Για ακόμα μια φορά, οι κάτοικοι της Λάρνακας έγιναν θεατές σε ακραίες ρατσιστικές συμπεριφορές και ξύλο, όταν ένας Κύπριος άντρας που πιστεύει πως έχει το δικαίωμα να χτυπά μια γυναίκα (μετανάστρια), επειδή ήρθε στην χώρα «του». 

Κατά τα λεγόμενα του δράστη, φαίνεται πως είχε πουλήσει ένα αυτοκίνητο στη συγκεκριμένη γυναίκα, η οποία συναντήθηκε μαζί του και του ζήτησε τα χρήματά της πίσω αφού, όπως ισχυρίστηκε, το όχημα είχε παρουσιάσει κάποια μηχανική βλάβη. Μάλιστα, πρόσθεσε πως θα έδινε τα χρήματα στη γυναίκα, αφού πρώτα του επέστρεφε το αυτοκίνητο.

Κανείς δεν περίμενε αυτό το βίντεο για να αναγνωρίσει το πρόβλημα, αλλά εννοείται άπαντες «έδρασαν» ΜΕΤΑ το συμβάν. Ο άντρας αυτός δεν ξύπνησε μια μέρα κι απλώς έχασε τον έλεγχο του εαυτού του και ξέσπασε. 

Ο άντρας αυτός δεν γρονθοκόπησε μια τυχαία γυναίκα και όλη αυτή η άκρως ρατσιστική συμπεριφορά δεν είναι ένα τυχαίο αποτέλεσμα. Η ζωώδης συμπεριφορά που παρατηρείται στο βίντεο, είναι δυστυχώς κατάλοιπο μιας ξενόφοβης κοινωνίας.

Δεν υπάρχει λόγος να περιγράψω για ακόμη μια φορά το πως συμπεριφέρθηκε ο δράστης, ούτε να πω την υπόθεση της ιστορίας. Αυτό που προέχει είναι να εξεταστεί το γιατί κάποιος να έχει τέτοια συμπεριφορά και πως αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί.

«Κανείς δεν μπορεί να μου κάνει τίποτα γιατί είμαι στον τόπο μου»

«Κανείς δεν μπορεί να μου κάνει κακό γιατί είμαι σε μια χώρα που δέχεται την κάθε συμπεριφορά από τον λαό της. Είμαι σε μια χώρα διεφθαρμένη από ήθη και αξίες και εγώ αυτό το επικροτώ. Είμαι σε έναν τόπο που μου δίνει το ακαταλόγιστο και μου επιτρέπει να φέρομαι σαν κτήνος». 

«Κανείς δεν μπορεί να με πειράξει γιατί εγώ είμαι ανώτερος από εσένα, γιατί εγώ ως Κύπριος πολίτης, δεν κρίνομαι με τη δικαιοσύνη αλλά με το χρώμα και την φυλή. Εγώ, ως Κύπριος πολίτης, ανέχομαι τη διαφθορά από τους δημόσιους οργανισμούς και αυτούς έχω ως πρότυπο». 

«Γιατί αυτοί πρώτα μας κακομεταχειρίζονται και δεν τιμωρούνται, αυτοί μας κλέβουν, αυτοί ψεύδονται και μπροστά στη δικαιοσύνη αθωώνονται. Αυτοί με οδηγούν σε κάθε ακραία μου συμπεριφορά. Είμαι στον τόπο μου, στον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα, στον τόπο που κατακτήθηκε από βαρβάρους και πολλοί διώχθηκαν από αυτούς».

«Είμαι στον τόπο μου τον πονεμένο και βασανισμένο γιατί οι βάρβαροι μας φέρθηκαν σκάρτα, λες και ήταν ανώτεροι Θεοί. Αυτό έμαθα να κάνω, έτσι έμαθα να ζω και δεν θα με αναγκάσεις να σε δεχτώ εσένα».

Όλα αυτά και άλλα τόσα κρύβει αυτή η φράση του δράστη. Όλα αυτά και άλλα τόσα που άλλοι τόσοι σκέφτονται και συμφωνούν

Αφότου γνωστοποιήθηκε το βίντεο με την απαράδεκτα ρατσιστική επίθεση, η αστυνομία της Κύπρου προχώρησε στη σύλληψη του 43χρονου δράστη, ο οποίος πέρασε από ανάκριση και θα οδηγηθεί στο δικαστήριο για έκδοση διατάγματος προφυλάκισης. 

Ευτυχώς, η υπόθεση είδε το φως της δικαιοσύνης

Ας εστιάσουμε γι’ ακόμη μια φορά στον δράστη και πως ο δράστης «τιμωρήθηκε» από τη δικαιοσύνη. Ας εφησυχαστούμε και ας εναποθέσουμε τις ελπίδες μας στο αστυνομικό σώμα ότι πάντα θα μας παρέχει ασφάλεια. Άλλωστε αυτό δεν έγινε και με το περιστατικό στη Λευκωσία, με την επίθεση των γυναικών προς τη Ρωσίδα;

Τιμωρήθηκαν οι δράστες ηρεμήσαμε και θάψαμε την υπόθεση. Την πεπατημένη οδό θα ακολουθήσουμε και στο επόμενο «τιποτένιο» περιστατικό βίας. Και αφού τιμωρηθεί ο ένοχος, θα περηφανευτούμε με την φράση του στυλ: «Τέτοια περιστατικά δεν έχουν θέση σε ένα κράτος δικαίου όπως η Κύπρος».

Αυτό το «this is Cyprus» θέλουμε;

Ας εστιάσουμε για μια φορά στο δάσος και όχι στο δέντρο. Η συμπεριφορά αυτή δεν είναι ούτε πρωτόγνωρη, ούτε σπάνια. Με τις αντιλήψεις που μεγάλωσε ο δράστης αυτός, με τις ίδιες μεγάλωσαν κι άλλοι τόσοι. Δεν αρκεί μόνο να τιμωρείς τον ένοχο και να στρουθοκαμηλίζεις για όλα τα υπόλοιπα.

Η παιδεία και ο πολιτισμός δεν είναι μόνο υπόθεση του καθενός ξεχωριστά. Είναι χρέος του κράτους και της κοινωνίας, είναι χρέος του σχολείου, είναι χρέος της οικογένειας, είναι και χρέος προσωπικό. Ωστόσο, οι αρχές και το ήθος είναι αρετές που έχει η Κύπρος. Πολλές φορές, όμως, η ανοχή κάθε συμπεριφοράς δεν κάνει τον άνθρωπο απλώς αναίσθητο, αλλά και συνένοχο σε κάθε έγκλημα και κάθε κτηνώδης συμπεριφορά. 

This is not Cyprus… Και κλείνω με αυτό.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα