αντηλιακό

Ελιξίρια νεότητας σε σωληνάρια, κρέμες που εξαφανίζουν «ατέλειες», καλλυντικά που κοστίζουν μια περιουσία. Η βιομηχανία του skincare μας έπεισε ότι χρειαζόμαστε πολλά και διαφορετικά προϊόντα για να έχουμε καλό δέρμα. Τελικά, όπως όλα δείχνουν, χρειαζόμαστε μόνο ένα.

Τους τελευταίους μήνες ακούμε όλο και συχνότερα για τα ανήλικα κορίτσια που αγοράζουν αντιγηραντικές κρέμες και προϊόντα ομορφιάς σε μια παράλογη προσπάθεια να προφυλάξουν το δέρμα τους από τα σημάδια του χρόνου. Το φαινόμενο έχει λάβει παγκόσμια κλίματα με πολλά παιδιά να εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά, όταν για παράδειγμα το προϊόν που αναζητούν δεν είναι διαθέσιμο. 

Όλο αυτό έγειρε ερωτήματα για το εάν και κατά πόσο ένα παιδί χρειάζεται πραγματικά τόσα καλλυντικά. Όμως μήπως θα έπρεπε να αναρωτηθούμε το ίδιο και για τον εαυτό μας;

Για πολλά χρόνια, η χρήση πολυάριθμων προϊόντων θεωρούνταν must για την περιποίηση κάθε ενήλικου ατόμου. Ενυδατικές κρέμες, cleansers, λάδια, serums, toners, απολεπιστικά, υαλουρονικό οξύ και ρετινόλη αποτελούν μερικά μόνο από τα προϊόντα που θα μας προτείνουν σε ένα κατάστημα καλλυντικών, με καθένα από αυτά να «θεωρείται» απαραίτητο για διαφορετικούς λόγους. 

Το cleanser καθαρίζει το δέρμα από τα βακτήρια, το απολεπιστικό απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, το λάδι ενυδατώνει, η ρετινόλη προλαμβάνει τα σημάδια του χρόνου, ενώ η πρωινή και βραδινή ρουτίνα περιλαμβάνουν διαφορετικά καλλυντικά και φυσικά ιδανικά θα έπρεπε αυτά να διαφοροποιούνται ανάλογα με το σημείο του σώματος.

Η χρήση τόσων προϊόντων είναι λογικό να ακούγεται υπερβολική, ωστόσο ένα σκρολάρισμα στο TikTok και το hashtag #skincare – που συγκεντρώνει 20 εκατ. προβολές – αρκεί για να νιώσουμε ότι τα καλλυντικά μας δεν είναι ποτέ αρκετά. 

Influencers, celebrities, απλοί καθημερινοί χρήστες μοιράζονται τα μυστικά τους για ομορφιά και περιποίηση, πολλές φορές χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις και δημιουργώντας τελικά μεγαλύτερα προβλήματα στον εαυτό και το κοινό τους.

@drspf

Okay, I don’t really “scold” my patients about these; more of a gentle lecture 😆 #skincaremistakes #dontdoit #retinol #tretinoin #drsugaiskincare #greenscreen

♬ Blue Blood – Heinz Kiessling

Σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας Fresha, το 60% των ατόμων που δείχνουν τη skincare ρουτίνα τους στο TikTok, κάνουν σημαντικά λάθη. Για παράδειγμα, το 22% δεν βάζει αντηλιακή προστασία μετά την ενυδατική κρέμα, αφήνοντας με αυτό τον τρόπο το δέρμα εκτεθειμένο στην ηλιακή ακτινοβολία. Το 28% βάζει πολλά προϊόντα την ίδια στιγμή, ενώ το 60% τα εφαρμόζει με πολύ απότομες και βίαιες κινήσεις, προκαλώντας ταλαιπωρία στο δέρμα.

Η βιομηχανία του skincare αξίζει 146 δισεκατομμύρια δολάρια και αναμένεται να αυξηθεί στα 273 δις μέχρι το 2031. Πρόκειται για έναν κλάδο που ευημερεί. Τα social media συμβάλουν κατά πολύ σε αυτό, αφού τα επίσημα δεδομένα δείχνουν ότι το 81% των πωλήσεων που πραγματοποιούνται μέσω TikTok αφορούν την βιομηχανία της ομορφιάς, με τα κορυφαία σε πωλήσεις αντικείμενα να μην είναι άλλα από προϊόντα περιποίησης προσώπου.

Η Kim Kardashian μοιράστηκε την skincare ρουτίνα της που αποτελείται από 17 βήματα και προϊόντα συνολικής αξίας 4.500 χιλιάδων δολαρίων, ενώ σήμερα κυκλοφορεί την δική της εταιρεία καλλυντικών με τα περισσότερα από αυτά να χαρακτηρίζονται πανάκριβα από τους καταναλωτές. Στην προσπάθειά μας να ανταπεξέλθουμε στις κοινωνικές πιέσεις για ομορφιά και νεότητα, οι τσέπες μας αδειάζουν.

Η άσχημη πλευρά της ομορφιάς

Τα τελευταία χρόνια έχουν δημοσιευτεί έρευνες που δείχνουν την άσχημη πλευρά της ομορφιάς, αφού πολλά από τα προϊόντα που κυκλοφορούν όχι μόνο επιβαρύνουν το πορτοφόλι μας, αλλά και την υγεία μας. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Notre Dame μελέτησε πάνω από 200 καλλυντικά και εντόπισε βλαβερά συστατικά στα μισά από αυτά. 

Τα PFAs είναι μια οικογένεια χημικών συστατικών που εντοπίστηκαν στα καλλυντικά και που ακόμα και σε χαμηλές συγκεντρώσεις ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, όπως κυτταρικές αλλοιώσεις, ενώ μολύνουν τα υπόγεια ύδατα για δεκαετίες.

Η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την βιομηχανία της ομορφιάς είναι πραγματικά θλιβερή. Σύμφωνα με την έκθεση του Zero Waste, ετησίως παράγονται 120 δις συσκευασίες καλλυντικών, η πλειοψηφία των οποίων δεν ανακυκλώνεται. Η σπατάλη νερού είναι επίσης σημαντική αφού το 70% των καλλυντικών αποτελείται από νερό, με το 2020 να καταναλώθηκαν 10,4 εκατομμύρια τόνοι νερού μόνο στον συγκεκριμένο κλάδο.

Ο πλανήτης υποφέρει και, όπως όλα δείχνουν, αναμένουμε το θερμότερο καλοκαίρι της ζωής μας. Η προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Η παρατεταμένη έκθεση στις υπεριώδεις ακτινοβολίες UVA και UVB, εκτός από τα άμεσα ορατά εγκαύματα που επιφέρει, προκαλεί σημαντικές βλάβες που εξελίσσονται σταδιακά μέσα στον χρόνο και μπορεί να εξελιχθούν σε φθορές στα κύτταρα και το DNA. Αποτέλεσμα αυτών η φωτογήρανση, αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε καρκίνο του δέρματος.

@amelia0livia

Why you should wear SPF everyday!☀️ ib @sophdoeslife ✌🏽 #favouriteskincare #spfskincare #skindamage

♬ original sound – Amelia Olivia

Σήμερα, όλοι οι δερματολόγοι συμφωνούν ότι η αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη για κάθε άνθρωπο, κάθε ηλικία και φυσικά σε κάθε εποχή. Το αντηλιακό λειτουργεί με το να μπλοκάρει την βλαπτική δράση της ηλιακής ακτινοβολίας και να προστατεύει το δέρμα, για όση ώρα αναφέρεται στον Δείκτη Αντηλιακής Προστασίας, δηλαδή το SPF. Γι’ αυτό και η σωστή χρήση των αντηλιακών προϊόντων και η συχνή επανεφαρμογή είναι απαραίτητη.

Σε κάθε περίπτωση η/ο αρμόδια/ος για να μας μιλήσει για το δικό μας δέρμα και τις ανάγκες μας, δεν είναι η/ο αγαπημένη/ος μας influencer, αλλά η/ο γιατρός μας. Αλλά όπως φαίνεται, στην περιποίηση του δέρματος ισχύει το “less is more”.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
8
Αγαπώ
+1
3
Σοκαρίστηκα