DATING BURNOUT/ ESTELLA

Μήπως φταίει το dating burnout που δεν κάνει σχέσεις η Gen Z;

Dating burnout: Μήπως αποτελεί τροχοπέδη στο να συνάψει σχέσεις η Gen Z;

Νέα έρευνα από την Hinge (ένα γνωστό dating app) αναφέρει ότι το 61% των χρηστών της εφαρμογής στο Ηνωμένο Βασίλειο αισθάνεται κούραση όταν σκέφτεται το dating. Που οφείλεται αυτό; Γιατί οι νέες γενιές αντιμετωπίζουν δυσκολίες και αισθάνονται “πονοκέφαλο” όταν έρχεται στο προσκήνιο το θέμα του dating;

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Logan Ury, διευθυντής στην επιστημονική διερεύνηση των σχέσεων, το συναίσθημα αυτό είναι απολύτως φυσικολογικό. Ειδικότερα, δήλωσε:

Η εξουθένωση μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικούς τρόπους για τον καθένα. Ενδεχομένως, να δημιουργηθούν αισθήματα απόγνωσης, τα οποία πιθανότατα να προκαλέσουν την ψευδαίσθηση πως δεν υπάρχει το κατάλληλο άτομο εκεί έξω. Ακόμη, μπορεί να λειτουργήσει εντελώς αποτρεπτικά και ως εκ τούτου, να δημιουργηθεί η επιθυμία για εξ ολοκλήρου παύση του dating”.

Και πώς αντιμετωπίζεται το dating burnout;

Καταρχάς, είναι κοινή παραδοχή ότι προκειμένου να ευδοκιμήσει και να εξελιχθεί μια γνωριμία ή ένα ραντεβού, είναι απολύτως απαραίτητο να είμαστε σε καλή ψυχολογική κατάσταση. Αυτό σημαίνει πως σε χρονικές περιόδους, στις οποίες επικρατεί μια τρικυμία και δυσκολευόμαστε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις, στις υποχρεώσεις και στην πίεση της καθημερινότητας, είναι κάπως εύλογο να μειώνεται κατακόρυφα η όποια επιθυμία για γνωριμία και συντροφικότητα. 

“Η συμβουλή μου είναι να κάνετε ένα διάλειμμα [από το dating] και να επιτρέψετε στον εαυτό σας να χαλαρώσει. Η νοοτροπία μας για το dating επηρεάζει σημαντικά τον τρόπο που λειτουργούμε στα ραντεβού. Κάνοντας ένα βήμα πίσω, μας προσφέρεται η δυνατότητα να εστιάσουμε σε αυτό που πραγματικά είμαστε και στο τι ακριβώς αναζητάμε”, λέει ο Logan Ury.

Και συνεχίζει, προσθέτοντας: “Είναι και μια ευκαιρία να επενδύσετε στην ψυχική σας υγεία. Το να γνωρίζετε ποιοι είστε και τι θέλετε [σας επιτρέπει] να απολαύσετε περισσότερα επιτυχημένα ραντεβού, τα οποία ίσως καταλήξουν και σε μία πολύ όμορφη σχέση“.

@kish2003

Feeling the dating burnout? Try these things and see if they help! Let me know in the comments if you found this helpful. 🙂 #dating #datingtiktok #datingtips #datingadvice #findinglove #datingover25 #datingover30

♬ Love You So – The King Khan & BBQ Show

Dating: Από τη θεωρία στην πράξη

Η χρυσή συμβουλή για την ομαλή επανέναρξη του dating, είναι μία: Να περιμένουμε για το κατάλληλο timing. 

“Μόλις είστε έτοιμοι ξανά για dating, να είστε υπομονετικοί και να έχετε κατά νου ότι μερικές από τις καλύτερες γνωριμίες δημιουργούνται σταδιακά και όχι εν μία νυκτί. Δεν υπάρχει καθορισμένος χρόνος για να έρθετε κοντά με κάποιον, οπότε καλύτερα να μη μπείτε σε αυτή τη διαδικασία. Επιπλέον, μη μπείτε στη λούπα της σύγκρισης. Ο καθένας μας είναι μοναδικός και η σωστή σχέση θα ανατπυχθεί την κατάλληλη στιγμή”, συμπληρώνει ο Logan Ury.

Εν ολίγοις: 

Πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας

Αν μη τι άλλο, όταν αισθανόμαστε πως έχουμε το έλεγχο της ζωής μας (και του dating κατ’ επέκταση), είναι πολύ πιο εύκολο να το αντιμετωπίσουμε ως μια απολύτως φυσιολογική διαδικασία. Κατά συνέπεια, σταδιακά είναι πιθανότερο να καταλήξετε εκεί που επιθυμείτε.

Ένα like δεν φέρνει την Άνοιξη

Η σημαντικότερη παράμετρος για να ευδοκιμήσει το dating, είναι να βγείτε με άτομα που θέλετε. Όχι με όποι@ τυχαίνει να σας προσεγγίσει. Αν δεν αισθανθείτε ότι η συζήτηση προχωράει ομαλά, βρίσκεστε στο ίδιο μήκος κύματος και έχετε κοινά ενδιαφέροντα, τότε γιατί να μπείτε στη διαδικασία του ραντεβού;

Από την άλλη, δεν πρέπει να είμαστε αυστηροί και προκατειλημμένοι με τους συνομιλητές μας. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα κάποιος να είχε μια δύσκολη μέρα ή να του συνέβη κάτι δυσάρεστο και να μην είναι στην καλύτερη ψυχολογική κατάσταση. Και πάλι, όμως, η καλή επικοινωνία διακρίνεται εύκολα.

“Ναι” στις επικοδομητικές συζητήσεις, “όχι” στα κλισέ 

Η θεμέλιος λίθος για να προχωρήσει μια γνωριμία σε dating είναι οι ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να αποφευχθούν τα κλισέ του στιλ: “Κοιμήθηκες καλά;”, “Πότε τελειώνει ο αγώνας;”, “Τι έφαγες;” κ.λπ. Αντ’ αυτού, μπορείτε να βρείτε ένα θέμα που σας ενδιαφέρει και τους δύο εξίσου, όπως μία σειρά ή ένας καλλιτέχνης, και να ανταλλάξετε απόψεις γύρω από αυτό. 

Όσο πιο ενδιαφέρουσα γίνεται η συνομιλία, τόσο περισσότερο αυξάνονται και οι πιθανότητες για ραντεβού. Και μάλιστα, όταν αναπτύσσεται εκατέρωθεν το ενδιαφέρον, αυτομάτως πολλαπλασιάζονται ραγδαία και οι πιθανότητες να εξελιχθεί ευχάριστα όλο αυτό.

Έτσι είμαι εγώ, και δε μπορώ – ούτε και θέλω – να αλλάξω

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί κάτι πολύ κλισέ και, ταυτόχρονα, πολύ σημαντικό. Οφείλουμε να παραμένουμε ο εαυτός μας και να διατηρούμε τις απόψεις μας, σε κάθε περίπτωση. Μπορεί να φαίνεται αρκετά ελκυστικό εκ πρώτης όψεως να συντασσόμαστε (ψευδώς) με τις απόψεις του συνομιλητή μας, όμως η στρατηγική αυτή είναι 100% παροδική.

Διότι, “ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον” και όταν γίνεται αντιληπτό το ψέμα, δύσκολα υπάρχει σωτηρία. Εκτός αυτού, το μεγαλύτερο επίτευγμα σε μία σχέση είναι να μπορούν και οι δύο πλευρές να είναι “ο εαυτός τους”.

More like this