Την ίδια ώρα που συνεχίζεται η μαζική σφαγή των Παλαιστινίων, αδαείς celebrities βάζουν τα καλά τους και περιφρονούν τους λιγότερο ευνοημένους λέγοντας «ας φάνε παντεσπάνι». Μπορεί το μαζικό μπλοκάρισμα να φέρει περισσότερη προσοχή στη Γάζα και σε όσα έχουν πραγματική σημασία; 

Στις 6 Μαΐου επώνυμες και επώνυμοι πλήρωσαν 75 χιλιάδες δολάρια για ένα εισιτήριο στο Met Gala, το δημοφιλέστερο γεγονός μόδας του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης. Στις 6 Μαΐου, επίσης, σχεδόν 600 χιλιάδες Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν από την Ράφα, το νοτιότερο κομμάτι της Λωρίδας της Γάζας, ως αποτέλεσμα της χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ. Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκε πως το Ισραήλ μπλόκαρε ανθρωπιστική βοήθεια από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών φέρνοντας την Γάζα ακόμα πιο κοντά στον λιμό. 

Σε έναν παραλογισμό που θύμισε το δυστοπικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας “The Hunger Games”, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν από ταυτόχρονες εικόνες πολέμου και λαμπερών σταρ. Στο Met Gala ουδεμία δήλωση έγινε για την γενοκτονία. Ο κόσμος, δικαίως, εξοργίστηκε.

Αυτό όμως που συνέβαλε στο να ξεχειλίσει το ποτήρι ήταν ένα TikTok, στο οποίο η influencer Haley Kalil υποδυόμενη την Μαρία Αντουανέτα, χρησιμοποίησε ένα ηχητικό απόσπασμα από την ομώνυμη ταινία, λέγοντας “let them eat cake” (ας φάνε παντεσπάνι). 

Το συγκεκριμένο βίντεο εξόργισε πολλά άτομα αφού την ίδια ώρα που celebrities τραβούσαν βιντεάκια μιμούμενοι ιστορικά πρόσωπα που ειρωνεύονταν τους φτωχούς, άνθρωποι έχαναν και συνεχίζουν να χάνουν την ζωή τους είτε από βομβαρδισμούς είτε κυριολεκτικά λιμοκτονώντας.

Μετά την αναμενόμενη κατακραυγή, η influencer από το προκλητικό –και πλέον διαγραμμένο– βίντεο απολογήθηκε μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό, αλλά στην ουσία προσπάθησε να δικαιολογηθεί. 

Μας ενημέρωσε πως η ίδια δεν συμπεριλαμβάνεται στους ελίτ αφού δεν παρευρέθηκε στο event σαν καλεσμένη, αλλά σαν εργαζόμενη, θέλοντας έτσι να πετάξει από πάνω της την υποκρισία των πλουσίων, άσχετο που έγινε γνωστή κάνοντας tour του σπιτιού της που κοστίζει 17 χιλιάδες δολάρια το μήνα. 

Στη συνέχεια, εξήγησε πως ο λόγος που δεν έχει μιλήσει για την γενοκτονία δεν είναι άλλος από το ότι δεν διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις για να τοποθετηθεί πάνω σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. 35 χιλιάδες νεκροί και πάνω από 13 χιλιάδες νεκρά παιδιά. Ορίστε η γνώση, Haley.

https://www.instagram.com/reel/C6_OGJZivp_

Έτσι, ξεκίνησε το διαδικτυακό κίνημα #Blockout2024 που παρακινεί όλα τα άτομα, όχι μόνο να σταματήσουν να ακολουθούν κάθε απαθή ευνοημένο celebrity που σιωπά για την κατάσταση στην Γάζα, αλλά να τους μπλοκάρουμε, παίρνοντάς τους το ένα πράγμα που χρειάζονται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, την προσοχή. 

Ο λόγος που δεν αρκεί ένα unfollow στην συγκεκριμένη περίπτωση, είναι επειδή ο αλγόριθμος θα συνεχίσει να εμφανίζει δημοσιεύσεις των εν λόγω ατόμων. To block είναι πολύ πιο αποτελεσματικό, πόσο μάλλον αν αυτό γίνει μαζικά, αφού με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί κατά πολύ το engagement σε κάθε δημοσίευσή τους και τελικά θα προκαλέσει ζημιά στο brand τους. Μέχρι τώρα, πολλές από τις δημοσιεύσεις των celebrities συγκέντρωναν από κάτω σχόλια με το hashtag #freepalestine, ωστόσο κάτι τέτοιο ανέβαζε το engagement τους και τελικά ο αλγόριθμος τις προωθούσε περισσότερο.

Στη λίστα με τους διασήμους των οποίων τις σελίδες καλούμαστε να μπλοκάρουμε, βρίσκονται μεταξύ άλλων Kim Kardashian, Selena Gomez, Taylor Swift, Zendaya, Jennifer Lopez κ.α., και όπως όλα δείχνουν, το μποϊκοτάζ ήδη φέρνει αποτέλεσμα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της σελίδας  Blockout2024.org, η Kim Kardashian έχασε πάνω από 700 χιλιάδες followers μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, όπως επίσης και η Selena Gomez που προκάλεσε αντιδράσεις μετά την δήλωσή της πως «μια δημοσίευση δεν θα αλλάξει τον κόσμο». Η Taylor Swift επίσης έχασε 300 χιλιάδες ακόλουθους στο TikTok. 

Να σημειωθεί ότι έχουν δημιουργηθεί λίστες και με Έλληνες και Ελληνίδες influencers, celebrities, brands που μέχρι στιγμής δεν έχουν τοποθετηθεί πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Την στιγμή που η επίσημη θέση των ΗΠΑ είναι πως «δεν διαπράττεται γενοκτονία στη Γάζα», οι περισσότεροι από τους αστέρες του Hollywood δεν τολμούν να εκφράσουν διαφορετική θέση με το φόβο της απώλειας χορηγιών, συνεργασιών, χρημάτων. Είναι αλήθεια πως πολλά άτομα που τόλμησαν να υπερασπιστούν το δίκαιο, έχασαν την δουλειά τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της ηθοποιού Melissa Barrera που απολύθηκε από την ταινία Scream 7 μετά τα Instagram posts της υπέρ της Παλαιστίνης, κάτι το οποίο δεν συνέβη όταν ο Noah Schnapp του Stranger Things ανέβασε βιντεάκι όπου κρατά αυτοκόλλητα τα οποία γράφουν “Zionism is Sexy”.

Παρά την γενικότερη «ευαισθησία» που δείχνουν σε άλλα ζητήματα οι celebrities, στην περίπτωση της Γάζας, τηρούν σιγήν ιχθύος, ωστόσο κάποιοι χρησιμοποιούν την πλατφόρμα τους για καλό. 

Ο ράπερ Macklemore με το νέο του τραγούδι Hind’s Hall ζητά κατάπαυση του πυρός, καταδικάζει την αστυνομική βία στις καταλήψεις υπέρ της Παλαιστίνης, κατακρίνει τον Jo Biden λέγοντας πως έχει το «αίμα στα χέρια του», ενώ παράλληλα χαρακτηρίζει την σιωπηλή μουσική βιομηχανία συνυπεύθυνη. Τα έσοδα από το τραγούδι θα διατεθούν στην UNRWA, την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Ακόμα, πριν μερικούς μήνες ο τραγουδιστής The Weeknd έστειλε 4 εκατομμύρια γεύματα αξίας 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων για την κάλυψη των επισιτιστικών αναγκών στη Γάζα.

Ο σκοπός του Blockout κινήματος δεν είναι η ανθρωποφαγία. Ο σκοπός είναι όλα τα άτομα που βρίσκονται σε ευνοημένη θέση και ασκούν τεράστια επιρροή με μία μόνο δημοσίευση, να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα τους για έναν ουσιαστικότερο λόγο από το να βγάλουν ακόμα περισσότερα χρήματα και να προωθήσουν περαιτέρω την ωραιοπάθεια τους. 

Για κάποιες/ους από αυτές/ούς, ο μοναδικός λόγος που έχουν φήμη, χρήματα και δύναμη είμαστε όλοι εμείς που τους στηρίζουμε. Ήρθε η ώρα να τους δείξουμε ότι αφού δεν κάνουν κάτι για να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο, θα το κάνουμε εμείς γι’ αυτούς.  

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
3
Νευρίασα
+1
22
Αγαπώ
+1
7
Σοκαρίστηκα