Νέοι αγορά ακινήτου στην ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι Έλληνες νέοι εγκαταλείπουν το πατρικό τους σπίτι σε ηλικία μέσου όρου 30,7 ετών, ενώ στην ΕΕ ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι 26,3 έτη. Οι χώρες με τις μεγαλύτερες ηλικίες ανεξαρτητοποίησης είναι η Κροατία (31,8 έτη), η Σλοβακία (31), η Ισπανία (30,4) και η Βουλγαρία με την Ιταλία (30 έτη). Αντίθετα, οι νέοι στη Σουηδία και τη Φινλανδία φεύγουν νωρίτερα, κάτω από τα 23 έτη.

Η Ελλάδα καταγράφει υψηλά ποσοστά νέων που ζουν σε υπερπλήρη νοικοκυριά, δηλαδή σε σπίτια χωρίς τον απαραίτητο αριθμό δωματίων για τα μέλη τους, σύμφωνα με την ενημέρωση. Το 2023, το ποσοστό των νέων ηλικίας 15-29 ετών που ζούσαν σε τέτοιες συνθήκες ανήλθε στο 46%, ενώ για τον συνολικό πληθυσμό ήταν 27,5%. Στην ΕΕ, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 26% για τους νέους και 16,8% για τον γενικό πληθυσμό.

Όπως αναφέρει η newdeal real estate group, η απόκτηση κατοικίας στην Ελλάδα έχει γίνει ιδιαίτερα δύσκολη, ειδικά σε σύγκριση με την κατάσταση πριν από δύο δεκαετίες. Οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί και η οικονομική ανασφάλεια είναι εντονότερη, με τις κρίσεις και τις ανατιμήσεις να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Το ποσοστό ιδιοκατοίκησης έχει μειωθεί δραστικά από το 2005, όταν η κατοχή σπιτιού ήταν το βασικό όνειρο των περισσοτέρων Ελλήνων. Σήμερα, ωστόσο, αυτός ο στόχος φαίνεται ολοένα και πιο μακρινός. Η Ελλάδα κατατάσσεται ανάμεσα στις χώρες με τη μεγαλύτερη απόκλιση στην ΕΕ, καθώς το ποσοστό των νέων που αποκτούν δική τους κατοικία είναι αισθητά χαμηλότερο.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα