Διαχρονικά, υπήρξαν γυναίκες, οι οποίες άλλαξαν μια για πάντα την πολιτική ιστορία. Ήταν επιδραστικές, δυναμικές και γνήσια πρότυπα.

Ήταν το 1953, όταν η Ελένη Σκούρα έγινε η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα στο ελληνικό κοινοβούλιο. Το 1960, η Σιρίμαβο Μπανταρανάικε, γίνεται η πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός στο κόσμο και έμελλε να μείνει στην ιστορία ως η γυναίκα που έφερε κοσμογονικές μεταρρυθμίσεις στη μέχρι τότε αγγλοκρατούμενη Σρι Λάνκα.

Η Σιμόν Βέιλ γίνεται, το 1979, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Μέσα στα χρόνια δεκάδες γυναίκες χάραξαν την δική τους πορεία μέσα στο πολιτικό γίγνεσθαι των κρατών τους, ανοίγοντας και δημιουργώντας παράλληλα δρόμο για τις γυναίκες των επόμενων γενεών. 

Από τη Μελίνα Μερκούρη έως την Kamala Harris, αυτές οι γυναίκες μας αποδεικνύουν πως το πατριαρχικό σύστημα τρομάζει στην ιδέα του να συνειδητοποιήσουμε πόσο υπέροχες είμαστε. Οι γυναίκες που συγκλόνισαν με την παρουσία τους αυτόν τον πλανήτη είναι πάρα πολλές. Τώρα, ίσως περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε γυναίκες που να μπορούν να παλέψουν για ίσα δικαιώματα στη ζωή, την εκπαίδευση, την πολιτική και την εργασία. 

Χρειαζόμαστε γυναίκες που θα παλέψουν με νύχια και με δόντια για να αποκαταστήσουν αυτό που θέλουν.

1. Μελίνα Μερκούρη

Απόφοιτη της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, η Μελίνα Μερκούρη απέκτησε μεγάλη φήμη όχι μόνο ως ηθοποιός, αλλά και ως πολιτικός. Έχει χαρακτηριστεί μάλιστα ως μία από τις σημαντικότερες γυναίκες του 20ου αιώνα. 

Την περίοδο της δικτατορίας στην Ελλάδα, έδωσε μάχη για την ελευθερία της χώρας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Η ανοιχτή αυτή αντίθεση είχε ως αποτέλεσμα την αφαίρεση της ελληνικής της ιθαγένειας και μια απόπειρα δολοφονίας της στην Ιταλία, όμως η Μερκούρη δεν το έβαλε κάτω και συνέχισε να αγωνίζεται.

Αφαιρώντας της την ελληνική ιθαγένεια, η Μελίνα φώναζε: «Γεννήθηκα Ελληνίδα και θα πεθάνω Ελληνίδα. Ο Παττακός γεννήθηκε φασίστας και θα πεθάνει φασίστας!»

Μετά την πτώση της Χούντας το 1974, επέστρεψε στην Ελλάδα και ξεκίνησε την πολιτική της σταδιοδρομία. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ) και συμμετείχε ενεργά στο γυναικείο κίνημα της χώρας. Εκλέχθηκε βουλευτής το 1977 και έγινε η Υπουργός Πολιτισμού με τη μεγαλύτερη θητεία στην Ελλάδα.

Μέχρι το τέλος της ζωής της, το Μάρτιο του 1994, πρωταρχικό της μέλημα ήταν η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Η Μελίνα ήταν μάλιστα η πρώτη που απαγόρευσε τον όρο “ελγίνεια μάρμαρα”. Η Μελίνα Μερκούρη αποτέλεσε σύμβολο έμπνευσης και απελευθέρωσης για όλες τις γυναίκες. 

2. Kamala Harris 

Το 2021, η Kamala Harris έγραψε ιστορία όταν έγινε αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών – η πρώτη μαύρη και πρώτη Ασιατικής καταγωγής γυναίκα με την υψηλότερη ηγετική θέση των ΗΠΑ. 

Η Harris μεγάλωσε θαυμάζοντας ανθρώπους που αγωνίζονταν για τη δικαιοσύνη και την ισότητα. Κατά την διάρκεια της θητείας της, η Kamala έχει καταδικάσει τις ανισότητες του συστήματος και έχει δώσει φωνή στις γυναίκες των ΗΠΑ, έχει καλέσει και συνομιλήσει με ανθρώπους που για χρόνια ήταν παραγκωνισμένοι από τον Λευκό Οίκο και έχει θέση σε ισχύ δύο πολύ σημαντικές κυβερνητικές προτάσεις: Το call to action, που αφορά το προσφυγικό και το American Rescue Plan, που αναφέρεται στην έγκριση κονδυλίου των 2 τρισ. δολαρίων για την ενίσχυση της οικονομίας έπειτα από τα ισχυρά πλήγματα που δέχτηκε η χώρα λόγω κορωνοϊού. 

Ακόμη, πήρε άμεσα θέση στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την κατάργηση των αμβλώσεων λέγοντας πως πρόκειται για μια «κρίση στο σύστημα υγείας». «Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας που ένα συνταγματικό δικαίωμα αφαιρείται από το λαό της Αμερικής», υπογράμμισε.

3. Madeleine Albright

H Madeleine Albright είναι ακόμη μια γυναίκα που άφησε ιστορία, ως η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. 

Γεννημένη στην Τσεχοσλοβακία, η Madeleine γλίτωσε σε παιδική ηλικία από τις θηριωδίες των Ναζί κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Από το 1997 έως το 2001, υπήρξε επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Υποστηρίκτρια τόσο της στρατιωτικής επέμβασης όσο και της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η Albright δε δίστασε να εμπλακεί σε δύο από τις μεγαλύτερες κρίσεις εξωτερικής πολιτικής στη δεκαετία του 1990 – τις γενοκτονίες στη Ρουάντα και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Η Madeleine ήταν γνωστή ως το πρόσωπο πολιτικής και διπλωματικής έκφρασης, μέσω των καρφιτσών που επέλεγε να φορά. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τον Saddam Hussein to 1997, ο οποίος την είχε αποκαλέσει «ερπετό άνευ προηγουμένου», η Madeleine φόρεσε μια καρφίτσα σε σχήμα ερπετού. 

Η Madeleine αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί έμπνευση για γυναίκες στην αναζήτησή τους για ίσες ευκαιρίες και σεβασμό στους χώρους εργασίας. Όπως συνήθιζε να λέει: «Υπάρχει ένα ιδιαίτερο μέρος στην κόλαση για γυναίκες που δε βοηθούν η μία την άλλη».

4. Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Σπάζοντας την παγιωμένη, ριζωμένη, ξεροκέφαλη αντίληψη που ήθελε τις γυναίκες ανίκανες να τοποθετηθούν σε υψηλές θέσεις αποφάσεων, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου καταφέρνει να μείνει στην ιστορία της Ελλάδας ως η πρώτη γυναίκα στο αξίωμα της προέδρου. 

«Το βήμα αυτό σηματοδοτεί μια καμπή στη χώρα με τις χειρότερες επιδόσεις στην ισότητα των φύλων, όπου η πολιτική αποτελούσε πάντα έναν ανδροκρατούμενο χώρο – κι έτσι παραμένει έως σήμερα. Ταξίδι με μια γυναίκα μόνη ανάμεσα σε άντρες» ανέφερε στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».

5. Alexandria Ocasio Cortez

Από μια απλή σερβιτόρα, η Alexandria Ocasio Cortez κατάφερε να μπει στο χώρο της πολιτικής το 2018. Στα 29 της, έγινε μάλιστα η νεότερη γυναίκα που πήρε μια θέση στο Κονγκρέσο. Ακόμα και γυναίκα στο Κονγκρέσο να είσαι όμως, θα βιώσεις σεξισμό. 

Τον Ιούλιο του 2020, ο Ρεπουμπλικάνος Ted Yoho αποκάλεσε την Cortez «fucking bitch» στα σκαλιά του Καπιτωλίου. Εκείνη απάντησε από το βήμα της Βουλής, δηλώνοντας πως αυτό δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο γεγονός: «Πρόκειται για μια κουλτούρα που αποδέχεται τη βία και τη λεκτική κακοποίηση κατά των γυναικών, μία ολόκληρη δομή εξουσίας που υποστηρίζει αυτές τις συμπεριφορές». 

«Ένας άντρας δεν είναι αξιοπρεπής απλά επειδή έχει μία κόρη. Ένας άντρας δεν είναι αξιοπρεπής απλά επειδή έχει μία σύζυγο. Είναι αξιοπρεπής, όταν φέρεται στους ανθρώπους με αξιοπρέπεια και σεβασμό», τόνισε. 

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα