Britney Spears – Marilyn Monroe: Η σκοτεινή πλευρά της φήμης μέσα από τα πρόσωπα δύο γυναικών

«Υπάρχει ένα πράγμα που δε μπορούμε να συζητήσουμε…  Όλοι μιλούν γι’ αυτό», λέει ο 50χρονος Ivo Niehe σε μια 17χρονη κοπέλα. «Τι;» ρωτάει εκείνη. «Λοιπόν… το στήθος σου», συνεχίζει εκείνος. Το κοινό στην αρχή σάστισε, άρχισε να μουρμουρίζει και στη συνέχεια να γελάει. «Φαίνεται να εξοργίζεσαι όταν ένας παρουσιαστής σε ρωτάει γι’ αυτό το θέμα». Η κοπέλα γέλασε νευρικά. Ο παρουσιαστής την ρώτησε έπειτα ποια ήταν η γνώμη της για τα εμφυτεύματα στήθους. 

Για οποιονδήποτε φυσιολογικό άνθρωπο, αυτή η συνομιλία είναι απίστευτα προσβλητική και χυδαία – ωστόσο, ως επί το πλείστον, αγνοήθηκε και, ακόμα χειρότερα, κρίθηκε αποδεκτή. Γιατί; 

Λοιπόν, η έφηβη αυτή ήταν (και είναι) η παγκόσμια σούπερ σταρ Britney Spears και όλοι γνωρίζουμε τον ξεδιάντροπο, σεξιστικό και γεμάτο μισογυνισμό ψυχολογικό bullying που κλήθηκε να αντιμετωπίσει από τόσο μικρή ηλικία.

https://www.youtube.com/watch?v=rgImasn50ZUu0026amp;t=25s

Μέσα από το ντοκιμαντέρ: “Framing Britney Spears”, το οποίο κυκλοφόρησε πέρυσι, οι περισσότεροι από εμάς συνειδητοποίησαν ότι η τραγουδίστρια χειραγωγήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας της και πως τα ΜΜΕ αντιμετώπισαν με έναν αφοπλιστικά βάρβαρο τρόπο την κάθοδό της, το 2007. 

Αυτό άνοιξε μια ευρύτερη συζήτηση για το πώς οι γυναίκες celebrities γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης και κακοποίησης από τα media.

Κανείς δε μπορεί να ξεχάσει και να παραβλέψει τον τρόπο που τα media χειρίστηκαν τη Marilyn Monroe

Μια όμορφή, ξανθιά κοπέλα γίνεται αντικείμενο θαυμασμού και λατρείας σε ολόκληρη την υφήλιο και τα media βρίσκουν την κότα που μπορεί να τους προσφέρει ολόχρυσα αυγά. Μέσω της Marilyn, της Britney και άλλων πολλών γυναικών, τα media βγάζουν πολλά εκατομμύρια και αποκτούν φήμη και δόξα. 

Μάλιστα, τελευταία ξεκίνησε να γίνεται trending το αν η Britney Spears και η Marilyn Monroe έχουν συγγένεια. Oι δύο αυτές γυναίκες έχουν πράγματι πολλές ομοιότητες όσον αφορά την αντιμετώπισή τους από τα media. 

Η σύνδεση των δύο γυναικών 

Τόσο η Marilyn Monroe όσο και η Britney Spears, προωθήθηκαν στη βιομηχανία για το sex appeal τους και το γεγονός πως ήταν ξανθιές. 

To status της Marilyn Monroe ως «sex symbol» των ΗΠΑ για παράδειγμα, την οδήγησε στο να παίζει συχνά τη «χαζή ξανθιά» σε πολλές ταινίες, όπως “το Gentlemen Prefer Blondes” και “Some Like It Hot”. Δε μπόρεσε ποτέ να αναδείξει το ταλέντο της ως ηθοποιός, γιατί το Hollywood θεωρούσε πως ήταν κατάλληλη για έναν μόνο ρόλο, αυτόν της σέξι showgirl.

H Britney με την σειρά της, ως το σέξι και συγχρόνως «αθώο» κορίτσι, έπρεπε να αντιμετωπίζει ευγενικά την αδιακρισία που προερχόταν κυρίως από άνδρες σε συνεντεύξεις, όπως την προαναφερόμενη. 

Αμέτρητες εκπομπές, περιοδικά και talk shows έκαναν συνεχές slut shaming και στις δύο γυναίκες, και φυσικά, δε σταματούσαν ποτέ να ασχολούνται με την ερωτική και σεξουαλική τους ζωή: «H Britney ράγισε την καρδιά του Justin Timberlake! Τον απάτησε! Είναι ένα πολύ κακό πρότυπο για τα παιδιά!»

Επιπλέον, εξαιτίας του ψυχολογικού bullying που ο κόσμος ασκούσε συστηματικά προς τα πρόσωπά τους, και οι δύο γυναίκες είχαν αλλεπάλληλες εισαγωγές σε ψυχιατρικές κλινικές

Britney νοσηλεύτηκε το 2008 σε ψυχιατρική κλινική για 5 ημέρες – και από τότε μέχρι πέρυσι, βρισκόταν υπό την πλήρη νομική κηδεμονία του πατέρα της, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για όλες της τις επαγγελματικές, οικονομικές και προσωπικές αποφάσεις. H Marilyn, από την άλλη, μπήκε σε κλινική το 1961, μετά από το διαζύγιό της με τον Arthur Miller. Ένα χρόνο αργότερα βρέθηκε νεκρή από υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών. 

Τόσο η βιομηχανία της μουσικής όσο και η κινηματογραφική βιομηχανία χρησιμοποίησαν τη Britney και τη Marilyn, αντίστοιχα, ως celebrity-πειραματόζωα για να αυξήσουν τα κέρδη τους. 

«Για χρόνια», έγραψε χαρακτηριστικά η Guardian, «η Spears είχε καταφέρει το αδιανόητο: Να διατηρήσει την εικόνα της αποδεκτής, οικείας θηλυκότητας μπροστά σε ένα απαιτητικό κοινό, αντικατοπτρίζοντας με άνεση όλες τις αντιφάσεις της Αμερικής σχετικά με τη γυναικεία φύση και όλα τα άγχη των Αμερικανών όσον αφορά τις γυναίκες. Μόνο που αυτό δεν ήταν καθόλου εύκολο. Η προσπάθεια τη διέλυσε».

Ακόμη και μετά από δεκαετίες από τον τραγικό θάνατο της Marilyn Monroe, ο κόσμος τη θυμάται κυρίως ως sex symbol, όχι ως καλή ηθοποιό και feminist icon. Η αλήθεια είναι όμως πως η Monroe ήταν κάτι πολύ παραπάνω. Ήταν ένθερμη υποστηρίκτρια του ‘body positivity’ και κατήγγειλε τη σεξουαλική παρενόχληση στο Χόλιγουντ. 

Αν κάτι έχουμε μάθει μέσα από την ζωή της Marilyn Monroe, της Britney Spears και πολλών άλλων διάσημων γυναικών, είναι πως η ανάγκη των media για χρήμα και δόξα και η πατριαρχική κοινωνία στην οποία όλοι έχουμε μεγαλώσει και συνεχίζουμε ακόμη να αναπτυσσόμαστε, μπορεί να καταστρέψει ακόμα και τις πιο χαρισματικές και ταλαντούχες γυναίκες. 

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα