκδόσεις του και έχω καταλήξει πως η καλύτερη, είναι η Penguin Classics, που την προτείνω σε όποιον έχει μια άνεση με την αγγλική γλώσσα. Η ιστορία αυτή για μένα είναι τόσο πολυδιάστατη και κάθε χρόνο ανακαλύπτω σ’ αυτήν και κάτι καινούργιο.

“Στις πρώτες μου αναγνώσεις, έβλεπα τον Σκρουτζ στερεοτυπικά και επιφανειακά. Αυτός ο μίζερος άνθρωπος που δεν αγαπά κανέναν και απωθεί τους πάντες με την τσιγκουνιά του”.

Η επίσκεψη του πρώτου πνεύματος, του φαντάσματος του παρελθόντος ήταν πάντα η αγαπημένη μου και μεγαλώνοντας έδωσα μεγαλύτερη βάση σε αυτό το κομμάτι της ιστορίας. Στις επόμενες αναγνώσεις μου ο Εμπενίζερ Σκρουτζ, έπαψε να μου είναι τόσο αντιπαθής. Είναι εύκολο να βάζουμε σε κουτάκια ανθρώπους και να τους χαρακτηρίζουμε βλέποντας μια πλευρά του εαυτού τους, αλλά τελικά όλοι κουβαλούν μια ιστορία.

Ο Σκρουτζ ως παιδί, εγκαταλείπεται συνεχώς στο σχολείο που είναι εσώκλειστος και ενώ όλοι οι συμμαθητές του περνούν τις γιορτές με τους δικούς τους, αυτός μένει μόνος. Σ’ αυτή την τρυφερή ηλικία δεν γίνεται λοιπόν αποδέκτης της ανιδιοτελούς αγάπης. Αυτής που για όλα τα παιδιά προερχόταν από την οικογένεια.

Ως ενήλικας, και στη συνέχεια ως ηλικιωμένος, οι πράξεις του και ο τρόπος σκέψης του για μένα είναι τα κατάλοιπα της μοναξιάς και του φόβου. Του φόβου να αφεθεί ελεύθερος και να απολαύσει τη ζωή.

Χαρακτηρίζω πλέον τις επισκέψεις από τα φαντάσματα του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, ως μια μορφή ψυχοθεραπείας εξπρές που λυτρώνει τον πρωταγωνιστή. Τα πνεύματα τον βοηθούν να αποδεχθεί το παρελθόν, να δει με καθαρά μάτια το παρόν αλλά και τον σκοτεινό δρόμο που τον περιμένει αν δεν φέρει την αλλαγή στη ζωή του. Η αναγέννηση του Σκρουτζ είναι για μένα σύμβολο της αλλαγής και του πνεύματος των Χριστουγέννων!

@my_bookstories – Bookstagrammer

Αρχικά, να σας συστηθώ. Είμαι η Ευγενία, γνωστή και ως @my_bookstoriesΈχω σπουδάσει Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων αλλά εργάζομαι ως υπάλληλος γραφείου σε φορέα πιστοποιήσεων στην Αθήνα. Στον ελεύθερο μου χρόνο, διαβάζω βιβλία, γράφω τις σκέψεις μου και πηγαίνω βόλτες στη φύση.

Ξεκίνησα να ασχολούμαι πιο εντατικά με το διάβασμα τα τελευταία 4-5 χρόνια. Έτσι γεννήθηκε και το Bookstagram μου. Η σελίδα που έχω δημιουργήσει στο Instagram όπου μοιράζομαι με τους ακόλουθους μου τις σκέψεις, τις απόψεις και την γνώμη μου για τα βιβλία. Στις 23 Φεβρουαρίου κλείνει κιόλας 3 χρόνια!

Τι σημαίνουν για σένα τα Χριστούγεννα;

Τα Χριστούγεννα είναι από τις αγαπημένες μου περιόδους! Ίσως αυτές οι μέρες μας δημιουργούν μια γλυκιά μελαγχολία, επειδή η χρονιά φτάνει στο τέλος της και ένας κύκλος κλείνει. Είναι όμως και μια ευκαιρία για να βάλουμε νέους στόχους για την χρονιά που έρχεται και να κάνουμε νέα ξεκινήματα!

Ποια είναι η πιο όμορφη Χριστουγεννιάτικη ανάμνηση που έχεις ως παιδί;

Η πιο όμορφη Χριστουγεννιάτικη ανάμνηση που έχω ως παιδί, είναι να ξυπνάω το πρωί της Πρωτοχρονιάς και να τρέχω με τα αδέρφια μου στο σαλόνι, κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο και να βρίσκουμε τα δώρα που μας άφησε ο Άγιος Βασίλης. Τι όμορφα χρόνια!

Τι είδους βιβλία σου αρέσει να διαβάζεις την περίοδο των Χριστουγέννων;

Την περίοδο των Χριστουγέννων απολαμβάνω να διαβάζω πιο ανάλαφρα βιβλία! Επιλέγω κυρίως feel good ή ρομαντικά μυθιστορήματαεφηβική λογοτεχνία (YA) και ενίοτε βιβλία φαντασίας.

@xtiti_reads – Βookstagrammer

Χριστίνα Ραφτοπούλου aka @Xtiti_reads. Θα με βρεις να διαβάζω κάποιο βιβλίο, να γράφω κάποια ιστορία ή να διδάσκω σε παιδιά αρχαία, νέα και δημιουργική γραφή. Το ταξίδι του bookstagram ξεκίνησε το 2017, από μια ανάγκη να πείσω όσους περισσότερους μπορώ για τη μαγεία των βιβλίων.

Τι σημαίνουν για σένα τα Χριστούγεννα;

Χαρά, φως, ελπίδα, αισιοδοξία, επιστροφή στην παιδικότητα και την ανεμελιά. Με τα Χριστούγεννα γίνομαι ξανά παιδί. Χαζεύω τα φωτάκια και τα στολίδια, ζωγραφίζω, διαβάζω παραμύθια, παίρνω δώρα. Χαμογελάω όταν ακούω το πρώτο χριστουγεννιάτικο τραγούδι στο ραδιόφωνο, ενθουσιάζομαι όταν περνάω από στολισμένους δρόμους και μπαλκόνια.

Ποια είναι η πιο όμορφη Χριστουγεννιάτικη ανάμνηση που έχεις ως παιδί;

Τα Χριστούγεννα τα περνούσαμε πάντα οικογενειακά στο χωριό. Μαζευόμασταν όλη η οικογένεια, δώδεκα-δεκαπέντε άτομα και το σπίτι γέμιζε φωνές. Ανήμερα των Χριστουγέννων μαγειρεύαμε και τρώγαμε στο μεγάλο τραπέζι της τραπεζαρίας και το βράδυ βάζαμε τραγούδια και χορεύαμε.

“Μια χρονιά, όταν ήμουν ακόμη στο Γυμνάσιο, μας ξύπνησε όλους ο παππούς μου από τα χαράματα φωνάζοντας “χιόνι χιόνι!”

Κανείς μας δεν το πίστευε μέχρι που σηκωθήκαμε κι είδαμε την αυλή μας κάτασπρη. Αμέσως όλοι ντυθήκαμε και κατεβήκαμε για χιονοπόλεμο. Φτιάξαμε έναν μεγάλο χιονάνθρωπο στο κέντρο της αυλής και μετά κάναμε διαγωνισμό ποιος θα κάνει τα καλύτερα αγγελάκια στο χιόνι. Ήταν τα πιο χαρούμενα και -απρόσμενα- λευκά Χριστούγεννα!

Τι είδους βιβλία επιλέγεις να δωρίσεις στους φίλους και τους συγγενείς σου τα Χριστούγεννα;

Από τότε που οι ξαδέρφες μου ήταν μωρά, τους παίρνω δώρο για τα Χριστούγεννα από ένα βιβλίο. Ψάχνω κάτι που να είναι κοντά στα ενδιαφέροντά τους για να τις κρατήσει συντροφιά την περίοδο των γιορτών. Τώρα που έχουν φτάσει στο Λύκειο προτιμούν βιβλία Young Adult ή κάποιο κλασικό. Γράφω πάντα αφιέρωση στην πρώτη σελίδα, τα τυλίγω με γιορτινό περιτύλιγμα και τα αφήνω κάτω από το δέντρο την ημέρα των Χριστουγέννων. 

@malltta – Βooktuber

Ονομάζομαι Μάρθα Ρόδη, ή αλλιώς @malltta, και αγαπώ τα βιβλία απ’ όταν θυμάμαι τον εαυτό μου. Ζω και εργάζομαι στην Αγγλία ως Assistant Psychologist, έχοντας τελειώσει τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στην Ψυχολογία. Λατρεύω τον Χειμώνα, την μουσική και τον καφέ και χόμπι μου είναι η γυμναστική και το κανάλι μου στο Youtube όπου σχολιάζω βιβλία τα τελευταία, σχεδόν, 2 χρόνια.

Παρόλο που τυπικά δεν είμαι μέρος της bookstagram κοινότητας, εμπνέομαι πολύ από αυτή και είμαι ευγνώμων που μέσω της δικής μου ασχολίας έχω γνωρίσει και μιλήσει προσωπικά με μέλη αυτής της κοινότητας.

Όταν ακούς την λέξη «Χριστούγεννα» ποια είναι η πρώτη λέξη (ή εικόνα) που σου έρχεται στο μυαλό;

Αρχικά, τα Χριστούγεννα για μένα είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου και ειδικά εδώ που ζω τα έχω βιώσει σε όλο τους το μεγαλείο, με χιόνι, κρύο και φωτάκια παντού.

“Η απόλυτη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα είναι ένα ζεστό σαλόνι γεμάτο φωτάκια – και μελομακάρονα – μυρωδιά καμένου ξύλου από τα γειτονικά τζάκια, ένα όμορφο βιβλίο και ένας ζεστός καφές να με περιμένει δίπλα στην αγαπημένη μου πολυθρόνα. Φυσικά με μια κουβέρτα που θα ολοκληρώνει την ζεστή ατμόσφαιρα”.

Τι είδους βιβλία σου αρέσει να διαβάζεις την περίοδο των Χριστουγέννων;

Διαβάζω διάφορα είδη βιβλίων, δεν επιλέγω συγκεκριμένα βιβλία για τα Χριστούγεννα. Ωστόσο, δεν θα προτιμήσω ποτέ κάποιο θρίλερ ή βαρύ αστυνομικό βιβλίο αλλά κάτι πιο ελαφρύ όπως το “Before the coffee gets cold” του Toshikazu Kawaguchi. Εξαιρετικό βιβλίο για αυτή την εποχή.

Και τώρα, ήρθε η ώρα για την κλασική ερώτηση: Μελομακάρονα ή Κουραμπιέδες;

Εννοείται μελομακάρονα. Τα αγαπώ τόσο πολύ που προσπαθώ διαρκώς να έχω αρωματικά χώρου με άρωμα μελομακάρονο. Η μυρωδιά τους με κάνει να αισθάνομαι νοσταλγία για την Ελλάδα αλλά παράλληλα με ηρεμεί πολύ γιατί μου θυμίζει σπίτι.

@book.path_gr – Βookstagrammer & Βook-podcaster

Ονομάζομαι Γεωργία και είμαι τελειόφοιτη του τμήματος Νοσηλευτικής Πατρών και παράλληλα εργάζομαι ως θεραπεύτρια σε κέντρο ευεξίας. Όμως, οι ασχολίες μου δεν σταματούν εκεί! Το τελευταίο χρόνο ασχολούμαι με το bookstagram, όπου δημοσιοποιώ την ειλικρινή μου άποψη για βιβλία που είχα την χαρά να απολαύσω!

Ωστόσο πρόσφατα αποφάσισα να ασχοληθώ και με το podcast όπου επίσης, παρουσιάζω και προτείνω βιβλία που διάβασα και λάτρεψα – ή και όχι.

@tzw_ts

ΛΑΤΡΕΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ! Δεν θα άλλαζα τιποτα! Εχετε δει την ταινία; #booktok #books #booksoftiktok #bookgr #vivlio #βιβλιο #βιβλια #booktokgr #fypシ

♬ To Vals Ton Hamenon Oniron – Manos Hadjidakis

“Τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη μου περίοδος. Το «ζεστό», γιορτινό κλίμα, σου δίνει την ευκαιρία να μοιράσεις μπόλικη αγάπη, δώρα, και να αποκτήσεις όμορφες αναμνήσεις με αγαπημένους ανθρώπους!

Ποια είναι η πιο όμορφη Χριστουγεννιάτικη ανάμνηση που έχεις ως παιδί;

Η ομορφότερη Χριστουγεννιάτικη ανάμνηση που είχα ως παιδί, είναι στο σπίτι της γιαγιάς μου, στην Θεσσαλονίκη. Κάθε Χριστούγεννα, μαζευόμασταν όλα τα εγγόνια της γιαγιάς και του παππού, και ξαφνικά όπως παίζαμε, έμπαινε στο σπίτι ο «Άγιος Βασίλης» με μπόλικα δώρα! Η χαρά μας ήταν τεράστια! Λίγο αργότερα ο Άγιος Βασίλης αποκαλύφθηκε.. ότι ήταν ο μπαμπάς μου! Γελάσαμε πολύ και θυμάμαι ήμασταν πολύ χαρούμενοι με τα δώρα μας!

Τι είδους βιβλία σου αρέσει να διαβάζεις την περίοδο των Χριστουγέννων;

Την περίοδο των Χριστουγέννων έχω ανάγκη να διαβάζω «feel good» και ρομαντικά βιβλία.  Προτιμώ να προσφέρω στον εαυτό μου όμορφα συναισθήματα και να χαλαρώνω!

Τι είδους ταινίες σου αρέσει να βλέπεις την περίοδο των Χριστουγέννων; Έχεις κάποια αγαπημένη Χριστουγεννιάτικη ταινία να μας προτείνεις;

Όπως και στα βιβλία, έτσι και οι ταινίες που επιλέγω να δω τις μέρες των Χριστουγέννων είναι ρομαντικές και χαλαρές! Μια από τις αγαπημένες μου είναι η «The Holiday». Ρομαντική, που σε συγκινεί και έχει την κατάλληλη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα!

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα