Πόσες φορές έχετε ακούσει κάποιο γνωστ@ σας, φίλ@ σας ή ακόμα και τον ίδιο τον εαυτό σας, να λέει την φράση «σήμερα ξεκινάω δίαιτα» / «από Δευτέρα θα ξεκινήσω δίαιτα», και μέχρι να τελειώσει η μέρα το ξεχνάτε ή το ακυρώνετε;
Μήπως όμως δεν φταίει που έχουμε αδύναμο χαρακτήρα, ή που δεν το θέλουμε αρκετά ή που δεν είμαστε έτοιμοι, αλλά η χρήση της συγκεκριμένης λέξης; ΔΙΑΙΤΑ. Και μόνο στο άκουσμα της φέρνουμε όλοι στο μυαλό μας εικόνες πείνας, στέρησης, κακής ψυχολογίας και σιχαμάρας. Άρα ποιος φταίει εμείς ή η λέξη;
Την λύση στο “πρόβλημα” αποτελεί η σκέψη και η απόφαση ενός πιο «υγιεινού τρόπου ζωής», που στην τελική δεν χρειάζεται να είναι τόσο περίπλοκος και δύσκολος! Άλλωστε, αυτό που όλοι αποζητούμε όταν ξεκινάμε μια «δίαιτα» είναι να χάσουμε τα όποια κιλά μας δεν μας αρέσουν και δεν νιώθουμε άνετα με αυτά, και να υιοθετήσουμε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής στην καθημερινότητά μας.
Με πολύ απλές αλλαγές, θα κάνετε τον τρόπο ζωής σας πιο υγιή και ελεύθερο χωρίς να πρέπει να ξεκινήσετε δίαιτα.
Ψώνια/Μαγείρεμα
Αφιέρωσε χρόνο για την προετοιμασία του φαγητού σου. Μαγείρεψε με όσο το δυνατόν πιο υγιεινούς τρόπους ψησίματος – στο φούρνο, στον ατμό, σε air fryer, σε αντικολλητικό με λίγο λάδι κ.α. Το να έχεις έτοιμο μαζί σου το μεσημεριανό ή/και το σνακ σου, δεν σε βγάζει εκτός προγράμματος και δεν σε αφήνει να “μπαίνεις” και σε πειρασμούς.
Πάρ’ τα μαζί σου στη δουλειά, στη σχολή – ακόμα και στην παραλία – και απόλαυσε ένα καλομαγειρεμένο φαγητό που και πιο νόστιμο θα είναι, αλλά και πιο υγιεινό.
Disclaimer: Οι όποιοι διατροφικοί «πειρασμοί» είναι μέρος της ζωής μας και το να φάμε κάτι απ’ έξω, κάτι που δεν είναι μέρος του προγράμματος μας ή/και κάτι πιο «ανθυγιεινό» δεν σημαίνει ότι κάναμε κάτι λάθος και δεν τιμωρούμε ποτέ τον εαυτό μας για αυτό.
Όταν θέλουμε και ζητάμε να φάμε κάτι το τρώμε και συνεχίζουμε την επόμενη μέρα/στιγμή από εκεί που είχαμε μείνει. Δεν παραλείπουμε γεύματα επειδή φάγαμε κάτι “λάθος” και δεν κάνουμε εντατική γυμναστική για να «διαγράψουμε» το γεγονός.
Ύπνος
Ο πολύ υποτιμημένος ύπνος παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου μας. Κάθε βράδυ μεταξύ 12-3, το σώμα μας παράγει αυξητική ορμόνη – Human Growth Hormone (HGH) ή σωματοτροπίνη – η οποία είναι υπεύθυνη για πολλές βασικές λειτουργίες του σώματος μας όπως την μυϊκή ανάπτυξη και τον μεταβολισμό του λίπους. Όταν τα επίπεδα της ορμόνης πέφτουν, παίρνουμε βάρος και γινόμαστε πιο ευάλωτοι σε διάφορες παθήσεις. Ένας ακόμη σύμμαχος που δεν είχαμε υπολογίσει.
Ζήσε την ζωή σου χωρίς άγχος /stress
Το άγχος αποτελεί πλέον φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού στις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει. Αρκετοί παράγοντες που οδηγούν στο στρες μπορεί να περιλαμβάνουν τα πάντα. Το στρες μπορεί να είναι σωματικό, ψυχικό ή συναισθηματικό, ή συνδυασμός των παραπάνω. Τις περισσότερες φορές μπορεί να επηρεάσει την διατροφή μας με δύο τρόπους:
- Επηρεάζει την σχέση μας με το φαγητό, ορίζοντας τι και πόσο τρώμε.
- Συνδέεται με αυξημένο βάρος γύρω από την περιοχή της κοιλιάς (π.χ. φουσκώματα/πρηξίματα).
Μην το αφήσεις να κατασπαράξει
- Ανακάλυψε τι σε κάνει πραγματικά ήρεμο.
- Δοκίμασε ένα χαλαρωτικό μπάνιο και το αγαπημένο σου βιβλίο ή χαλαρωτική μουσική.
- Το σώμα και το μυαλό θέλουν ξεκούραση. Αν είσαι ενήλικας, πρέπει να στοχεύεις στις 8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ.
- Μακριά από τοξικές σχέσεις, όποιες και αν είναι αυτές. Αν νιώθεις πίεση ή ότι πνίγεσαι, δεν έχουν θέση στην ζωή σου.
- Μην σε ενδιαφέρει για το τι θα πει ο κόσμος ή για την γνώμη των άλλων. Φίλτραρε μόνο ό,τι μπορεί να σε κάνει καλύτερο.
- Πάρε το χρόνο σου. Εσύ καθορίζεις τον ρυθμό των πραγμάτων. Επεξεργάσου τις αλλαγές που θα ήθελες να κάνεις για να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.
Άσκηση
Βρες το κίνητρο σου και μην το χάσεις ποτέ! Ανακάλυψε την δραστηριότητα που θα σε κάνει να ξεχνάς τα προβλήματα της καθημερινότητας σου. Για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα πήγαινε ένα περίπατο ακούγοντας μουσική, κάνε ποδήλατο, εξερεύνησε/μάθε την χώρα που βρίσκεσαι. Δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις με τα πόδια, όπως το να πας στα μαγαζιά, να κάνεις διάφορες καθαριότητες στο σπίτι, να παίξεις με τα κατοικίδια ή/και παιδιά, αποτελούν επίσης ένα καθημερινό τρόπο άσκησης.
Να σας αγαπάτε, να σας αποδέχεστε και ότι δεν σας αρέσει να το αλλάζετε, να έχετε υπομονή, αγάπη και φροντίδα προς τον εαυτό σας.
Γράφει η Άντρη Κλείτου (Διαιτολόγος / Διατροφολόγος)