Για τους ανηλίκους, το πορνό είναι συχνά ο μόνος τρόπος για να κατανοήσουν καλύτερα τη σεξουαλικότητά τους.

Επηρεάζει την κατανόησή τους για το σεξ, την αυτονομία του σώματος και την ευχαρίστηση. Για τους περισσότερους, αυτό είναι το μόνο μέσο για σεξουαλική αγωγή. Μάλιστα, ακόμα και τα 9χρονα παιδιά στις ΗΠΑ έχουν δει πορνό – και σύμφωνα με μελέτες, η συστηματική έκθεση των εφήβων σε αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις, όπως απομόνωση, απόσυρση, δυσκολία ή αδυναμία εμπλοκής σε σχέσεις, ακόμα και σεξουαλική και φυλετική βία.

Το πορνό και τα προγράμματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης

Οι προσπάθειες, ωστόσο, να αποτραπεί στους εφήβους να παρακολουθούν πορνό δεν είναι αποτελεσματικές. Αντ’ αυτού, οι ειδικοί σε θέματα σεξουαλικής αγωγής προτείνουν τα προγράμματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία να μιλήσουν στα παιδιά για το πορνό. 

Πιο συγκεκριμένα, αυτά τα προγράμματα για σεξουαλική αγωγή πρέπει να αναγνωρίσουν ότι το πορνό είναι μέρος της ενηλικίωσης και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να αγνοηθεί. Είναι σημαντικό, όμως, να υπενθυμίσουν στους μαθητές ότι το πορνό είναι φτιαγμένο για ψυχαγωγία και όχι για εκπαίδευση. Πρέπει, επίσης, να ενθαρρύνουν τους μαθητές να σκέφτονται με κριτική ματιά αυτά που βλέπουν.

Η εύκολη προσβασιμότητα του πορνό

Στην τελική, οι περισσότεροι νέοι θα δουν πορνό από περιέργεια, για να διεγερθούν και για να αποκτήσουν πληροφόρηση για το σεξ – είτε από ιστοσελίδες όπως το PornHub και το OnlyFans, είτε από εφαρμογές όπως το Dipsea. Το PornHub, μάλιστα, είναι η πρώτη ιστοσελίδα σε επισκεψιμότητα παγκοσμίως, με 2,85 δισ. επισκέπτες ανά μήνα. 

Τα περισσότερα παιδιά, ωστόσο, βρίσκουν το πορνό τυχαία, μερικές φορές μέσω των Social Media και του gaming, με πάνω από το 60% των παιδιών ηλικίας 11 έως 13 ετών να αναφέρουν ότι η πρώτη επαφή τους με πορνογραφικό υλικό έγινε ακούσια και από άγνοια. Επιπλέον, ένα μεγάλο μέρος του πορνό στο οποίο έχει πρόσβαση ένας έφηβος σήμερα μπορεί να είναι ακραία ανάρμοστο, χυδαίο και αισχρό. Η επαναλαμβανόμενη θέαση τέτοιου υλικού κάνει τα παιδιά να πιστεύουν πως το βίαιο σεξ που είδαν στο διαδίκτυο είναι «ρεαλιστικό». 

Η τραυματική σχέση των παιδιών με το πορνό

Λάβε υπόψιν σου την Billie Eilish, η οποία αποκάλυψε σε συνέντευξή της στο «The Howard Stern Show» ότι ξεκίνησε να βλέπει ταινίες για ανηλίκους σε ηλικία 11 ετών, όταν ακόμα ήταν μαθήτρια δημοτικού. «Ως γυναίκα, νομίζω ότι το πορνό είναι ντροπή», δήλωσε και συνέχισε λέγοντας: «Νομίζω ότι πραγματικά κατέστρεψε τον εγκέφαλό μου και νιώθω απίστευτα συντετριμμένη που εκτέθηκα σε τόσο πορνό».

Χρόνια αργότερα, όταν ξεκίνησε να κάνει σεξ, το πορνό τη δυσκόλεψε να προσδιορίσει τι ήθελε: «Τις πρώτες φορές που έκανα σεξ, δεν έλεγα όχι σε πράγματα που δεν ήταν καλά. Ήταν επειδή νόμιζα ότι αυτό ήταν που υποτίθεται ότι με έλκυε», σημείωσε. 

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τον αντίκτυπο του πορνό στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο. Μελέτες αποκάλυψαν πως οι έφηβοι που εκτίθενται σε σκληρό πορνογραφικό υλικό τείνουν να βιώνουν περισσότερη κατάθλιψη και σεξουαλικό εξαναγκασμό, να συμμετέχουν σε μη ασφαλείς σεξουαλικές συμπεριφορές, και να εμφανίζουν βίαιη και καταχρηστική συμπεριφορά. Τόσο η ανδρική επιθετικότητα όσο και η γυναικεία υποταγή που αναδεικνύει η πορνογραφία εξαναγκάζει τα νεαρά κορίτσια σε πράξεις που δεν επιθυμούν. 

Η καλύτερη σεξουαλική αγωγή και το εναλλακτικό πορνό

Αν δεν θέλουμε οι νέοι να διαμορφώσουν την προσέγγισή τους για το πραγματικό σεξ με βάση το πορνό, τότε χρειαζόμαστε πιστοποιημένους εκπαιδευτικούς να τους διδάξουν τις διαφορές μεταξύ της πορνογραφίας και της πραγματικής σεξουαλικής ζωής. Η σωστή ενημέρωση και διαπαιδαγώγηση και η ειλικρινής συζήτηση θα μπορούσαν να βοηθήσουν την προετοιμασία των παιδιών που έρχονται σε επαφή με το πορνό πρόωρα. 

Είναι σαν να βλέπεις τις ταινίες «The Fast & The Furious» και να υποθέτεις ότι έτσι πρέπει να μάθεις να οδηγείς. Μαθαίνουμε σε νεαρή ηλικία ότι το Χόλιγουντ είναι αρκετά μακριά από την πραγματικότητα, οπότε γιατί να μην έχουμε την ίδια αντίληψη και για το πορνό;

Με το ηθικό πορνό, οι έφηβοι μπορούν να καταλάβουν καλύτερα τι τους αρέσει. Το εναλλακτικό πορνό προβάλει το φάσμα της ανθρώπινης σεξουαλικότητας και των ερωτικών σχέσεων, καθώς και διαφορετικούς σωματότυπους. Νοιάζεται για την ευημερία των πρωταγωνιστών του και εξασφαλίζει πως όλοι αντιμετωπίζονται και παρουσιάζονται ως ίσοι σεξουαλικοί συνεργάτες. Το ηθικό πορνό παρουσιάζει το σεξ ως φυσικό κομμάτι της ζωής. 

Συνεπώς, μέχρι να ενσωματωθούν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των σχολείων μαθήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τους νέους να στρέφονται στη βιομηχανία ψυχαγωγίας ενηλίκων για απαντήσεις.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα