Ζούμε σε μια εποχή όπου οι ρυθμοί αυξάνονται συνεχώς και σε κάθε τομέα της ζωής μας.

Η κάθε μας μέρα, η κάθε ώρα, το κάθε λεπτό είναι υπερφορτωμένο από πληροφορίες, υποχρεώσεις και στόχους που «τρέχουμε» να προλάβουμε ώστε να γινόμαστε όλο και πιο λειτουργικοί, πιο αποτελεσματικοί και άρα πιο αποδεκτοί από την κοινωνία στην οποία ζούμε.

Τι εστί Hustle Culture;

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, το Hustle Culture – όρος που συχνά χρησιμοποιούμε με περίσσεια αίσθηση υπερηφάνειας – φέρει τη γενική πεποίθηση ότι το να είσαι απασχολημένος εξισώνεται με το είσαι σημαντικός. Υπό αυτό το πρίσμα, κατατάσσοντας την καριέρα πάνω από όλες τις αξίες της ζωής, εξυμνεί τη σκληρή, ακατάπαυστη και συνεχή εργασία, θεωρώντας πως πρόκειται για το μόνο τρόπο να αποκτήσει κανείς περισσότερα χρήματα, κύρος, αυτοεκτίμηση, επιτυχία και άρα ευτυχία.

Γνωστή και ως: «Η νέα εργασιακή ηθική της εποχής μας», αυτή η κουλτούρα συνιστά για πολλούς ανθρώπους –με πρωταγωνιστές τους Millennials και τους Gen Z – τρόπο ζωής, ενώ δεν είναι λίγα και τα εργασιακά περιβάλλοντα που –υιοθετώντας το γνωστό: «Νo Pain, Νo Gain» – επικροτούν την υπερβολική εργασία με κίνητρα, προαγωγές ή αυξήσεις.

Για κάποιους – όπως ο επιχειρηματίας και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, Elon Musk – είναι, αφού ο ίδιος ισχυρίζεται πως η «κουλτούρα της εργασιομανίας» είναι αυτή που τον έκανε δισεκατομμυριούχο.

Μήπως το «αντίδοτο» ακούει στο όνομα “Slow Living” ;

Ένα κίνημα που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 στην Ιταλία, όταν ο κοινωνιολόγος και ιδρυτής του Slow Living Movement, Carlo Petrini, πρωτοστάτησε σε μια διαμαρτυρία κατά της McDonald’s, που έφτιαχνε υποκατάστημα στη Ρώμη. Στόχος ήταν «η υπεράσπιση της παραδοσιακής, υγιεινής γαστρονομίας, έναντι της εισβολής του γρήγορου και πρόχειρου φαγητού στη χώρα». 

Με την πάροδο του χρόνου, το – ασύμβατο με κάθε είδους βιασύνη – κίνημα απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα και γρήγορα επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς, όπως η μόδα (slow fashion) ή τα ταξίδια (slow travel). 

Εντούτοις, να σημειωθεί ότι το «Slow Living mindset» δεν έχει να κάνει με την ταχύτητα, αλλά με το σωστό καθορισμό των προτεραιοτήτων μας, με τελικό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας συνολικά.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του Slow Living;

Ναι, στην εποχή της τόσο μεγάλης ταχύτητας, το να ζεις «αργά» μοιάζει ριζοσπαστικό. Αλλά είναι απαραίτητο. Και ευεργετικό. Και ωφέλιμο.

Μας παροτρύνει να δίνουμε προτεραιότητα σε θεμελιώδεις πτυχές της καθημερινής μας ζωής που είχαμε παραμελήσει, όπως είναι η ξεκούραση, η διατροφή, η άσκηση, η σύνδεση με τη φύση, η φροντίδα του εαυτού μας, η πνευματική μας ανάπτυξη και η επικοινωνία.

Επιπλέον, μας επιτρέπει να αφιερώσουμε ουσιαστικό χρόνο στους δικούς μας ανθρώπους, στην οικογένεια, τους φίλους και τον άνθρωπό μας. Με αυτό τον τρόπο είμαστε πλέον παρόντες στη ζωή μας, απολαμβάνουμε τις «μικρές» χαρές της καθημερινότητας, γινόμαστε ευγνώμονες για όσα έχουμε άρα, ευτυχισμένοι! 

Μήπως να πούμε «ναι» στο Hustle Culture;

Αναμφίβολα, η «σκληρή» δουλειά έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να κατακτήσουν τους επαγγελματικούς τους στόχους, να αποκτήσουν πολλές ευκαιρίες εργασίας, να «χτίσουν» την καριέρα που επιθυμούν αλλά και να εξασφαλίσουν μια οικονομικά επιτυχημένη ζωή. 

Εκτός αυτού, είναι ένας τρόπος να σκληραγωγηθούμε και να πειθαρχηθούμε, ούτως ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε σε άλλους τομείς της ζωής μας. 

Ωστόσο, η σκληρή δουλειά για πολλές ώρες και μέρες συνεχόμενα φέρνει μόνο αρνητικά αποτελέσματα, τόσο για την υγεία και ευεξία μας όσο και για την παραγωγικότητα και δημιουργικότητα μας – ειδικά μακροπρόθεσμα.

Άλλωστε, ως γνωστόν, κυνηγάμε την επιτυχία, αλλά δεν ικανοποιούμαστε μόλις πετύχουμε το στόχο μας. Αντ’ αυτού, θέτουμε εκ νέου στόχους, ενισχύοντας την κουλτούρα της εξουθένωσης. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο που μας ωθεί στα άκρα, κάνοντάς μας να κυνηγάμε κάθε φορά όλο και πιο φιλόδοξους στόχους και να μην απολαμβάνουμε όσα έχουμε ήδη καταφέρει. 

Hustle Culture VS Slow Living

Τελικά, είναι πράγματι αντικρουόμενες αυτές έννοιες ή έτσι θέλουμε να πιστεύουμε;

Στο σημείο αυτό, κρίνεται απαραίτητο να αποσαφηνιστεί κάτι: Το να απομακρυνθούμε λίγο από την κουλτούρα του «hustle» δε σημαίνει να εγκαταλείψουμε τη δουλειά μας, όπως και το να υιοθετήσουμε τη «slow» φιλοσοφία δε σημαίνει να μην κάνουμε τίποτα στη ζωή μας.

Η επιτυχία δεν έχει να κάνει με το πόσα πράγματα επιτυγχάνουμε από την λίστα των υποχρεώσεών μας. Το «κλειδί» – όσο τετριμμένο κι αν ακούγεται αυτό – ακούει στη λέξη ισορροπία.

Στο να γνωρίζουμε πως μέτρο της πραγματικής παραγωγικότητας και επιτυχίας δεν είναι η ποσότητα, αλλά η ποιότητα της εργασίας μας.

Σημαίνει να είμαστε παθιασμένοι με τη δουλειά μας, αλλά να ξέρουμε που, πώς και πότε να σταματήσουμε. Αυτό δεν αφορά μόνο τους εργαζομένους, αλλά και τους εργοδότες. Μάλιστα, ορισμένες εταιρείες της Ευρώπης διερευνούν το μοτίβο της τετραήμερης εργασίας, γεγονός που αναμένεται να βελτιώσει τη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων – και συνεπώς και την εταιρεία στο σύνολό της.

Γιατί, ισορροπημένη και ευτυχισμένη ζωή είναι αυτή που μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε κάθε πτυχή της!

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα