Anohni

Στις 13 Ιουνίου 2024 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού θα δούμε την τρανς φεμινίστρια καλλιτέχνιδα που με το μανιφέστο της μας καλεί να «νιώσουμε επιτέλους τι πραγματικά συμβαίνει».

«Γεια σας, ορίστε μερικά πράγματα που σκέφτομαι: οι κύκλοι του φωτός, η Αρκτική, μάγισσες, θηλαστικά, η Σαμόα, η δουλεία του εθισμού και ο ιικός καπιταλισμός σε προχωρημένο στάδιο, η δύναμη της γυναίκας, οι οικογένειες που εκτιμούν τα τρανς παιδιά τους, η διεθνής επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, η άγρια διαίσθηση και μια παγκόσμια νέα συμμαχία δύο πνευμάτων, τα δάση, οξυγόνο, άνθρακας, οι πατριαρχικές θρησκείες και οι κληρονομικές αρχές που προτιμούν να προκαλέσουν την αποκάλυψη παρά να παραδεχτούν ότι αιώνες ανδρικής κυριαρχίας σχεδόν μας κατέστρεψαν. Μια φεμινιστική επανάσταση μπορεί να σώσει τον κόσμο μας».

Έτσι συστήνεται η Anohni το 2004 για να ξεχωρίσει ένα χρόνο μετά, κερδίζοντας το βραβείο Mercury για το album της “I Am A Bird Now”. Η ίδια έγινε μόλις το δεύτερο τρανς άτομο που προτάθηκε για Oscar για το τραγούδι της “Manta Ray,” το οποίο γράφτηκε για το οικολογικό ντοκιμαντέρ “Racing Extinction”. Εν τέλει, η Anohni δεν πήγε στην τελετή, διότι δεν της ζήτησε η διοργάνωση να τραγουδήσει.

«Ηταν τόσο προσβλητικό να βλέπω να εμφανίζονται άρθρα στα περιοδικά (Variety, The Daily Telegraph, Pitchfork, Stereogum κλπ). Αντί συγχαρητηρίων οι δημοσιογράφοι με ανέφεραν ανάμεσα σε όσους «κόπηκαν από την 88η τελετή απονομής των βραβείων Οσκαρ λόγω έλλειψης χρόνου». Και στην αμέσως επόμενη πρόταση ανέφεραν ότι θα ερμηνεύσει ένα τραγούδι ο Ντέιβ Γκρολ, ο οποίος δεν είναι καν υποψήφιος» έγραψε σε μια ανοιχτή επιστολή όπου τοποθετήθηκε με ειλικρίνεια για την απογοήτευσή της για την υποκρισία του Hollywood.

«Μία σειρά από γεγονότα συμβαίνουν σε βάθος χρόνου για να δημιουργηθεί ένα σύστημα που σε υποτιμά – στα πρώτα χρόνια ως θηλυπρεπές αγόρι, μετέπειτα ως ανδρόγυνη γυναίκα. Ενα σύστημα κοινωνικής καταπίεσης και ελάχιστων ευκαιριών για τα τρανς άτομα που έψαξαν την τύχη τους στην καπιταλιστική Αμερική για να δουν τα όνειρά τους και το πνεύμα τους να συνθλίβονται» συνέχιζε η τρανς καλλιτέχνιδα.

Η Anohni δεν φοβάται να μιλήσει ανοιχτά για όσα την αφορούν. «Η τρανς κατάσταση είναι ένα όμορφο μυστήριο, είναι μια από τις καλύτερες ιδέες της φύσης. Τι απίστευτη παρόρμηση, που αναγκάζει ένα 5χρονο παιδί να πει στους γονείς του ότι δεν είναι αυτό που νομίζουν ότι είναι. Αυτά τα παιδιά μπορούν να ανθίσουν και να είναι ένα τέτοιο δώρο. Δίνουν στους άλλους ανθρώπους την άδεια να εξερευνήσουν βαθύτερα τον εαυτό τους, επιτρέποντας στα χρώματα του δικού τους ψυχισμού να ανθίσουν».

Η Anohni έχει συνεργαστεί με σπουδαία ονόματα της μουσικής, από την Björk και τη Yoko Ono έως την Laurie Anderson, η οποία έχει πει πως «Όταν τραγουδάει [η Anohni], είναι ό,τι πιο εκλεκτό θα ακούσεις στη ζωή σου». Ενώ ο Lou Reed είχε δηλώσει πως: «Όταν την άκουσα για πρώτη φορά, ήξερα ότι δίπλα μου βρισκόταν ένα άγγελος» 

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως. Στα 19 της, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και δημιούργησε την avant-garde drag κολεκτίβα Blacklips. Το 1992 ξεκίνησαν τις εμφανίσεις στο nightclub του East Village Pyramid Club, το οποίο ήταν στέκι στα ’70s και τα ’80s σε «μια νέα φυλή πολιτικοποιημένων drag performers», όπως η Lypsinka, η Lady Bunny και ο RuPaul, που έκαναν εκεί τα πρώτα τους show. To 1996 ήρθαν οι Johnsons.  

Οι τότε Antony and the Johnsons εμφανίστηκαν για πρώτη φορά ως μέρος ενός installation του William Basinski το 1997 και κυκλοφόρησαν το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ τους το 2000. Το “Hopelessness” ήταν η πρώτη σόλο δουλειά της και χαρακτηρίστηκε ως ένα έντονα πολιτικός δίσκος –όπως και η ίδια– όπου εξέφραζε την απόγνωσή της για την κλιματική κρίση που την προβληματίζει σοβαρά.

Το 2014, αφού είχε κυκλοφορήσει 5 άλμπουμ, η Anohni συνεργάστηκε με τέσσερις καλλιτέχνιδες και δημιούργησε το μανιφέστο “Future Feminism”. Το 2015, άλλαξε τις αντωνυμίες σε θηλυκό (she/her) και το όνομά της σε Anohni. 

Πέρυσι κυκλοφόρησε το “My back was a bridge for you to cross”, μια σύγχρονη καλλιτεχνική blue-eyed soul δημιουργία, δηλαδή της soul που φτιάχνουν οι λευκοί και μεσουράνησε στα ’60s και τα ’80s–, και συνεχίζει με την ίδια θεματική που την απασχολεί –το κλιματικό άγχος. 

Με αυτόν τον τίτλο θέλει να μας θυμίσει και να φέρει στο προσκήνιο ξανά τις θυσίες που έκαναν ΛΟΑΤΚΙ+ αγωνίστριες και αγωνιστές, ενώ για εξώφυλλο του δίσκου επέλεξε το πορτραίτο της drag queen ακτιβίστριας Marsha P. Johnson, ένα από τα πρόσωπα που πρωτοστάτησαν στην εξέγερση του Stonewall το 1969 και έγραψαν ιστορία, την οποία είχε γνωρίσει από κοντά και της είχε φιλήσει το χέρι.

«Πολλοί από τους ανθρώπους που έχουν κάνει το πιο ηρωικό έργο για την ΛΟΑΤΚΙ+ κουλτούρα, το έκαναν με μεγάλο κόστος για τη δική τους ζωή», είχε αναφέρει πριν λίγο καιρό η Anohni στην Guardian. «Ως queer άτομα, είναι εύκολο να ταυτιστούμε με αυτό. Τα παιδιά στη δεκαετία του ’70 και του ’80 εξακολουθούσαν συχνά να πετιούνται έξω από τα σπίτια τους πριν τελειώσουν το λύκειο. Βρίσκεις τον εαυτό σου να φεύγει σε μια μεγάλη πόλη στην οποία δεν ήσουν ευπρόσδεκτος λόγω της διαφορετικότητας του φύλου σου».

Μετά από απουσία περισσότερων από 10 χρόνων από τις συναυλίες, η Anohni και οι Johnsons θα ξεκινήσουν την παγκόσμια περιοδεία τους από την σκηνή του Ηρωδείου, σε ένα live που γίνεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

“It’s Time To Feel What’s Really Happening” είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει σε αυτήν την περιοδεία, καθώς ακόμη πιστεύει στην ύπαρξη ενός καλύτερου κόσμου. Κι εμείς αναμένουμε να ακούσουμε το “It must change” από κοντά και να ανατριχιάσουμε.


Ακολουθήστε την ANOHNI

ANOHNI

Instagram | facebook | youtube | spotify | twitter

Η ANOHNI έρχεται στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

Μείνετε συντονισμένοι με το facebook event της συναυλίας

Credit φωτογραφιών: ANOHNI courtesy of Rebis Music LLC c. 2024

Πληροφορίες Εισιτηρίων

Η προπώληση των εισιτηρίων της συναυλίας της ANOHNI συνεχίζεται

Όλες οι θέσεις, κάτω και άνω διαζώματος, είναι αριθμημένες.

Οι τιμές των εισιτηρίων ξεκινούν από 40 ευρώ και φθάνουν τα 170 ευρώ. Συγκεκριμένα:

Κάτω Διάζωμα

VVIP: 170 ευρώ

VIP: 150 ευρώ

Ζώνη A: 130 ευρώ

Ζώνη B: 100 ευρώ

Ζώνη Γ: 80 ευρώ

Άνω Διάζωμα

Ζώνη Δ: 70 ευρώ

Ζώνη E: 65 ευρώ

Ζώνη ΣΤ: 53 ευρώ

Ζώνη G: 40 ευρώ

ΑμεΑ: 40 ευρώ

Για τα ΑμεΑ υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος (ΚΑΤΩ Διάζωμα, Κερκίδα Α, Σειρές 1 – 3). Τα εισιτήρια κοστίζουν 40 ευρώ. Το εισιτήριο των συνοδών κοστίζει 40 ευρώ. Κρατήσεις στο [email protected] και στο τηλέφωνο 210 4834 913, Δε-Πα 10:00 – 17:00.

Επίσημα σημεία πώλησης εισιτηρίων

Δίκτυο: more.com

Τηλεφωνικά: 211 7700 000

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
1
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα