Ο λόγος που έγινα διαιτολόγος ήταν γιατί ήθελα να μάθω τα πάντα για το πώς να διαχειρίζομαι τη δική μου σχέση με το φαγητό και τη διατροφή.

Πίστευα με το δεκαεπτάχρονο μυαλό μου πως ούσα διαιτολόγος θα έχω όλη τη γνώση για να αποκτήσω το τέλειο σώμα και να ζήσω μέχρι τα 100. Ένιωθα τότε πολύ άβολα στο σώμα μου, το συνέκρινα συνεχώς με σώματα άλλων κοριτσιών, φοβόμουν το φαγητό και ξεκίναγα συνεχώς δίαιτες που πίστευα πως θα με φέρουν πιο κοντά στο να νιώσω ευτυχισμένη. Εν τέλει, οι σπουδές μου όσο και η εργασιακή μου εμπειρία στη διατροφή με βοήθησαν να βρω μια λύτρωση και να δω τα πράγματα με έναν πιο υγιή τρόπο. 

Φέτος ήταν η πρώτη χρονιά του γραφείου μου, όπως και η πρώτη χρονιά του Estella! Τόσο ο χρόνος που πέρασα δουλεύοντας με όσους με εμπιστεύτηκαν στο γραφείο όσο και ο χρόνος που αφιέρωσα στα άρθρα γι’ αυτήν εδώ την υπέροχη πλατφόρμα, μου έμαθαν πολλά και με έκαναν να προβληματιστώ. 

Η αποδοχή της μοναδικότητας

Θα σου μιλήσω για ένα από τα σημαντικότερα μαθήματά μου τη φετινή χρονιά, αλλά πρώτα θα σου πω την ευχή μου για τον χρόνο που έρχεται: Εύχομαι όλη την ενέργεια που σπαταλάμε στο να αλλάξουμε το σώμα μας να την επενδύσουμε στην αποδοχή της ομορφιάς και της μοναδικότητάς του

ΑΓΑΠΩ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ

Άλλωστε (και περνάω στο δια ταύτα) τα σώματα έχουν ένα όριο στο πόσο μπορούν να αλλάξουν. Μπορεί να σου προκαλεί αυτό απογοήτευση, ειδικά όταν η πληροφορία έρχεται από μια διαιτολόγο. (Εμένα να δεις!) Αυτό που αποδεικνύεται, είναι πως κάθε σώμα έχει ένα “σταθερό σημείο βάρους” (setpoint) το οποίο τείνει να διατηρείται με την πάροδο του χρόνου, παρά τις αλλαγές στη διατροφή ή τις συνθήκες άσκησης. Αυτό το βάρος ρυθμίζεται από ένα πολύπλοκο σύστημα ορμονών και νευροδιαβιβαστών που συνεργάζονται για να διατηρήσουν την ενεργειακή ισορροπία στο σώμα. Παράγοντες όπως το γενετικό υπόβαθρο, η ηλικία και ο τρόπος ζωής καθορίζουν ποιο είναι το σταθερό σημείο βάρους για τον καθένα από εμάς. 

Αυτό που θέλω να σου πω, και αυτό που θα ήθελα να μπορούσα να πω στον 17χρονο εαυτό μου, είναι ότι δεν είσαι απόλυτα υπεύθυν@ για το βάρος σου. Αν σε ζορίζει υπερβολικά το να φτάσεις στο dream goal σου ή αν το φτάνεις αλλά δεν μπορείς να το κρατήσεις δεν είναι επειδή κάτι κάνεις λάθος. Δεν φταίει το ότι δεν έχεις βρει την κατάλληλη δίαιτα ή ρουτίνα άσκησης. Αν τις αλλαγές που ζητείσαι να κάνεις τις αντέχεις μόνο για μικρό χρονικό διάστημα, φταίει ο στόχος που έχεις βάλει, που είναι πολύ μακριά από το σημείο στο οποίο το δικό σου σώμα νιώθει υγιές και άνετο. 

ΔΙΑΙΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Απομυθοποιώντας το “τέλειο βάρος”

Το έμαθα και εγώ the hard way, προσπαθώντας με όσα γνωρίζω να βοηθήσω διαιτώμενούς μου να φτάσουν “εκείνο το τέλειο βάρος” που έχουν βάλει στο νου τους, με προσπάθεια, με πειθαρχία, με αίμα, δάκρυα και ιδρώτα. Αλλά κοίτα να δεις τι τρομερή δύναμη έχει το σώμα να υπερασπίζεται τα ιδανικά του! “Μουλαρώνει” και πλέον η προσπάθεια γίνεται δυσανάλογη της απόδοσης. Παλεύει σθεναρά για τη μοναδικότητα και την ποικιλομορφία του! 

Εκείνο είναι το σημείο στο οποίο πρέπει να βάλουμε στο παιχνίδι την αποδοχή

Τι και αν τα κοινωνικά πρότυπα ενθαρρύνουν, ακόμη και απαιτούν από τους ανθρώπους να συμμορφώνονται με πολύ συγκεκριμένα και αυστηρά στάνταρ ομορφιάς; Τι και αν τους στριμώχνουν σε καλούπια προκειμένου να γίνουν αποδεκτοί, επιθυμητοί και επιτυχημένοι; 

Ήρθε ο καιρός να αναγνωρίσουμε πως δεν υπάρχει ένας «ιδανικός» σωματότυπος για τον οποίο όλοι “θα πρέπει” να αγωνίζονται και πως η ποικιλία είναι όμορφη και ενδιαφέρουσα! 

Άκου και αυτό: Μετανάλυση 29 μελετών που διερευνά την επιστήμη πίσω από την απώλεια του σωματικού βάρους φανερώνει πως περισσότερο από το 50% του χαμένου βάρους επανέρχεται στα δύο χρόνια. Στα 5 χρόνια μετά την απώλεια, η επαναπρόσληψη του σωματικού βάρους φτάνει στο 80%. 

Πόση απογοήτευση, αγωνία και ματαίωση; 

Όσο δύσκολο και αν είναι το να υπερβεί κανείς την πίεση από τα κοινωνικά πρότυπα ομορφιάς, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την αποδοχή και αγάπη προς τον εαυτό του. Αυτό δεν σημαίνει άλλωστε το self love; Αγκαλιάζοντας την ατομικότητα, τη δική μας και των άλλων, μπορούμε να καλλιεργήσουμε μια πιο αποδεκτή και ποικιλόμορφη κοινωνία, όπου οι άνθρωποι εκτιμώνται για τα μοναδικά ταλέντα, τις ικανότητες και την προσωπικότητά τους και όχι μόνο για την εμφάνισή τους. 

Μέσα από τη διατροφή, μπορείς να θρέψεις το σώμα που έχεις, να το φροντίσεις και να το δυναμώσεις, χωρίς να εστιάσεις στο πόσο αυτό ζυγίζει. Αυτό άλλωστε υποστηρίζει το κίνημα Health at Every Size, για το οποίο μιλήσαμε στο πρώτο μου άρθρο στο Estella. Έτσι κλείνει ο φετινός κύκλος, λοιπόν, από εκεί που ξεκίνησε. Σηκώνω το ποτήρι μου για μία νέα χρονιά με περισσότερο σεβασμό και αποδοχή και σε αφήνω τώρα να απολαύσεις τις γιορτές σου με διατροφική ελευθερία!

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα