Τι στα κομμάτια είναι το “breakcation”;

Είναι οικουμενική αλήθεια πως οι χωρισμοί πονάνε. Μετά από κάθε χωρισμό, το μόνο που θες, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να κουλουριαστείς στο κρεβάτι σου για εβδομάδες αγκαλιά με 10 πακέτα χαρτομάντηλα, παγωτό και πολύ, πάρα  πολύ κρασί. Έρχεται, όμως, η στιγμή που τα χαρτομάντηλα τελειώνουν, το παγωτό έχει λιώσει και το κρασί έχει γίνει πικρό από τα δάκρυά σου. 

Αποφασίζεις, λοιπόν, να σηκωθείς από το κρεβάτι και είσαι αποφασισμέν@ πως σήμερα θα βγεις έξω, θα γνωρίσεις νέο κόσμο και θα βρεις και πάλι τον εαυτό σου. Δυστυχώς, όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και η διάρκεια της περιόδου «ανάρρωσης» μετά από ένα χωρισμό είναι περισσότερη από λίγες μέρες, ακόμα και εβδομάδες. 

Ένας χωρισμός φέρνει αλλαγές

Η αίσθηση της έλλειψης ελέγχου μετά από ένα χωρισμό μπορεί να σε κάνει να αλλάξεις τα μαλλιά σου, να παραιτηθείς από τη δουλειά σου, ακόμα και να μετακομίσεις σε άλλη χώρα. Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που τα ταξίδια αποτελούν εδώ και καιρό έναν ελκυστικό τρόπο αντιμετώπισης του χωρισμού.

Ένα ταξίδι σου δίνει την ευκαιρία να ξεφύγεις από τη ρουτίνα, να κάνεις νέες γνωριμίες, και το σημαντικότερο, να εστιάσεις στον εαυτό σου. Είτε το αγαπάς είτε το απεχθάνεσαι, υπάρχει λόγος που η ταινία “Eat, Pray, Love” άγγιξε τόσους πολλούς.

Ποιος είναι, όμως, ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν τα ταξίδια στη διαδικασία επούλωσης; Μπορείς να ξεφύγεις από ένα χωρισμό αν αλλάξεις παραστάσεις; Είναι η φυγή λύση; Αυτά και άλλα τόσα ερωτήματα μας τριβελίζουν το μυαλό μετά από ένα χωρισμό.

Η αλήθεια είναι πως μετά από ένα χωρισμό εκδηλώνονται συμπτώματα παρόμοια με αυτά του στερητικού συνδρόμου, καθώς η ντοπαμίνη, η ωκυτοκίνη, η σεροτονίνη, και άλλες ορμόνες που παράγει ο έρωτας δεν υπάρχουν πια. Και αυτό είναι πολύ τρομακτικό. Ένας λόγος για τον οποίο τα ταξίδια μπορούν να κάνουν σε κάποι@ καλό μετά από ένα χωρισμό είναι επειδή διεγείρουν τον εγκέφαλό μας και ευνοούν τη δημιουργία νέων σχέσεων.

Γιατί να ταξιδέψω μετά το χωρισμό;

Ακόμα και πριν φύγεις από το σπίτι, η οργάνωση ενός ταξιδιού θα σου αποσπάσει την προσοχή και θα σε κάνει να περιμένεις με ανυπομονησία για κάτι. Αυτό με τη σειρά του θα σε βοηθήσει να σταματήσεις να σκέφτεσαι τ@ν πρώην, τα αν, τα μη, και τα μήπως του κάθε τσακωμού σας.

Οι αναμνήσεις είναι άτιμο πράγμα. Ειδικά αν είσαι αυτ@ που έμεινε πίσω, τα πάντα από τα αντικείμενα, τα μέρη, οι τοποθεσίες, και οι μυρωδιές θα σου θυμίζουν αυτ@ και τις ώρες που περάσατε μαζί. Όλα αυτά θα σε κάνουν να πιστέψεις πως δε θα μπορέσεις ποτέ να ξεπεράσεις τον χωρισμό. Ένα ταξίδι θα σε βοηθήσει να ξεφύγεις από αυτές τις τρομακτικές αναμνήσεις που κάνουν το ίδιο σου το σπίτι να φαίνεται σαν ένα τέρας.

Και να αποφασίσεις να πας ένα ταξίδι όμως, είτε μόνη είτε με παρέα, μην περιμένεις πως θα πάνε όλα τέλεια. Σε αντίθεση με την Julia Roberts στο “Eat, Pray, Love”, η οποία μετά το χωρισμό της ταξιδεύει σε Ιταλία, Ινδία, Μπαλί, ερωτεύεται τον Javier Bardem και μετά μπουμ: Θεραπεύεται, στην ωμή πραγματικότητα, δυστυχώς, τα πράγματα δεν πάνε ακριβώς έτσι…  

Τα χιλιάδες rom-com που έχουμε δει στη ζωή μας, μας έχουν κάνει να πιστεύουμε, ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε χωρισμό, αρκεί να έχουμε χρήματα, χρόνο και πολλά outfits για να ταξιδέψουμε μέχρι την άλλη άκρη της γης. Το σενάριο είναι αρκετά απλό: Απόδρασε σε κάποια μακρινή χώρα και επέστρεψε πλήρως αναζωογονημέν@, ενδεχομένως με ένα νέο σύντροφο. Αυτή η υπέροχη φαντασίωση του post-break-up ταξιδιού έρχεται σε αντίθεση, όμως, με την ωμή πραγματικότητα

Η διαφυγή είναι ένας συνδυασμός απόσπασης και αποφυγής

Ένα ταξίδι μπορεί να κάνει καλό σε κάποιους αφού θα διασκεδάσουν, θα γνωρίσουν υπέροχους ανθρώπους και θα επανασυνδεθούν με κομμάτια του εαυτού τους που είχαν ξεχάσει ότι εκτιμούσαν. Για άλλους, όμως, μπορεί να επιδεινώσει τον φόβο και την απομόνωση.

Ένα ταξίδι δεν εξαφανίζει τις πληγές

Η ιδέα του να πας σε έναν εξωτικό παράδεισο ή σε μια κοσμοπολίτικη πόλη και να παρτάρεις μπορεί να σου φαίνεται υπέροχη, αλλά οι ήσυχες στιγμές θα σε «αναγκάσουν» να αναλογιστείς κάποια πράγματα, να πονέσεις και να κλάψεις. 

Μετά από ένα χωρισμό, και προτού βιαστείς να κλείσεις εισιτήρια για Χαβάη, πρέπει να ρωτήσεις τον εαυτό σου: «Θέλω να πάω ταξίδι μόνο και μόνο για να ξεφύγω από αυτή την οδυνηρή κατάστασή ή το βλέπω πραγματικά ως ένα θεραπευτικό εργαλείο;»

Δεν έχει σημασία αν κάθεσαι σε μια ξαπλώστρα στο Μπαλί ή σε μια πολυθρόνα στην Αθήνα. Η πραγματικότητα θα σε αναγκάσει να αντιμετωπίσεις τα συναισθήματά σου.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα