Ναι! Οι διάσημοι πωλούν τα ρούχα τους!

Η επίδραση των διάσημών στον χώρο και στις τάσεις της μόδας ήταν ανέκαθεν ισχυρή. Εξίσου ισχυρές, ήταν και είναι, οι συνεργασίες των celebrities με αγαπημένα brands, οι οποίες κατά καιρούς «ταράζουν τα νερά». Ωστόσο, εδώ και λίγα χρόνια παρατηρείται μια αξιοσημείωτη αλλαγή στα είδη συνεργασιών που είναι πρόθυμοι να συνάψουν και να επικοινωνήσουν οι μεταξύ άλλων, fashion influencers. Σίγουρα, οι περισσότερ@ έχουμε παρατηρήσει ότι οι A-listers έχουν ξεκινήσει να συνδέονται με το resale market. Με άλλα λόγια, οι διάσημοι πωλούν τα ρούχα τους!

Το “celebrity merchandise”, η πώληση ρούχων και οι Gen-Z

Πλέον, το “celebrity merchandise” έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή εξατομίκευσης, με τους αστέρες της τηλεόρασης ή της μουσικής σκηνής να πωλούν τα ρούχα τους. Αυτή η κίνηση αντανακλά την επιθυμία τους να προσαρμοστούν στις νέες ανάγκες των καταναλωτών της Gen-Z, που όλο και πιο συχνά στρέφονται στα second hand ρούχα και στις αγορές μέσω διαδικτύου. 

Έχοντας μεγαλώσει στην εποχή που όλα αλλάζουν με ασύλληπτες ταχύτητες, η Gen-Z έχει αυστηρές προσδοκίες για τις προδιαγραφές και τα χαρακτηριστικά των προϊόντων στα οποία επιλέγει να επενδύσει. Πληθώρα celebrities, αντιλαμβάνονται τo τεράστιο κύμα αγανάκτησης κατά του fast fashion και πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα από τη δημιουργία ρούχων, συμβάλλοντας στην κυκλική οικονομία της μόδας και πωλώντας τα αγαπημένα τους second hand κομμάτια στο Depop.

Στο παρελθόν, η Maisie Williams, η Doja Cat και η Winnie Harlow άνοιξαν καταστήματα στο Depop για να πουλήσουν τα ρούχα τους και να ενθαρρύνουν τις second hand αγορές. Άλλοι celebrities, όπως η Olivia Rodrigo και η Megan Thee Stallion έχουν δωρίσει ακόμη και τα έσοδα από τις πωλήσεις σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. 

Οι διάσημοι πωλούν τα ρούχα τους: Τι κρύβεται πίσω από αυτή την τάση; 

H Alex Goat, CEO του Livity τονίζει ότι οι celebrities «μπορούν να αντιληφθούν την αντίδραση κατά του fast fashion, γι’ αυτό θέλουν να ευθυγραμμιστούν με το κύμα όπου η επόμενη γενιά καταναλωτών θέλει να ξοδέψει τον χρόνο και τα χρήματά της». «Είναι κυκλικό, κατά κάποιο τρόπο. Οι διάσημοι έχουν οπαδούς από μόνοι τους, αλλά κερδίζουν επίσης μεγαλύτερη επιρροή με το να βρίσκονται στις πλατφόρμες μεταπώλησης», υποστηρίζει. 

Για τις νεότερες γενιές καταναλωτών, ο συνδυασμός της αγοράς second hand ρούχων, με το γεγονός ότι αυτά τα ρούχα είχαν κάποτε φορεθεί από ένα δημόσιο πρόσωπο, είναι νικηφόρος. Όπως υποστηρίζει η ψυχολόγος Carolyn Mair, «ως θαυμαστής, το να αποκτήσεις ένα ρούχο που ανήκει σε ένα διάσημο πρόσωπο είναι το πιο κοντινό πράγμα στο να αγγίξεις το σώμα τους».

Για κάποιους, λοιπόν, πίσω από τη στροφή των celebrities στο resale market βρίσκεται απλώς μια επικοινωνιακή πρακτική. Στην προσπάθειά τους να εξερευνήσουν νέους δρόμους και να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με τους νεότερους θαυμαστές τους, τα δημόσια πρόσωπα επιχειρούν να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα που τους προσφέρει ο ψηφιακός κόσμος. 

Εξάλλου, η ιδέα του να μπορεί οποιοσδήποτε να ψωνίσει με ένα «κλικ» τα ίδια κομμάτια που είχαν φορέσει κάποτε τα «είδωλα» δημιουργεί μια από τις ισχυρότερες γραμμές επικοινωνίας. Με απλά λόγια, συνθέτει ίσως την πιο μοναδική και πιο καθηλωτική εμπειρία που θα μπορούσε να ζήσει κάποιος θαυμαστής. 

SECOND HAND ΡΟΥΧΑ - ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΠΩΛΟΥΝ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥΣ - ESTELLA

Και τι γίνεται με το fast fashion; 

Ακόμα και εάν αυτή η τάση αποτελεί ένα ακόμα «όπλο» του marketing, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι ο αντίκτυπος της στο fast fashion είναι τεράστιος. Εν έτει 2022, τα “fashion marketplace apps”, όπως το Depop, διαμορφώνουν ένα νέο σύστημα μόδας, προωθώντας τη βιωσιμότητα και την κυκλική οικονομία

Η παρουσία των A-listers σε τέτοιου είδους πλατφόρμες προσφέρει ένα ηχηρό παράδειγμα στις νεότερες γενιές καταναλωτών ότι η πώληση ή αγορά μεταχειρισμένων ρούχων είναι η νέα πραγματικότητα της μόδας. Ακόμα και τα κομμάτια από τη ντουλάπα των celebrities μπορούν να αποκτήσουν μια «δεύτερη ζωή». Ακόμα και τα ρούχα των stars που έχουν φορεθεί μόνο για τις απαιτήσεις μια τηλεοπτικής εμφάνισης ή ενός μουσικού event μπορούν να αποκτήσουν νέο ιδιοκτήτη.

SECOND HAND ΡΟΥΧΑ - ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΠΩΛΟΥΝ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥΣ - ESTELLA

Φυσικά, η παραπάνω πρωτοβουλία δεν αποτελεί πανάκεια. Η φιλοσοφία του sustainability πρέπει να υιοθετηθεί σε κάθε φάσμα της καθημερινότητάς μας προκειμένου να μπορούμε να μιλάμε για μια μόδα που σέβεται το περιβάλλον. Ωστόσο, ακόμα και με αυτό το μικρό βήμα από την πλευρά των celebrities μπορεί να επιτευχθεί μια μεγάλη επανάσταση. Ίσως, οι πλατφόρμες όπως το Depop μπορούν να ενισχύσουν την ήδη υπάρχουσα φιλοσοφία που αναπτύσσεται στις νεότερες γενιές για την αγορά second hand ρούχων. Εφόσον, λοιπόν, οι διάσημοι πωλούν τα ρούχα τους, ας ακολουθήσουμε κι εμείς τα χνάρια τους!

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα