Οι προκαταλήψεις βρίσκονται ολούθε γύρω μας και αποτελούν τροχοπέδη σε όλους τους τομείς της ζωής, ακόμη και στην καριέρα μας.

Μια φορά και έναν καιρό, ο υπεύθυνος πωλήσεων μιας φαρμακευτικής εταιρείας έψαχνε να καλύψει τη θέση του ιατρικού επισκέπτη. Οι αρμοδιότητες του ιατρικού επισκέπτη ήταν η ενημέρωση ιατρών και φαρμακοποιών για την κυκλοφορία των νέων φαρμάκων και τις ιδιαιτερότητες κάθε σκευάσματος, με απώτερο σκοπό την προώθηση των φαρμάκων της εταιρείας – έναντι του ανταγωνισμού.

Μετά από αρκετές συνεντεύξεις ο υπεύθυνος πωλήσεων είχε καταλήξει σε δύο υποψήφιους. Ο πρώτος, ένας άντρας, απόφοιτος γυμναστικής ακαδημίας, με μια μικρή εμπειρία στις πωλήσεις και η δεύτερη μια γυναίκα, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη χημεία, χωρίς πρότερη εμπειρία.

Ο υπεύθυνος πωλήσεων κάλεσε την υπεύθυνη προσωπικού και της ζήτησε να προχωρήσει στην πρόσληψη του πρώτου υποψήφιου. Η υπεύθυνη προσωπικού παραξενεύτηκε με την επιλογή του, μιας και το μεταπτυχιακό στη χημεία θα ήταν ένα πολύ ισχυρό προσόν για την κατανόηση και την προώθηση των φαρμάκων. Ρώτησε, λοιπόν, τον υπεύθυνο πωλήσεων με ποιο κριτήριο αποφάσισε να προχωρήσει με τον πρώτο υποψήφιο και όχι με την κοπέλα.

Επειδή είναι άντρας. Θα μπορεί πιο άνετα να μιλάει με γιατρούς και φαρμακοποιούς, θα μπορεί να πιάσει φιλίες μαζί τους, να πάνε για καφέ, να μιλήσουν για ποδόσφαιρο και γενικά θα είναι πιο εύκολο να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους”, απάντησε. Επομένως, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι προκαταλήψεις ευνόησαν – κατά πολύ – τον άντρα υποψήφιο;

Η παραπάνω αφήγηση δεν είναι παραμύθι, ούτε προϊόν μυθοπλασίας. Τα γεγονότα έχουν συμβεί ακριβώς έτσι. Για την ακρίβεια, η ιστορία αυτή επαναλαμβάνεται πολύ συχνά, με μόνη διαφορά οι διαφορετικοί ρόλοι και εμπλεκόμενοι σε κάθε περίπτωση.

Σε οποιονδήποτε κλάδο και αν κοιτάξουμε, από την τεχνολογία έως τον ακαδημαϊκό χώρο, τις ιατρικές έως τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, θα δούμε ότι ο αριθμός των γυναικών σε ηγετικές θέσεις, στην καλύτερη περίπτωση, κυμαίνεται γύρω στο 20%. Στην πραγματικότητα, όμως, στις περισσότερες βιομηχανίες ο αριθμός αυτός είναι ακόμα πιο μικρός. Θα μπορούσαμε, ίσως, να πούμε πως οι προκαταλήψεις να επηρεάζουν αυτόν τον αριθμό; Η απάντηση είναι ότι σίγουρα παίζουν ρόλο.

Πίσω στην ιστορία μας

Ακόμα και αν ρωτούσαμε τον υπεύθυνο πωλήσεων για το αν η απόφασή του στηρίχθηκε σε προκαταλήψεις, πιθανότατα δεν θα το παραδεχόταν. Η αλήθεια είναι ότι οι προκαταλήψεις δεν είναι πάντα κατανοητές και πολλές φορές παίζουν τον ρόλο τους υποδόρια.

Σύμφωνα με μελέτες, ο εγκέφαλός μας λαμβάνει 11 εκατομμύρια πληροφορίες κάθε δευτερόλεπτο και μπορούμε να επεξεργαστούμε μόνο 40 από αυτές συνειδητά. Αυτό σημαίνει ότι κατά 99% λαμβάνουμε και αποθηκεύουμε πληροφορίες ασυνείδητα. Άρα, πώς θα μπορούσε ο υπεύθυνος πωλήσεων, και ο καθένας μας, να συνειδητοποιήσει πόσο προκατειλημμένος είναι όταν δεν είναι κάτι που γίνεται με πλήρη συνειδητότητα;

Σύμφωνα με μελέτες, οι ξανθές γυναίκες κερδίζουν κατά μέσο όρο 7% περισσότερα χρήματα κατά τη διάρκεια της ζωής τους από τις μελαχρινές γυναίκες. Ο Hamermesh στο βιβλίο του Beauty Pays επιβεβαίωσε ότι οι αδύνατοι άνθρωποι κερδίζουν περισσότερα χρήματα από τους υπέρβαρους.

Οι ψηλοί άνδρες προάγονται πιο συχνά από τους κοντούς και οι λευκές γυναίκες αμείβονται περισσότερο από τις μαύρες γυναίκες. Επίσης, οι άντρες συνήθως αμείβονται περισσότερο από τις γυναίκες. Άραγε, υπάρχει κάποιος τρόπος για να εξηγήσουμε όλες αυτές τις προκαταλήψεις;

Η εξήγηση μάλλον είναι αρκετά απλή

Αν κάποιος έχει ένα χαρακτηριστικό που θεωρούμε ευνοϊκό, υποσυνείδητα πιστεύουμε ότι αυτό το άτομο είναι καλό και φυσικά θέλουμε να έχουμε γύρω μας καλούς ανθρώπους. Επομένως, όλοι μας, ασυνείδητα κατηγοριοποιούμε τους ανθρώπους σε καλούς και λιγότερο καλούς, και παίρνουμε αποφάσεις με βάση την κατηγοριοποίηση που έχουμε κάνει. Αντίστοιχα, όταν βρισκόμαστε στο χώρο εργασίας, είναι φυσικό να αναζητούμε συναδέλφους με τους οποίους μοιραζόμαστε κάτι κοινό.

Σύμφωνα με έρευνα της McKinsey (women in workplace), για κάθε 100 άνδρες που προάγονται σε θέσεις μάνατζερ, προάγονται μόνο 86 γυναίκες. Ως αποτέλεσμα, όσο πιο υψηλό είναι το επίπεδο τόσο πιο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να φτάσει εκεί.

Αδιαμφισβήτητα οι προκαταλήψεις, συνειδητές ή ασυνείδητες, παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση των παραπάνω ποσοστών μιας και οι άντρες, συνειδητά ή ασυνείδητα, σε όποιο επίπεδο της ιεραρχίας κι αν βρίσκονται, μπορεί να προάγουν άλλους άντρες και αυτοί άλλους άντρες απλά επειδή είναι άντρες και μοιράζονται πιο πολλά κοινά. Με βάση τα παραπάνω, μπορούμε να καταλάβουμε ότι όλοι ενδέχεται να πέσουμε θύματα της ασυνείδητης προκατάληψης ή να επωφεληθούμε από αυτήν.

Τι πρέπει να κάνουν οι εταιρείες – αλλά και κάθε υπάλληλος

Για να μετριάσουν τις προκαταλήψεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, οι εταιρείες θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι οι εργαζόμενοι, ειδικά αυτοί που ασχολούνται με προσλήψεις και αξιολογήσεις, αλλά και αυτοί που βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις, μπορούν να τις αναγνωρίσουν. Η εκπαίδευση των εργαζομένων για τις ασυνείδητες προκαταλήψεις μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση και την αντιμετώπιση.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό για τις εταιρείες να παρακολουθούν τόσο τις προσλήψεις όσο και τις προαγωγές ανά φύλο — καθώς και την κατανομή των απολύσεων και των απολύσεων ανά φύλο — για να βεβαιωθούν ότι γυναίκες και άνδρες αντιμετωπίζονται δίκαια.

Το πρώτο βήμα που μπορούμε να κάνουμε, είναι να αναγνωρίσουμε τις προκαταλήψεις. Να αποδεχθούμε ότι κάποιες φορές κρίνουμε τους γύρω μας μεροληπτικά και μετά ίσως μπορέσουμε να σπάσουμε τα στερεότυπα τόσο στον εργασιακό τομέα, όσο και στη ζωή μας γενικότερα.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα