Οι φωτογράφοι του ουκρανικού πολέμου που έδωσαν την ζωή τους για την ενημέρωση.
Το επάγγελμα του πολεμικού ανταποκριτή έχει μια διττή φύση. Από τη μία, βέβαια, υπάρχει ο κίνδυνος του να βρίσκεται σε μια εμπόλεμη ζώνη. Ιδιαίτερα σε μια εποχή που η παλιά αντίληψη ότι σεβόμαστε τους δημοσιογράφους στις εμπόλεμες συγκρούσεις δείχνει να έχει αντιστραφεί, ο πολεμικός ανταποκριτής θέτει τον εαυτό του σε (ακόμα μεγαλύτερο) κίνδυνο.
Από την άλλη, είναι η προσφορά. Ο δημοσιογράφος κάνοντας ρεπορτάζ από μια εμπόλεμη ζώνη είναι, ουσιαστικά, το φερέφωνο της γράφουσας ιστορίας. Μεταδίδει σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο τη δυστυχία, την καταστροφή και την απώλεια που φέρνει μαζί του ο κάθε πόλεμος.
Ο ρόλος του πολεμικού ανταποκριτή είναι, λοιπόν, ναι μεν επικίνδυνος, αλλά ταυτόχρονα διαπνέεται από ένα βαρύ αίσθημα καθήκοντος και ευθύνης. Ο εν εξελίξει πόλεμος στην Ουκρανία δεν διαφέρει απ’ όλα τα παραπάνω. Σήμερα, οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, μεταφέρουν στον υπόλοιπο κόσμο εικόνες και ιστορίες για τη φρίκη του πολέμου.
Ο ρόλος τους αναδεικνύεται κομβικός λόγω της πολυπλοκότητας των πληροφοριών και της ενημέρωσης που έρχεται από την Ουκρανία αλλά και της ποσότητας της κρατικής προπαγάνδας γύρω από τον πόλεμο και από τις δύο πλευρές.
Ας γνωρίσουμε λοιπόν κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους, που βάζοντας στην άκρη το φόβο τους και έχοντας επιφορτιστεί με το λειτούργημα της ενημέρωσής μας από το πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας, ρίχτηκαν στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων.
Maks Levin
Την 1η Απριλίου, στο δάσος ανάμεσα στα χωριά Huta-Mezhyhirska και Moshchun, βόρεια του Κιέβου, βρέθηκαν τα πτώματα δύο ανδρών.
Η περιοχή είχε βομβαρδιστεί από τις ρωσικές δυνάμεις το Μάρτιο και είχε βρεθεί στο επίκεντρο των συγκρούσεων. Οι δύο νεκροί άνδρες ήταν οι Maks Levin και Oleksiy Chernyshov. Ο πρώτος ήταν δημοσιογράφος και φωτορεπόρτερ του Reuters και της ουκρανικής ιστοσελίδας LB.ua.
Κάλυπτε τις συγκρούσεις στην περιοχή της Ανατολικής Ουκρανίας από το 2014 και είχε οργανώσει και συμμετάσχει σε διεθνείς εκθέσεις φωτογραφίας για τον πόλεμο.
Οι Reporters Without Borders (RWB) έστειλαν δύο ερευνητές από τις 24 Μάϊου έως τις 3 Ιουνίου, στον τόπο όπου βρέθηκαν τα πτώματα, για να καταλήξουν ότι, δυστυχώς, οι δύο άνδρες είχαν εκτελεστεί.
Βρέθηκαν πολλές σφαίρες στο σημείο, καθώς και απομεινάρια ρωσικών στρατιωτικών στολών. Με βάση τα στοιχεία αυτά οι ερευνητές κατέληξαν ότι τους δύο άνδρες είχαν εκτελεστεί και ενδεχομένως, βασανιστεί από τις ρωσικές δυνάμεις.
Frédéric Leclerc-Imhoff
Ο Frédéric Leclerc-Imhoff ήταν Γάλλος πολεμικός ανταποκριτής για το γαλλικό κανάλι BFM TV. Στις 30 Μάϊου, ενώ κάλυπτε τις προσπάθειες εκκένωσης του ουκρανικού πληθυσμού της Ανατολικής Ουκρανίας, ρωσικός πύραυλος χτύπησε ένα από τα οχήματα εκκένωσης, τα θραύσματα του οποίου προκάλεσαν το θάνατό του.
Αυτή ήταν η δεύτερη αποστολή του στην Ουκρανία από τότε που άρχισε ο πόλεμος. Ήταν 32 ετών και εργαζόταν για το κανάλι BFM TV για έξι χρόνια. Από την ίδια έκρηξη τραυματίστηκε και ένας ακόμα Γάλλος δημοσιογράφος.
Patrick Chauvel
Ο Patrick Chauvel είναι βετεράνος πολεμικός ανταποκριτής. Γεννήθηκε το 1949 και έχει φωτογραφίσει συνολικά 34 πολεμικές συγκρούσεις, ανάμεσα στις οποίες τον πόλεμο των Έξι Ημερών, τον πόλεμο στο Βιετνάμ, τους πολέμους στην Τσετσενία και τον πόλεμο στη Λιβύη.
Χαρακτηριστικό στοιχείο της δουλειάς του είναι η επιθυμία του να βρίσκεται και να φωτογραφίζει όσο το δυνατόν πιο κοντά στην εμπόλεμη δράση, στην πρώτη γραμμή.
«Ώμο-ώμο με τους στρατιώτες», όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος. Ένας τόσο πολύπειρος φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφος δεν θα μπορούσε να λείπει από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Παρά τα 72 του χρόνια, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων, γιατί όπως λέει και ο ίδιος «προτιμά να ζει την ιστορία και όχι να τη διαβάζει».
Άρης Μεσσήνης
Ο Άρης Μεσσήνης είναι αυτοδίδακτος φωτογράφος. Από το 2003, εργάζεται στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (Agence France Presse), ενώ από το 2006 είναι ο επικεφαλής φωτορεπόρτερ του στην Αθήνα.
Ο πόλεμος της Λιβύης είναι ο πρώτος που κάλυψε, ενώ κυρίως για τη μάχη της Σύρτης, βραβεύτηκε με το βραβείο «Bayeux-Calvados for War Correspondents». Έχει καλύψει επίσης τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στην Ελλάδα το 2015, δουλειά για την οποία επίσης βραβεύτηκε με το βραβείο Visa d’or του International Festival of Photojournalism Visa pour l’ image.
Έχει καλύψει τον πόλεμο στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο, βρισκόμενος κυρίως στις ανατολικές περιοχές της χώρας αλλά και στο Κίεβο κατά την περίοδο πολιορκίας του από τις ρωσικές δυνάμεις. Οι φωτογραφίες του φανερώνουν τις εξελίξεις του πολέμου από στρατιωτική πλευρά, αλλά επικεντρώνονται κυρίως στις ανθρωπιστικές επιπτώσεις του.
Σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε δηλώσει πως: «Το πιο δύσκολο κομμάτι της δουλειάς μας είναι όταν σκοτώνονται άνθρωποι γύρω μας κι εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε να φωτογραφίζουμε. Όχι μόνο αυτό, αλλά πρέπει να μείνουμε και αμέτοχοι. Συναισθηματικά, αλλά και πρακτικά».
Σε άλλη του, πιο πρόσφατη, συνέντευξη έδωσε ένα αντιπολεμικό μήνυμα, αναφέροντας: «Μην υποστηρίζεις κανέναν σε έναν πόλεμο που γίνεται για τα συμφέροντα λίγων. Υποστήριξε τους άνθρωπος που βιώνουν τις συνέπειές του και βγες έξω να φωνάξεις κατά όλων των πολέμων».