influencers

Άλλο influencer, άλλο instagrammer.

Στη δημόσια σφαίρα του Instagram, υφίστανται πολλά προφίλ με περισσότερους από 10 χιλιάδες ακολούθους έκαστο. Το γεγονός ότι οι λογαριασμοί αυτοί καταφέρνουν να προσελκύουν ένα διαρκώς αυξανόμενο κοινό, προβάλλοντας μάρκες και προϊόντα ή διοργανώνοντας κληρώσεις, τους καθιστά, σαφώς, instagrammers. Εντούτοις, οι πραγματικοί influencers συνιστούν μια εντελώς διαφορετική κατηγορία. Δηλαδή, εξ ορισμού influencers ονομάζονται όσοι λογαριασμοί μεταλαμπαδεύουν μηνύματα με κοινωνικό ή ανθρωπιστικό πρόσημο, επηρεάζοντας το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι.

Εφόσον, λοιπόν, δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινίσεις, ας δούμε 5 influencers με αξιοσημείωτη κοινωνική δράση.

Χριστίνα Κοντοβά

Γεννήθηκε στη Ναύπακτο και μεγάλωσε στην Πάτρα από τα 8 μέχρι τα 18 της χρόνια. Σπούδασε Βιοϊατρική Τεχνολογία και στη συνέχεια Styling στη Σχολή Βελουδάκη, μια ειδικότητα, η οποία, εν τέλει, την κέρδισε. Από το 2008, διατηρεί τη δική της επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και πώληση μαγιό, ρούχων για την παραλία και αξεσουάρ μόδας. Τον Απρίλιο του 2021, δημοσιοποίησε ότι επρόκειτο να υιοθετήσει ένα κοριτσάκι από την Ουγκάντα: «Το σκεφτόμουν πολύ καιρό. Κάποια στιγμή το εξομολογήθηκα στον σύντροφό μου και αμέσως μου είπε: “Εγώ είμαι μαζί σου”. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις κάποιον να σε στηρίζει σε όλα. […] Κάποια στιγμή, γνωρίσαμε μια γυναίκα που είχε υιοθετήσει ένα παιδί από την Αιθιοπία. Ήταν σαν να με πήρε από το χέρι και να μου έδειξε το δρόμο», είχε δηλώσει σχετικά η Χριστίνα Κοντοβά. 

«Με ρωτάνε αν διαλέγεις παιδί. Δεν διαλέγεις ποτέ παιδί και δεν ξέρω πώς κάποιος γονιός θα μπορούσε να διαλέξει το παιδί του. H Ada ήταν η πρώτη υπόθεση που έλαβα. Ήταν 2 χρονών τότε και με ρώτησαν αν θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί της ή να δούμε κάποιο άλλο παιδί. Πώς να πεις όχι σε ένα παιδί; Την είδα και είπα, το παιδί μου. Τίποτα δεν είναι σίγουρο στη ζωή και το λέω εγώ που έχω μείνει δύο φορές έγκυος και οι δύο εγκυμοσύνες δεν έχουν πετύχει», πρόσθεσε.

Από τότε μέχρι και σήμερα, η Χριστίνα Κοντοβά είναι εκεί για να βοηθήσει όποιον, όποια ή όποιο επιθυμεί να υιοθετήσει ένα παιδάκι, στηρίζοντας οργανισμούς που προωθούν την υιοθεσία και συστήνοντας το έργο τους στο ευρύ κοινό. 

Ιάσονας Αποστολόπουλος

Ακτιβιστής υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των προσφύγων. Ασχολείται με τις διασώσεις προσφύγων στο Αιγαίο και την κεντρική Μεσόγειο, στη θάλασσα μεταξύ Ιταλίας και Λιβύης. Έχει κατηγορήσει τις ελληνικές αρχές για παράνομες επαναπροωθήσεις (pushbacks) προσφύγων από την Ελλάδα προς την Τουρκία, στο Αιγαίο. Πριν ξεκινήσει τις διασώσεις προσφύγων, το 2015, στη Λέσβο, εργαζόταν ως πολιτικός μηχανικός. Επιπλέον, είχε πάρει μέρος σε αποστολές των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», χτίζοντας νοσοκομεία στο Νότιο Σουδάν. Το 2021, είχε αποφασιστεί η παρασημοφόρησή του από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όμως ματαιώθηκε μετά από αντιδράσεις του βουλευτή της ΝΔ, Κωνσταντίνου Μπογδάνου. Το 2022, σε εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου ήταν ομιλητής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το Λιμενικό «αντί να διασώζει ανθρώπους στη θάλασσα, τους πετάει στη θάλασσα». 

Είπε ακόμη ότι «οι ελληνικές αρχές απαγάγουν πρόσφυγες που έχουν ήδη φτάσει στις ελληνικές ακτές και τους πετάνε πάλι στη θάλασσα». Σύσσωμη η κυβέρνηση καταδίκασε το περιστατικό, με τελευταία την υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Σοφίας Βούλτεψη, η οποία ζήτησε στοιχεία, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «υπάρχει έγκλημα χωρίς πτώμα; Τι είναι αυτά τα πράγματα;» 

«Σύμφωνα με τη διεθνή έρευνα Guardian/Spiegel, στις 16/9/21, 3 άνθρωποι που έφτασαν στη Σάμο, απήχθησαν από τις ελληνικές αρχές και πετάχτηκαν στην θάλασσα χωρίς σωσίβιο».

«Οι 2 πνίγηκαν. Ο Σίντι Κέιτα, 36 ετών, από την Ακτή του Ελεφαντοστού, και ο Μάρσαλ Κουαμού ετών 33, από το Καμερούν. Ο τρίτος (Ιμπραήμ) κολύμπησε μέχρι την Τουρκία και σώθηκε. Η σορός του Κουαμού μεταφέρθηκε με έξοδα της οικογένειάς του στην πατρίδα του το Καμερούν και θάφτηκε εκεί. Ο Κέιτα είναι θαμμένος σε ανώνυμο τάφο στη Σμύρνη, καθώς η οικογένειά του δεν είχε τα λεφτά για να μεταφερθεί στην Ακτή του Ελεφαντοστού».

«O κόσμος το ‘χει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι», επισήμανε ο διασώστης, μιλώντας για τα pushbacks στο Αιγαίο, από το πλοίο GeoBarents που βρίσκεται αγκυροβολημένο στην Ιταλία αντιμετωπίζοντας την απαγόρευση απόπλου από τις ιταλικές αρχές». «Έχουν βγει ανακοινώσεις, έχουμε μαρτυρίες από δεκάδες πρόσφυγες, βίντεο από διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, όπως το BBC, το CNN, τη Deutche Welle. «Έχουμε πολύ επιθετικές ανακοινώσεις ακόμα και από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, που όλα μιλάνε για μια εντελώς οργανωμένη και συστηματική πρακτική των ελληνικών αρχών, ειδικά από τον Μάρτιο του 2020, οπότε και έχει αυξηθεί δραματικά η βία που ασκείται στους/στις αιτούντες άσυλο που επιχειρούν να έχουν στα ελληνικά εδάφη».

Ίρις Λυδία

Εκτός από influencer, είναι και φωτογράφος, ενώ έχει αναφερθεί πολλές φορές στην περιθωριοποίηση που βίωσε λόγω των κιλών της. Συγκεκριμένα, έχει αναφέρει σε συνέντευξή της στο περιοδικό Nitro, μεταξύ άλλων: «Όταν είσαι χοντρή, το πώς είναι το σώμα σου, αποτελεί όπλο debate. Μπαίνεις, δηλαδή, σε μια συζήτηση σε κάποιο thread με σχόλια, και όταν διαφωνείς με κάποιον, η απάντηση του είναι: “Μη μιλάς, χοντρή”, “Σκάσε βουβάλι” κ.λπ.. Δεν ενδιαφέρει, λοιπόν, τι λες, ούτε αν έχεις δίκιο, και ουσιαστικά σε “ταπώνει”, χρησιμοποιώντας τα κιλά σου εις βάρος σου. Θυμάμαι τη μαμά μου να μου λέει πως ανησυχεί για την υγεία μου και, κάποιες φορές, να εκφράζεται κάπως άκομψα, αλλά bullying δε βίωσα στα σχολικά χρόνια. Σε ό,τι αφορά στο internet, είναι άλλη ιστορία. Έχω δεχτεί πάρα πολλά προσβλητικά σχόλια, από αγνώστους, πολλά από αυτά μασκαρεμένα ως “ανησυχία για την υγεία μου”».

Από τότε μέχρι σήμερα, μέσα από τον λογαριασμό της στο Instagram, στηρίζει και υποστηρίζει όποιο άτομο έχει υποστεί εκφοβισμό για το σωματότυπό του. Ακόμη, μιλά ανοιχτά υπέρ του body neutrality, έναντι του body positivity. 

 The Abstract Girl (aka Εύα Κώττα)

Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Κατόπιν, μετακόμισε για επαγγελματικούς λόγους στην Αθήνα, όπου και διαμένει τα τελευταία χρόνια. Μέσα στην καραντίνα, δημιούργησε το «The Abstract Girl», ένα account, του οποίου σκοπός είναι να στεγάσει τις απόψεις της, τα ζητήματα που την εμπνέουν και ό,τι την προβληματίζει σε καθημερινή βάση. Αγαπημένα της θέματα αποτελούν η ισότητα και η γυναικεία ενδυνάμωση. Επέλεξε το συγκεκριμένο όνομα, επειδή οραματίζεται κορίτσια αφηρημένα, που δεν χωρούν σε ασφυκτικά καλούπια, δεν φέρουν ταμπέλες και δεν περιορίζονται στα στενά όρια της πατριαρχίας.

Συν τοις άλλοις, δεν διστάζει να μιλήσει ανοιχτά για την τοξική αρρενωπότητα, τον σεξισμό, τις αμβλώσεις, το #metoo, την ανδρική κακοποίηση, την δικαιοσύνη και την παροχή ίσων δικαιωμάτων σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου, σεξουαλικής προτίμησης ή οικονομικής κατάστασης.

Cartoon Dandy (aka Γιάννης Τσιούλης)

Ο Cartoon Dandy είναι ο influencer που θα θέλαμε πολύ να γνωρίσουμε. Έχει καταφέρει να κατακτήσει τις καρδιές του κοινού, τόσο λόγω της ευστροφίας και της σύγχρονης ματιάς του, όσο και της δημοσιογραφικής του πένας. Επί της ουσίας, πρόκειται για μια περσόνα που εφηύρε το κοφτερό μυαλό του Γιάννη Τσιούλη, γνωστού blogger με απίστευτα αξιόλογη δράση. Κατά διαστήματα, εκφράζεται ανοιχτά υπέρ του φεμινισμού, επαναφέρει το θέμα των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων, ενώ έχει γράψει και άρθρα κατά του body shaming. Τέλος, έχοντας βιώσει κατάθλιψη, μοιράστηκε την ιστορία του, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Η κοινωνία μας έχει κανονικοποιήσει το να μιλάμε για τη σωματική μας υγεία, αλλά οι άνθρωποι όταν νοσούν ψυχικά, ντρέπονται γι’ αυτό. Και επειδή αυτή η ομερτά δεν βοηθά κανέναν και σίγουρα διαιωνίζει το πρόβλημα, αποφάσισα να μοιραστώ το δικό μου βίωμα με την κατάθλιψη φέτος το καλοκαίρι, σε μία προσπάθεια να γίνει ένα από τα βήματά μου για να την ξεπεράσω». 

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα