Χαιρετώ το παρεάκι του Estella και το diet culture!
Όσο έκανα την προετοιμασία μου για το άρθρο μου, θυμήθηκα πως όταν ήμουν μικρή, πριν ακόμα ολοκληρώσω τις σπουδές μου στη σωματική υγεία, θεωρούσα πολύ φυσιολογικό το γεγονός πως αν δεν έτρωγα για μισή μέρα, θα κατάφερνα να “πέσει” η κοιλίτσα μου!
Φυσικά, το άδειο, και κατ’ επέκταση flat λόγω της έλλειψης τροφής στομαχάκι μου, ερχόταν να επιβεβαιώσει αυτό το «παραμυθάκι» που είχα φτιάξει στο κεφάλι μου! Αν έχεις κάνει και εσύ αυτή τη σκέψη, τότε λογικά θα έχεις κάνει και την επόμενη… «Μα γιατί ξυπνάω με ίσια κοιλιά και όταν τρώω, φουσκώνει;!»
Αυτό ακριβώς το φαινόμενο όμως είναι και απόλυτα φυσιολογικό να συμβαίνει. Μάλιστα, είναι ένδειξη της ορθής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος. Αντίθετα, η σκέψη πως η πρόσληψη τροφής θα χαλάσει όλο αυτό που έχτιζα… εκείνη τη μισή ημέρα, είναι ένας μύθος που μας αποπροσανατολίζει από την πραγματικότητα!
Και τώρα αναλαμβάνει να μιλήσει ο άνθρωπος που είμαι σήμερα!
Η αλήθεια είναι πως, ακόμα και να το ήθελα, δεν μπορώ να παχύνω ή να αδυνατίσω σε 1-2 μέρες. Κανένα cheat meal δεν μπορεί να με παχύνει και καμία δίαιτα-express δεν μπορεί να με αδυνατίσει. Όλα χρειάζονται το χρόνο τους αλλά και την καλή σου ψυχολογία που θα υποστηρίξει το στόχο που εσύ έχεις θέσει. Με τη συνέπειά σου, θα δεις το επιθυμητό αποτέλεσμα να πλησιάζει και – πίστεψέ με – αυτό θα είναι το μεγαλύτερο κίνητρο που μπορεί να σου δοθεί και να έχει διάρκεια.
Ένα κίνητρο από εσένα για εσένα.
Τι είναι το diet culture;
Είναι η προσκόλληση στο γεγονός ότι η εικόνα μου εξαρτάται από τα “τέλεια” διατροφικά πρότυπα. Από τις θερμίδες, από συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων όπως είναι τα προϊόντα ολικής άλεσης, από την έλλειψη θερμίδων μέσω της άσκησης κ.λπ.
Πιο συγκεκριμένα παραδείγματα:
- Κατηγοριοποίηση των τροφών σε “καλές” ή “κακές”
- Εξαντλητική άσκηση για να κάψω τις θερμίδες που έχω προσλάβει ή για να καταναλώσω κάτι επειδή «το αξίζω μετά από τόση προσπάθεια»
- Περιορισμός ή πλήρης αποκλεισμός “κακών” τροφών, όπως είναι οι υδατάνθρακες, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και η ζάχαρη
- Αίσθηση ενοχής ή/και ντροπής από την κατανάλωση φαγητού
- Προσπάθεια καταπίεσης της πείνας καπνίζοντας, καταναλώνοντας καφέ ή τσάι που υπόσχεται αδυνάτισμα, πίνοντας μεγάλες ποσότητες νερού ή ακόμα και μέσω του ύπνου
- Αποφυγή κοινωνικοποίησης για αποφυγή κατανάλωσης θερμίδων
- Αίσθηση ντροπής λόγω της εικόνας του σώματός μου
- Πολύ συχνό ζύγισμα και αλλαγή συνηθειών με βάση το αποτέλεσμα
- Εμμονή με το “αδύνατο” σώμα και το αδυνάτισμα
- Αίσθηση ζήλειας για εκείνα τα άτομα με το “ιδανικό” βάρος ή την εξαιρετική πειθαρχία να αντιστέκονται σε πειρασμούς
- Fat-shaming συμπεριφορά ή ομιλία
Γιατί το κεφάλι μας πιστεύει αυτό ακριβώς που του λέμε
Ο αυτοσαρκασμός και το χιουμοράκι τύπου «Ααα, εγώ είμαι χοντρ@, θέλω ειδική παραγγελία!» ΔΕΝ είναι αστείο! Ή αν καίγεσαι να το πεις, πες το μία φορά και κρύψε το κάπου που ούτε εσύ να μην μπορείς να θυμηθείς πού το έβαλες. Το μυαλό σου σε ακούει και ό,τι λες το παίρνει για δεδομένο. Σ’ εμπιστεύεται και πράττει με βάση το ερέθισμα που του προκαλεί αυτό που του λες.
Αν νιώθει αποστροφή με αυτό που λες, τα συγκεκριμένα μηνύματα αποστροφής μεταβιβάζονται στον εγκέφαλό σου μέσα από τους νευρώνες του. Αν πεις μια καλή κουβέντα για τον εαυτό σου, πάλι το αντίστοιχο – θετικό αυτή τη φορά – μήνυμα θα το λάβει ο εγκέφαλός σου και αντίστοιχα θα το αισθανθείς κι εσύ. Το νου σου, το μυαλό ακούει τα πάντα! Ακόμα και αυτά που δεν λέγονται ☺ ΗΡΕΜΑ ΤΟ ΛΕΩ.
Το diet culture, έχει τη δύναμη να αποπροσανατολίζει οποιονδήποτε άνθρωπο δεν έχει πρόσβαση στη σωστή ενημέρωση. Άκου το σώμα σου και τις ανάγκες του, προσπάθησε να αποβάλεις όλα όσα επιβάλλει το diet culture. Κυρίως για να διατηρήσεις την πνευματική σου υγεία. Προσπάθησε να καταλάβεις εάν τρως επειδή πεινάς ή επειδή αισθάνεσαι συναισθηματική πείνα ή επειδή υπάρχει κάποια εορταστική περίσταση και αγκάλιασε όλους τους λόγους.
Όλες οι συνθήκες και όλες – μα όλες – οι τροφές επιτρέπονται. Ναι, και τα πατατάκια με ρίγανη. Ειδικά αυτά! Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι σου να προτεραιοποίησεις κάποιες τροφές, όπως τα φρούτα και τις σαλάτες (λέω εγώ τώρα :p) ή τα όσπρια ή τα μπέγκερ, καθώς και τη συχνότητα κατανάλωσης όλων αυτών. Ενημέρωση.
Till next time ☺