Αμβλώσεις στις ΗΠΑ: Οι άντρες δεν θα έπρεπε να θεσπίζουν νόμους για τα σώματα των γυναικών, ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ.

Στις 2 Μαΐου, όταν όλα τα φώτα παγκοσμίως ήταν στραμμένα στο Met Gala, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Politico αποκάλυψε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ενδέχεται να ανατρέψει την ιστορική απόφαση Roe V Wade του 1973 με την οποία νομιμοποιήθηκε το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Ως απάντηση σε αυτήν την διαρροή, η ομάδα Ruth Sent στο TikTok κοινοποίησε ένα βίντεο στο οποίο βλέπουμε γυναίκες ντυμένες «θεραπαινίδες» από το «Handmaid’s Tale». Το βίντεο γράφει:

«Η Οκλαχόμα μόλις πέρασε έναν από τους πιο σκληρούς νόμους γύρω από τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ, με πρόστιμο 10 χρόνια φυλάκιση για όποια γυναίκα διανοηθεί να κάνει έκτρωση. Η απαγόρευση ξεκινά από τη σύλληψη. Η ποινή για βιασμό στην Οκλαχόμα είναι 5 χρόνια. Είναι πόλεμος κατά των γυναικών!».

Μια αναδρομή στη δεκαετία του ’70

To 1970, η Νόρμα Μακόρβεϊ, η γυναίκα που έμεινε γνωστή ως Τζέιν Ρόου, θέλησε να προχωρήσει σε άμβλωση στο Τέξας, αλλά η τότε νομοθεσία δεν της το επέτρεπε. Η αμβλώσεις στην συγκεκριμένη πολιτεία ήταν νόμιμες μόνο στην περίπτωση που οι γυναίκες που κυοφορούσαν βρίσκονταν σε κίνδυνο. Η Τζέιν μήνυσε στην συνέχεια τον εισαγγελέα της επαρχίας του Ντάλας, Χένρι Γουέιντ, που επίβλεπε την εφαρμογή του νόμου, και το 1973 το Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α. συμφώνησε στην ακρόαση της υπόθεσης.

Αργότερα, την ίδια χρονιά, η άμβλωση νομιμοποιήθηκε σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, προστατεύοντας έτσι συνταγματικά το δικαίωμα των γυναικών στην ιδιωτικότητα. Η απόφαση – σταθμός στην Αμερικανική χώρα έμεινε γνωστή ως Ρόου εναντίον Γουέιντ.

Τι θα σήμαινε ακύρωση του νόμου Roe v. Wade

Πενήντα χρόνια αργότερα, το εκπληκτικό πολιτικό σύστημα που έκανε τις ΗΠΑ το παράδειγμα της δημοκρατίας σε όλο το κόσμο, φαίνεται πως βρίσκεται πλέον υπό κατάρρευση.

Μάλιστα, από το 1994 μόνο 3 χώρες έχουν εφαρμόσει νέα, πιο αυστηρά καθεστώτα αμβλώσεων, και έχουν θέσει την υγεία των γυναικών σε κίνδυνο – το Ελ Σαλβαδόρ, η Νικαράγουα και η Πολωνία. Την ίδια περίοδο, 54 χώρες του κόσμου έχουν επεκτείνει το δικαίωμα των γυναικών να δώσουν τέλος στην εγκυμοσύνη τους.

Σε περίπτωση που ψηφιστεί, η άμβλωση δεν θα θεωρείται πλέον συνταγματικό δικαίωμα στις ΗΠΑ και κάθε πολιτεία θα μπορέσει να ορίσει το δικό της θεσμικό πλαίσιο γύρω από την διακοπή κύησης. Εκτιμάται πως 24 πολιτείες, κυρίως στον Νότο και στις κεντρικές ΗΠΑ (όπως οι πολιτείες της Αλαμπάμας, της Αριζόνας και της Λουιζιάνας), αναμένεται να απαγορεύσουν τη διαδικασία.

Αυτό σημαίνει πως οι γυναίκες στις συγκεκριμένες πολιτείες θα πρέπει να ταξιδέψουν σε άλλες πολιτείες της Αμερικής για να κάνουν άμβλωση ή να παραγγείλουν μέσω διαδικτύου χάπια έκτρωσης.

Με άλλα λόγια, η πλειονότητα των γυναικών, που το μηνιαίο εισόδημα τους είναι πολύ χαμηλό ή/και είναι μετανάστριες – χωρίς έγγραφα –  θα αναγκαστούν να επιστρέψουν σε απαρχαιωμένες μεθόδους αμβλώσεις που μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα υγείας, είτε να εγκαταλείψουν τα όνειρα τους για σπουδές και θέση στην αγορά εργασίας, αφού δεν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν μακριά – για να κάνουν την άμβλωση – δεδομένου ότι το μέσο κόστος ταξιδιού είναι περίπου $1.000.

Σύμφωνα με έρευνα, ο αριθμός αμβλώσεων θα υποχωρήσει κατά 14% σε περίπτωση ανατροπής της απόφασης του δικαστηρίου.

Αντιδράσεις από την διαρροή του εγγράφου

Η διαρροή του εγγράφου έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις και διαδηλώσεις στις μεγαλύτερες αμερικανικές πόλεις και μεταξύ των διάσημων.

Την προηγούμενη εβδομάδα, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν υπό το σύνθημα «Κάτω τα χέρια σας από τα σώματα μας» σε πολλές πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Σικάγο και το Λος Άντζελες, ενώ πάνω από χίλιοι διαδήλωσαν έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο. Μερικά από τα πλακάτ που κρατούσαν έγραφαν «Η άμβλωση είναι ανθρώπινο δικαίωμα» και «Ως κορίτσι, ελπίζω ότι μια μέρα, θα έχω όσα δικαιώματα όσα και ένα όπλο».

Πολλοί ήταν και οι καλλιτέχνες που ύψωσαν την φωνή τους και εναντιώθηκαν απέναντι στην κατάργηση αυτού του νόμου. Η συγγραφέας και ακτιβίστρια, Λίντι Γουέστ, έγινε viral με την δήλωσή της στο The Daily Show, και όχι άδικα: 

«Το μόνο που θα κάνει η ποινικοποίηση των εκτρώσεων είναι να κρατήσει τους ανθρώπους παγιδευμένους στην φτώχεια για γενιές». Η Μπέτι Μίντλερ δήλωσε με την σειρά της: «Εάν ακυρώσουν αυτή την τροπολογία, τι θα τους εμποδίσει να ακυρώσουν και άλλες με τις οποίες δεν συμφωνούν οι συντηρητικοί;».

Ακόμα και μερικές από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες πήραν θέση για το δικαίωμα στην άμβλωση. Από την Apple και την Amazon μέχρι την διάσημη εταιρεία τζιν, Levi Strauss, δεν είναι λίγες οι εταιρείες που δεσμεύτηκαν να καλύψουν τα έξοδα των εργαζομένων τους που θα αναγκάζονται να ταξιδέψουν σε άλλη πολιτεία για να υποβληθούν σε άμβλωση.

Αμβλώσεις στις ΗΠΑ: Η επόμενη μέρα

Μπορεί το νομοσχέδιο να αναφέρει ότι στόχος του είναι «να διασφαλίσει το δικαίωμα στη ζωή και την ίση προστασία όλων των αγέννητων παιδιών από τη στιγμή της γονιμοποίησης…», σίγουρα όμως δεν είμαι η μόνη που πιστεύει πως ο μόνος και μοναδικός στόχος του είναι να ελέγξει τις γυναίκες. Ήδη, οι υπερσυντηρητικοί πολιτικοί κατά των αμβλώσεων έχουν δηλώσει ότι τα επόμενα βήματά τους θα αφορούν τα διασυνοριακά ταξίδια και τις παραδόσεις χαπιών άμβλωσης.

Παρόλο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών υποστηρίζει το δικαίωμα στην άμβλωση, οι απόψεις για την άμβλωση συνδέονται στενά με τη θρησκεία. Οι περισσότερες διαδηλώσεις κατά των αμβλώσεων έχουν πανό που γράφουν «προσευχήσου για τη ζωή» και «προσευχήσου για να σταματήσει η άμβλωση».

Πολλοί Καθολικοί πιστεύουν ότι η ανθρώπινη ζωή ξεκινά από τη σύλληψη και πάνω από το 70% των Ευαγγελικών λένε ότι η άμβλωση πρέπει πάντα ή ως επί το πλείστον να είναι παράνομη. H Ruth Sent είναι μόνο μια από τις ομάδες υπέρ των δικαιωμάτων των αμβλώσεων που στοχοποίησαν καθολικές εκκλησίες για διαμαρτυρίες για την Ημέρα της Μητέρας.

Η αλήθεια όμως είναι μία: Η άμβλωση και τα χάπια έκτρωσης είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Είναι δικαίωμα σου να μην την κάνεις για θρησκευτικούς λόγους, αλλά δεν μπορείς να επιβάλλεις την άποψη σου σε κανέναν άλλον. Για τον απλό λόγο του αν το κάνεις, θα πάψει να υπάρχει δημοκρατία.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα