Σε έναν καπιταλιστικό κόσμο όπου οι καταναλωτές έχουμε συνηθίσει να αγοράζουμε ασύστολα κάθε καινούργια τάση που κυκλοφορεί και να αφήνουμε εκατοντάδες ρούχα πεταμένα σε μια γωνιά της ντουλάπας μας, η φιλοσοφία της κυκλικής οικονομίας διακρίνεται ως η μοναδική χαραμάδα αισιοδοξίας. 

Εν έτει 2022, η υιοθέτηση των πρακτικών της κυκλικής οικονομίας αποτελεί βασικό μέλημα για τη βιομηχανία της μόδας. Ηχηρό παράδειγμα φυσικά είναι οι rental fashion υπηρεσίες αλλά και η αγορά των vintage και second hand ρούχων, οι οποίες καθημερινά κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος. Η άνθιση του ηλεκτρονικού εμπορίου και των δικτύων peer-to-peer έχουν συμβάλλει καθοριστικά στη ραγδαία αλλαγή της αντίληψη μας αναφορικά με αυτό το επαναστατικό μοντέλο. 

Τα νούμερα εξάλλου το αποδεικνύουν, αφού η αξία της αγοράς των μεταχειρισμένων ρούχων υπολογίζεται περίπου σε 40 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Μάλιστα, τα επόμενα χρόνια η μέση ανάπτυξη αυτής της αγοράς αναμένεται να προσεγγίσει το 15%- 20% ετησίως. 

Γιατί να νοικιάσεις ή να αγοράσεις μεταχειρισμένα ρούχα;

Η βιομηχανία της μόδας είναι η δεύτερη πιο ρυπογόνα παγκοσμίως, ενώ είναι υπεύθυνη για το 10% των εκπομπών διοξειδίου άνθρακα. Παράλληλα, σύμφωνα με έρευνες, σχεδόν το 85% όλων των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων οδηγούνται κάθε χρόνο στις χωματερές. 

Όπως αντιλαμβάνεσαι, λοιπόν, εκτός από το γεγονός ότι χάρη σε αυτό το επαναστατικό μοντέλο μπορείς να βρεις μοναδικά κομμάτια σε προσιτές τιμές, έχεις τη δυνατότητα να μειώσεις και το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα.

Επενδύοντας στις rental fashion υπηρεσίες και στην αγορά των second hand, δίνεις μια νέα «ζωή» σε ποιοτικά και διαχρονικά κομμάτια, συμβάλλοντας καθοριστικά στη μείωση της υπερπαραγωγής ρούχων, η οποία είναι υπεύθυνη για την τεράστια κατανάλωση νερού, ενέργειας και φυσικών πόρων.

Πού μπορείς να δανειστείς/νοικιάσεις ή να αγοράσεις second hand ρούχα; 

Kilo-Shop Athens 

Το Kilo-Shop αποτελεί μια διεθνή αλυσίδα καταστημάτων με original ή vintage μεταχειρισμένα ρούχα, η οποία ιδρύθηκε στο Παρίσι τη δεκαετία του 1980. Μόλις πριν μερικά χρόνια, το 2013, το Kilo-Shop άνοιξε τις πόρτες του και κέντρο της Αθήνας, γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία. Όπως αποκαλύπτει και το όνομά του, σε αυτό το μαγαζί οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν μεταχειρισμένα ρούχα με το κιλό, διαλέγοντας ανάμεσα από εκατοντάδες «διαμάντια» ένδυσης, υπόδησης ή αξεσουάρ. 

Η συλλογή του Kilo-Shop περιλαμβάνει μοναδικά vintage κομμάτια περασμένων δεκαετιών σε άριστη κατάσταση και μοντέρνα κομμάτια για άνδρες και γυναίκες. Το Χειμώνα, μπορείς να βρεις επίσης μια μεγάλη συλλογή από οικολογικές γούνες, δερμάτινα μπουφάν, καμπαρντίνες, και πουλόβερ. 

Bohbo Athens 

Έχοντας παρουσία στην Ελλάδα από το 2007, το Bohbo αποτελεί ακόμα ένα μαγαζί στο οποίο αξίζει να αφιερώσεις λίγο από τον χρόνο σου. Όντας ένα από τα κορυφαία καταστήματα second hand επώνυμων αλλά και vintage ρούχων ή αξεσουάρ, στο Bohbo θα ζήσεις μια από τις καλύτερες αγοραστικές εμπειρίες σου τόσο στο φυσικό κατάστημα όσο και στο ηλεκτρονικό.

Η συλλογή του περιλαμβάνει πληθώρα ενδυμάτων, αξεσουάρ, ενώ όπως και άλλα παρόμοια καταστήματα σου προσφέρει τη δυνατότητα να πουλήσεις τα δικά σου προϊόντα – τα οποία πλέον δεν χρησιμοποιείς. 

Starbags

Η Starbags υλοποιήθηκε το 2005 και αποτελεί μια υπηρεσία δανεισμού όπου οτιδήποτε απρόσιτο, γίνεται προσιτό. Απευθύνεται σε όλες τις σύγχρονες γυναίκες, αλλά και τους άνδρες που επιθυμούν να αποκτήσουν τα labels των πιο ακριβών ρούχων σε προσιτές τιμές ή να διαθέσουν τα δικά τους μεταχειρισμένα είδη πολυτελείας. 

Πίσω από αυτή την πρωτοποριακή ιδέα βρίσκεται η Ολιάνα Σπυριδοπούλου. Έχοντας ζήσει στο Λονδίνο και ούσα εξοικειωμένη με τη φιλοσοφία της ανακύκλωσης ειδών πολυτελείας, διαπίστωσε πολύ γρήγορα το κενό που υπήρχε στην Ελληνική αγορά σχετικά με τις rental fashion υπηρεσίες αλλά και την ανακύκλωση των πολύ ακριβών αξεσουάρ και ρούχων.

Remix 

Ξεκινώντας με δύο φυσικά μαγαζιά στο κέντρο της Σόφιας το 2009, το Remix κατάφερε σε λίγα χρόνια να αποκτήσει τεράστια δημοτικότητα και να επεκταθεί σε ακόμη οκτώ αγορές στην Ευρώπη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Σήμερα, η αγορά από το Remix πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου διαδικτυακά στο remixshop.com, ενώ αποτελεί κομμάτι μιας από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες μεταπώλησης ρούχων, παπουτσιών και αξεσουάρ, τη ThredUP. Η αποστολή του είναι απλή: Να εμπνεύσει τη νέα γενιά καταναλωτών να στραφεί στην επαναχρησιμοποίηση των ρούχων. 

Στο ηλεκτρονικό κατάστημα του Remix μπορείς να ανακαλύψεις μια ευρεία ποικιλία γυναικείων, ανδρικών, παιδικών ρούχων και αξεσουάρ. Εκεί, θα βρεις μικρά «διαμαντάκια» σε ελαφρώς μεταχειρισμένη μορφή ή περασμένων συλλογών. Φυσικά, στο Remix έχεις και την ευκαιρία να πουλήσεις δικά σου ρούχα ή αξεσουάρ.

TAGS:#FASHION
Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα