Παρόλα αυτά, οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία τήρησης των προληπτικών μέτρων για σεισμούς στις σχολικές μονάδες, καθώς, αν και ο κίνδυνος ισχυρότερων δονήσεων έχει μειωθεί σημαντικά, δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως.

Η σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, παρουσιάζει ύφεση, σύμφωνα με την τελευταία συνεδρίαση των δύο αρμόδιων Επιτροπών: της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης, καθώς και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ.

Επιπλέον, οι μέχρι τώρα έλεγχοι δείχνουν ότι τα δημόσια κτίρια έχουν αντέξει ικανοποιητικά τη σεισμική δραστηριότητα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, οι Επιτροπές εισηγήθηκαν την επανέναρξη λειτουργίας των σχολείων από την Τρίτη 4 Μαρτίου 2025.

Οι Επιτροπές υπενθυμίζουν στους πολίτες τα ακόλουθα μέτρα:

  • Να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
  • Να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
  • Να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
  • Να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
  • Να απομακρύνονται άμεσα από τις παράκτιες περιοχές σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Παρασκευή 7 Μαρτίου.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα