Ονομάζομαι Βικτωρία Γιαννάκη και εργάζομαι στο χώρο της μόδας ως υπεύθυνη σχεδιασμού και παραγωγής των ελληνικών brands “Aliki-Victoria” και “Pepperose”

Όταν το Φεβρουάριο του 2020, η πανδημία μας “ έκλεισε” στα σπίτια μας, η ανάγκη για δημιουργία και διαφυγή από την πραγματικότητα ήταν τεράστια. Έτσι όταν μια μέρα βρέθηκα να πίνω καφέ και να τα λέω στο μπαλκόνι μιας φίλης μου, σ’ ένα μπαλκόνι του 11ου ορόφου μιας πολυκατοικίας στο Παλαιό Φάληρο, εκεί μου γεννήθηκε η  ιδέα του balcony stories. 

Άρχισα, λοιπόν, να φωτογραφίζω αγαπημένες φίλες που και έγιναν τα πρώτα “μοντέλα” των φωτογραφίσεων μου με ρούχα από τις εταιρείες μου και κοσμήματα-αξεσουάρ της φίλης μου. Μοντέλα που δε θύμιζαν αυτά που η γενιά μας έμαθε να βλέπει στα περιοδικά. Αυτά τα εντυπωσιακά κορίτσια, με τα καλλίγραμμα σώματα, τα αστραφτερά χαμόγελα και τα πλούσια μαλλιά, γεμάτα ζωντάνια. Τα δικά μου μοντέλα ήταν γεμάτα χαρά, χορό και τραγούδι.

Είχαν ανακατεμένα μαλλιά, αληθινά σώματα και πρόσωπα που έλαμπαν από ευτυχία για το γεγονός πως βρίσκονταν ανάμεσα σε φίλους σε μια περίοδο που οι άνθρωποί μας ήταν το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής μας!

Έτσι, το μπαλκόνι αυτό έμελλε να γίνει η αρχή της ιδέας του @balconystories, και να αποτελέσει έναν τρόπο προσωπικής έκφρασης και δημιουργίας, η αφορμή για κατάργηση στερεοτύπων κι ένα μέρος όπου η αγάπη και η φροντίδα για την άλλη γυναίκα θα ήταν προτεραιότητα!

@balconystoriesgr

Amazing @Klelia_Ren for #BalconyStoriesgr ❤️ Thank you Klelia for the inspo of the day. BBalconystrorieswwomensupportingwomenwwomensupportwomenwwomensupportingotherwomenfforyouwomenemporement #mourmoura #kleliarenesi #womentalk

♬ πρωτότυπος ήχος – BalconyStoriesgr

Τα μπαλκόνια του Instagram 

Μέσα από τις φωτογραφίες εκείνου του μπαλκονιού, ενός μπαλκονιού που έγραψε τη δική του ιστορία στη ζωή μου, ξεκίνησαν να γεννιούνται διάφορες ερωτήσεις. Τι θα γινόταν αν ερχόντουσαν και άλλες γυναίκες εκτός από τις φίλες μου; Τι θα γινόταν αν όλες αυτές οι γυναίκες μοιράζονταν τις ιστορίες τους μαζί μας; Πόσο θα βοηθούσε το εγχείρημα αυτό στην ενδυνάμωση των γυναικών; Ισχύει ότι η δύναμη μιας γυναίκας μπορεί να παρασύρει και άλλες; Και αν ναι, πώς;

Κατάλαβα πως όλες αυτές οι ερωτήσεις όχι μόνο άξιζαν να απαντηθούν, αλλά είχαν λόγο και αληθινή υπόσταση, ώστε να αποκτήσουν το δικό τους Instagram account. Και κάπως έτσι, δημιούργησα το “balcony stories”. Ένα δίαυλο επικοινωνίας και διαμοιρασμού ιστοριών από γυναίκες που έχουν κάτι να πουν. Ακολούθησα το ένστικτό μου, είναι κάτι που είναι αληθινό, έρχεται από την καρδιά με αγάπη και μου δημιουργεί ευεξία και αρμονία. Γι’ αυτό και όλες οι γυναίκες που έχουν λάβει μέρος μέχρι τώρα σε αυτό, το έχουν αγκαλιάσει με χαρά.  

Συνάντησα περιπτώσεις που ήταν αμήχανες ή ντροπαλές στην αρχή. Μέσα όμως από  την παρότρυνση και τη φιλική συμπεριφορά που βασίζεται στο σεβασμό και την υποστήριξη των άλλων γυναικών, “έβγαλαν” τελικά έναν άλλον εαυτό, που ούτε οι ίδιες δεν περίμεναν. Συνάντησα γυναίκες που ήρθαν με τα μωρά τους γιατί δεν είχαν πού να τα αφήσουν και με εμπιστεύτηκαν. 

Γυναίκες που για πρώτη φορά ένιωθαν άνετα να “φωτογραφηθούν” και να υπάρξουν μπροστά στον φακό. Γυναίκες που μπορεί να μην έβλεπες σαν μοντέλα πριν από κάποια χρόνια και που σήμερα, τους δόθηκε η ευκαιρία αυτή. Συνάντησα ιστορίες που με ενέπνευσαν, που με έκαναν να βελτιωθώ κι εγώ σαν άνθρωπος και με έκαναν να δω τη ζωή με μια άλλη ματιά. 

Η μόδα των Balcony Stories

Η μητέρα μου είναι από τις κλασικές, παραδοσιακές μοδίστρες της δεκαετίας του ‘60 που έραβαν όλη την γκαρνταρόμπα  των γυναικών του δικαστή, του νομάρχη και του γιατρού στα Ιωάννινα. Έτσι, για μένα, το στυλ και η μόδα συνδέονται από τα παιδικά μου χρόνια.

Ήξερα, όμως, ότι για πολλές γυναίκες η μόδα είναι μια παρεξηγημένη έννοια. Γι’ αυτό, μέσα από τις φωτογραφίες των balcony stories, θέλησα να αναδείξω πως η μόδα δεν είναι τίποτα περισσότερο από αυτό που κάθε γυναίκα αισθάνεται, πρεσβεύει και επικοινωνεί με τον έξω κόσμο.

Όλες οι γυναίκες με ρωτούσαν τι να βάλω για τη φωτογράφιση και όταν τους έλεγα “ό,τι θέλετε που να αισθάνεστε άνετα και ότι σας κάνει να νιώθετε πως είστε εσείς”. Αυτό αμέσως τις χαλάρωνε και τις απελευθέρωνε από το ότι θα έπρεπε να είναι “κάπως”. Κάποιες φωτογραφίζονται και με τις παντόφλες τους ή τις κάλτσες τους, ή με το μαλλί όπως βγήκαν από το μπάνιο, άλλες αμακιγιάριστες κι άλλες με τα ρούχα του σπιτιού!

Η μόδα, λοιπόν, του balconystories είστε εσείς, κι αυτό που σας εκφράζει!

Τα μπαλκόνια έχουν τις δικές τους ιστορίες! 

Θαυμάζω κι εμπνέομαι από ανθρώπους ανεξαρτήτως οικονομικής τάξεως, γνώσεων, φυλής και πεποιθήσεων που λάμπουν μέσα από ένα αληθινό χαμόγελο και μεταδίδουν θετικότητα, απλότητα, εμπιστοσύνη και ακεραιότητα. Και αυτούς τους ανθρώπους ήθελα να γνωρίσω –αλλά και να συστήσω– μέσα από το “balcony stories”Αληθινές ιστορίες ανθρώπων με αυθεντικότητα, δίνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στους ίδιους. 

Στο “balcony stories” έχουν φωτογραφηθεί γυναίκες από 16 χρόνων έως και 80 χρόνων, μαθήτριες, γιαγιάδες, γνωστές ή απλές γυναίκες της διπλανής πόρτας, νοικοκυρές ή επιχειρηματίες. Άνθρωποι που με μια τους φράση ίσως και να μπορέσουν να επηρεάσουν θετικά έστω και έναν άνθρωπο που θα διαβάσει τις ιστορίες τους. 

Είναι τόσο σημαντικό και ανεκτίμητης αξίας να αισθάνονται οι άνθρωποι ότι στο χώρο που ζουν μπορούν να “εκτεθούν” και να μοιραστούν προσωπικές ιστορίες, γνωρίζοντας συγχρόνως ότι ο χώρος αυτός εμπεριέχει ασφάλεια, σεβασμό και διαμοιρασμό, με σκοπό να εμπνευστούν ίσως κάποιοι από τις ιστορίες τους. Επίσης, μέσα από την προβολή τους προωθώ και ό,τι κάνουν, με ό,τι δηλαδή ασχολούνται και εργάζονται.

Είμαι ευγνώμων για όλο αυτό το εγχείρημα γιατί γεννήθηκε και καλλιεργήθηκε ένας χώρος, όπου μπορώ να εκφράσω και να εξωτερικεύσω την αλήθεια μου και να είμαι ο εαυτός μου, αλλά ταυτόχρονα να περνάω και πολύ όμορφα!

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
1
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα