Τι είναι το αλκαλικό νερό που όλοι μιλούν γι’ αυτό; Κατά πόσο μας κάνει καλό; Πρέπει τελικά να το δοκιμάσουμε; 

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το αλκαλικό νερό καθορίζεται καταρχάς από το επίπεδο του pH* του. Η κλίμακα pH κυμαίνεται από 0 έως 14:

-Το όξινο νερό έχει pH χαμηλότερο από 7. 

-Το αλκαλικό νερό έχει pH 8 ή μεγαλύτερο.

-Το καθαρό νερό έχει pH 7, που θεωρείται «ουδέτερο» γιατί δεν έχει ούτε όξινες ούτε βασικές ιδιότητες.

*Το pH δείχνει πόσο όξινη ή αλκαλική είναι μία ουσία –κάτι θα θυμάστε και από το σχολείο. 

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) συνιστά στους προμηθευτές πόσιμου νερού να διατηρούν την παροχή νερού σε pH από 6,5 έως 8,5.

Υπάρχουν 4 διαφορετικά είδη αλκαλικού νερού, χωρίς βέβαια να έχουν τις ίδιες σε ποιότητα ιδιότητες. Αυτά είναι:

1. Το φυσικό αλκαλικό νερό που ρέει στη φύση στο οποίο δεν έχουμε άμεση πρόσβαση. Περνά πάνω από βράχους παίρνοντας ορυκτά, τα οποία αυξάνουν το αλκαλικό του επίπεδο(Φυσικό αλκαλικό νερό)

2. Το συσκευασμένο αλκαλικό νερό που πωλείται στα ράφια των super markets και είναι αδύνατον να συγκρατήσει τις αλκαλικές ιδιότητες του νερού (Τεχνητό αλκαλικό νερό)

3. Το αλκαλικό νερό από ειδικές συσκευές αλκαλοποίησης του νερού, το οποίο δεν έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες αφού δεν διαθέτει αρνητικές τιμές ORP (Δυναμικό Μείωσης της οξείδωσης) (Τεχνητό αλκαλικό νερό)

4. Το αλκαλικό νερό που μπορείς να φτιάξεις στο σπίτι με σόδα ή λεμόνι, το οποίο έχει περιορισμένες ιδιότητες (Τεχνητό αλκαλικό νερό)

Πού μπορούμε να το βρούμε;

Το αλκαλικό νερό μπορεί να αγοραστεί σε πολλά παντοπωλεία ή καταστήματα υγιεινής διατροφής. Μπορείτε επίσης να το βρείτε και στο διαδίκτυο, ενώ οι ιονιστές νερού πωλούνται και σε πολλές μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων. Τέλος, μπορεί να φτιαχτεί “σπιτικά”, με την προσθήκη μαγειρικής σόδας. 

Κατά γενική ομολογία, είναι αρκετά αμφιλεγόμενο θέμα, αφού δεν υπάρχουν επιστημονικές έρευνες γύρω από τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Οι υποστηρικτές του αλκαλικού νερού εξακολουθούν να πιστεύουν στα προτεινόμενα οφέλη για την υγεία, τα οποία μεταξύ άλλων, είναι: 

-Ιδιότητες προ-γήρανσης

-Ιδιότητες καθαρισμού του παχέος εντέρου

-Υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος

-Ενυδάτωση, συμβολή στην υγεία του δέρματος και άλλες αποτοξινωτικές ιδιότητες

-Απώλεια βάρους

-Αντικαρκινικές ιδιότητες

-Θεραπευτικά οφέλη για ασθενείς με παλινδρόμηση 

Πιθανοί κίνδυνοι 

Η συχνή, καθημερινή κατανάλωση αλκαλικού νερού, βάζει το σώμα μας σε μία διαδικασία κατά την οποία πρέπει να εργαστεί σκληρά για να διατηρήσει το pH του, και αυτό σημαίνει ότι με την πάροδο του χρόνου, το σώμα μας θα παράγει περισσότερους γαστρικούς χυμούς και πεπτικά ένζυμα.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκαλικού νερού θα μπορούσε ενδεχομένως να αλλάξει το pH του γαστρεντερικού συστήματος, το οποίο με τη σειρά του θα μπορούσε να επηρεάσει το pH του αίματός και να αυξήσει τον κίνδυνο για μεταβολική αλκάλωση (μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν το αίμα γίνεται υπερβολικά αλκαλικό).

Τα συμπτώματα αυτής της κατάστασης περιλαμβάνουν:

-Διάρροια

-Κούραση

-Οίδημα κάτω άκρου

-Έμετος

Σοβαρές περιπτώσεις μεταβολικής αλκάλωσης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διέγερση, επιληπτικές κρίσεις και κώμα.

*Σε περιπτώσεις νεφρικής νόσου, καλό θα ήταν να αποφύγετε την κατανάλωση αλκαλικού νερού, λόγω της υπερβολικής ποσότητας μετάλλων που μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινή συσσώρευση στο σώμα.

Και φτάνουμε στο κύριο ερώτημα: Είναι το αλκαλικό νερό πιο υγιεινό από άλλους τύπους νερού; 

Δυστυχώς δεν υπάρχει αρκετή έρευνα για να πει κανείς με ασφάλεια ότι το αλκαλικό νερό είναι πιο υγιεινό από άλλες επιλογές νερού. Τα συνολικά δεδομένα δεν φαίνεται να δείχνουν ότι είναι σημαντικά πιο υγιεινό από το κανονικό νερό.

Συνοψίζοντας, στην περίπτωση του αλκαλικού νερού –όπως και σε κάθε άλλο trend που προκύπτει κατά καιρούς– χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί, ιδιαίτερα όταν υπάρχει ιστορικό υγείας. Ενδεχομένως, να είναι μια λύση σε ορισμένα προβλήματα, ενδεχομένως και όχι. Πάντως, θα ήταν συνετό να είμαστε σίγουροι για τα οφέλη και τις παρενέργειές του, προτού το προσθέσουμε στην καθημερινότητά μας.

Προσωπική μου άποψη; Εμφιαλωμένο, καθαρό νερό βρε παιδιά! Δεν υπάρχουν αμφιλεγόμενες απόψεις γύρω από τα οφέλη του νερού που καταναλώνουμε σχεδόν όλοι στην καθημερινότητα μας. 

Γράφει η Άντρη Κλείτου, BSc (Διαιτολόγος / Διατροφολόγος)

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
1
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα