Στις 28 Σεπτεμβρίου «προσγειώνεται» το πολυαναμενόμενο «Blonde» στο Netflix.

Μια ταινία που εστιάζει στην τεράστια αντίθεση ανάμεσα στη διάσημη Marilyn Monroe και στη βαθιά πληγωμένη Norma Jean Mortenson —το πραγματικό όνομα της εντυπωσιακής σταρ. Μιας και η πολυαναμενόμενη αυτή ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Joyce Carol Oates, θα ήταν ωφέλιμη μια ολιστική προσέγγιση στην ενδιαφέρουσα ιστορία της.

Joyce Carol Oates: Ποια είναι η συγγραφέας που ανέδειξε μια διαφορετική πλευρά της Marilyn Monroe;

Γεννήθηκε στις 16 Ιουνίου του 1938 στο Lockport της Νέας Υόρκης και μεγάλωσε στην αγροτική κοινότητα του Millersport. Αν και ήταν μια ιδιαίτερα δεμένη και ευτυχισμένη οικογένεια, η επιβίωσή τους ήταν ένας καθημερινός αγώνας, αφού αντιμετώπιζαν μεγάλη οικονομική δυσπραγία. Οι προηγούμενες γενιές της οικογένειας στιγματίστηκαν από βία. Ο παππούς της Joyce (από την πλευρά της μητέρας της) δολοφονήθηκε το 1917. Επιπλέον, η γιαγιά της (από την πλευρά του πατέρα της) επιβίωσε –μετά κόπων και βασάνων– από μια απόπειρα δολοφονίας, σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών, από τα χέρια του ίδιου του πατέρα της.

Από παιδί, η Joyce Carol έδειξε πάθος για το διάβασμα και τη λογοτεχνία. Μάλιστα, θυμάται πως, όταν η γιαγιά της, της έκανε δώρο τις «Περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων» του Lewis Carroll, αισθάνθηκε ότι ήταν «ο θησαυρός της παιδικής της ηλικίας και η βαθύτερη λογοτεχνική της επιρροή». Αργότερα, στην εφηβεία της, διάβασε το έργο των: Charlotte Brontë, Emily Brontë, Fyodor Dostoevsky, William Faulkner, Ernest Hemingway και Henry David Thoreau, των οποίων οι επιρροές είναι πολύ σημαντικές στα έργα της.

Σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών η γιαγιά της, της έκανε το καλύτερο δώρο που θα μπορούσε να ζητήσει ποτέ: Μια γραφομηχανή. Έκτοτε, ξεκίνησε να γράφει και δεν σταμάτησε ποτέ. Το 1956, αποφοίτησε από το Williamsville South High School, ενώ εργαζόταν για την εφημερίδα του σχολείου της και ήταν το πρώτο μέλος της οικογένειας που ολοκλήρωσε επιτυχώς το λύκειο. Κατόπιν, κατάφερε να παρακολουθήσει με υποτροφία το Syracuse University, το οποίο χαρακτήρισε ως «ένα πολύ συναρπαστικό μέρος, ακαδημαϊκά και διανοητικά».

Σε ηλικία 19 ετών, κέρδισε το διαγωνισμό «college short story», ενώ, το 1961, έλαβε το μεταπτυχιακό της από το University of Wisconsin-Madison. Λίγο αργότερα, ξεκίνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Rice University, αλλά, τελικά, αποφάσισε να ακολουθήσει την καρδιά της και να αφοσιωθεί στη μεγάλη της αγάπη: Τη συγγραφή.  

Μια συγγραφική καριέρα που στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία

Όταν κάτι σφυρηλατείται με πάθος, μεράκι –και φυσικά πολύ ταλέντο– είναι κάπως λογικό να ακολουθήσει η επιτυχία. Ειδικά αν προσθέσουμε κι έναν κόκκο τύχης. Έτσι και στην περίπτωση της Joyce Carol Oates: Σημείωσε από πολύ νωρίς μια αξιοζήλευτη συγγραφική καριέρα, με τις ιστορίες της να κάνουν επιτυχία διεθνώς. Ειδικότερα, η «Vanguard Press» δημοσίευσε το πρώτο της μυθιστόρημα, με τίτλο: «With Shuddering Fall», όταν ήταν μόλις 26 ετών. Λίγο αργότερα, το 1966, δημοσιεύτηκε το «Where Are You Going, Where Have You Been?», ένα διήγημά της αφιερωμένο στον Bob Dylan. Ένα άλλο πρώιμο διήγημά της, με τίτλο: «In a Region of Ice», εστιάζει σε έναν νεαρό και ικανό Εβραίο-Αμερικανό φοιτητή, ενώ παρουσιάζει τη διαμαρτυρία του ενάντια στον κόσμο της άνισης εκπαίδευσης και την κοινωνία που τον πνίγει.

Μέσα από τέτοιου είδους έργα, αντιλαμβανόμαστε πως η Joyce δεν ήταν αδιάφορη ως προς τα γεγονότα της τότε επικαιρότητας. Αντ’ αυτού, πολλές φορές έδινε βαρύτητα σε κοινωνικά θέματα, όπως η ισότητα, η κατάρριψη του ρατσισμού και των στερεοτύπων κ.ά. Το 1996, η Joyce Carol Oates δημοσίευσε το: «We Were the Mulvaneys», ένα μυθιστόρημα που εστιάζει στην αποσύνθεση μιας αμερικανικής οικογένειας, το οποίο έγινε best-seller μετά την επιλογή του από το Oprah’s Book Club το 2001, ενώ μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη.

Επιπλέον, το 2000 εκδόθηκε το μυθιστόρημά της, με τίτλο: «Blonde», εστιάζοντας στα βιώματα της Marilyn Monroe, μέσα από ένα πρίσμα φαντασίας, το οποίο προτάθηκε για το βραβείο «Pulitzer» και το «National Book Award». Έπειτα από πολλές συγγραφικές επιτυχίες, έλαβε το βραβείο «F. Scott Fitzgerald» για όλα όσα πρόσφερε στην αμερικανική λογοτεχνία.

«Blonde»: Πώς παρουσιάζεται η Marilyn Monroe;

Καταρχάς, να σημειωθεί, πως η ίδια η Joyce Carol Oates έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται για βιογραφικό έργο της Marilyn Monroe, αλλά για μυθιστόρημα –με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Στο εν λόγω μυθιστόρημα, όλα αρχίζουν από τα δύσκολα παιδικά χρόνια που βίωσε η Norma Jeane (aka το πραγματικό όνομα της Marilyn Monroe). Η μητέρα της αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα και ως εκ τούτου, εισήχθη σε ίδρυμα. Επιπλέον, ο πατέρας της ήταν μια σκιά του παρελθόντος, που ποτέ δεν κατάφερε να γνωρίσει –αλλά πάντα αναζητούσε. Ακόμη κι όταν η Norma Jeane δόθηκε για υιοθεσία, τα βάσανά της δεν τελείωσαν εκεί. Στα δεκαπέντε της, η θετή της μητέρα αποφάσισε να την παντρέψει, επειδή ο θετός της πατέρας φαινόταν να είναι ερωτευμένος μαζί της.

Ωστόσο, ο γάμος της με τον Buchanan “Bucky” Glazer ήταν μια από τις πολλές καταστροφικές σχέσεις που σημάδεψαν τη ζωή της. Δυστυχώς, ο πρώτος της σύζυγος να είναι σκληρός και επικριτικός μαζί της, αντί να την καταλαβαίνει και να τη στηρίζει. Στην πορεία, η Norma Jeane προσλήφθηκε στο Radio Plane Aircraft, όπου ο Otto Öse τη φωτογράφισε, ξεκινώντας έτσι την καριέρα της ως μοντέλο. Έπειτα, μεταπήδησε στην καριέρα της υποκριτικής, όταν προσλήφθηκε από το «The Studio» ως ηθοποιός.

Το τίμημα της επιτυχίας

Για να φτάσει στην κορυφή, το τίμημα που κλήθηκε να πληρώσει ήταν τεράστιο και τη λάβωσε ανεπανόρθωτα για το υπόλοιπο της ζωής της. Καθώς η καριέρα της άνθιζε, οι παραγωγοί αποφάσισαν ότι χρειαζόταν ένα νέο όνομα και κάπως έτσι, ονομάστηκε: «Marilyn Monroe». Ύστερα από πολλές αποτυχημένες σχέσεις, άνδρες που ήθελαν απλώς να την εκμεταλλευτούν, αμβλώσεις, αποβολές, βία, ουσίες και μια βαθιά πληγωμένη ψυχή, η Marilyn Monroe επέλεξε να καταναλώσει μια υπερβολική δόση φαρμάκων. Όμως, ήταν ακόμη ζωντανή όταν ένας δολοφόνος, σταλμένος από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, της έκανε μια θανατηφόρα ένεση στην καρδιά.

Επομένως, το μυθιστόρημα αποδίδει το θάνατό της σε ανθρωποκτονία και, παρ’όλο που ηJoyce Carol Oates έχει πει επανειλημμένα ότι πρόκειται για αποκύημα φαντασίας και όχι για απτά γεγονότα, η απόφασή της να κλείσει την ιστορία της θρυλικής Marilyn Monroe με ανθρωποκτονία, αντί για αυτοκτονία –όπως είναι και το επικρατέστερο σενάριο– τροφοδοτεί τις θεωρίες συνωμοσίας που αναπτύσσονται μέχρι και σήμερα γύρω από το θάνατό της.

Cast – Σενάριο – Σκηνοθεσία του «Blonde»

Το σενάριο και η σκηνοθεσία του «Blonde» φέρουν την υπογραφή του Andrew Dominik, ενώ την υπέροχη Marilyn Monroe ενσαρκώνει η ταλαντούχα Ana De Armas. Ο αγαπημένος μας Adrien Brody (The Pianist, Midnight in Paris) θα ενσαρκώσει τον Arthur Miller —τρίτο σύζυγο της Marilyn Monroe, ο Bobby Cannavale (Daddy’s Home) θα υποδυθεί τον Joe DiMaggio, δεύτερό τη σύζυγο και ο Caspar Phillipson (The Match) θα εμφανιστεί ως John F. Kennedy.

Το υπόλοιπο καστ αποτελείται τους: Xavier Samuel, Julianne Nicholson, Toby Huss, Sara Paxton, David Warshofsky, Evan Williams κ.ά.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα