Ελένη Κωστοπούλου

Η μητέρα του Ζακ, της Zackie Oh, μιλά στην Αναστασία Βαϊτσοπούλου μία ανάσα πριν την απόφαση του δικαστηρίου σε β’ βαθμό και υπολογίζει πολύ στην συμπαράσταση του κόσμου. 

«Ο Ζακ αν μπορούσε να γυρίσει πίσω, θα συγχωρούσε και τους δολοφόνους του» μου είπε η Ελένη Κωστοπούλου ένα πρωί προ ολίγων ημερών. Εν αναμονή της απόφασης του Εφετείου, υπάρχει μεγάλη αγωνία για την εξέλιξη της υπόθεσης που ενώ έχει λάβει τόση δημοσιότητα, εξακολουθούμε να βλέπουμε κάκιστες πρακτικές εντός της αίθουσας του δικαστηρίου. 

Για ακόμη μία φορά, η δικάσιμος διακόπηκε λόγω κωλύματος της προέδρου της έδρας. Δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση. 

Για ακόμη μία φορά, έγινε βανδαλισμός στην πινακίδα της Zackie Oh στη Γλάδστωνος. Η Zackie Oh όμως δεν σβήνεται έτσι απλά.

Οι απολογίες των δολοφόνων αναμένεται να γίνουν στις 21 Μαΐου και η παρουσία του κόσμου στην αίθουσα του δικαστηρίου είναι σημαντική. 

Στην δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Η Ελένη Κωστοπούλου μιλά 6 χρόνια, μετά για εκείνη τη μαύρη μέρα που συν-κλόνισε όχι μόνο την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, αλλά ολόκληρη την κοινωνία.

«Συνεχίζει να είναι κάτι απίστευτο. Αυτό που έγινε και ο τρόπος που έγινε, αυτή η βαναυσότητα, δεν είναι κάτι πιστευτό. Δηλαδή όταν πηγαίνω σε εκείνο το σημείο νοερά, γυρίζω αμέσως πίσω. Τινάζω το κεφάλι μου, γιατί δεν θέλω να σκεφτώ αυτές τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν εκεί. Για αυτό και δεν έχω πάει εκεί σωματικά. Δεν έχω δει τα βίντεο, αλλά έχω ακούσει πολλές περιγραφές, έχω δει μια φωτογραφία σε μια εφημερίδα και μια σκηνή όταν έπαιζαν το βίντεο στην τηλεόραση. Δεν μπορώ να το πιστέψω ότι έγινε και με τον τρόπο που έγινε. Ήταν πολύ βάναυσο και πονάει ακόμα πιο πολύ το γεγονός ότι συνέβη σε έναν άνθρωπο πολύ ευαίσθητο, πολύ δοτικό, πολύ αλληλέγγυο, που αγαπούσε τους ανθρώπους, που αγωνίζονταν για πολλά πράγματα». 

Η μητέρα του Ζακ εξηγεί ότι ο γιος της είχε υποστεί βία πολλές φορές. «Το δικαστήριο στον α’ βαθμό δεν το συναισθάνθηκε αυτό. Όταν μίλησα στην έδρα, το εξήγησα αυτό. Όταν έχεις κυνηγηθεί πολλές φορές στη ζωή σου, σου έχουν πετάξει πράγματα, σε έχουν χτυπήσει, σε έχουν χλευάσει στον δρόμο, είναι φυσικό όταν εγκλωβίζεσαι κάπου, να αντιδράς έτσι, γιατί ίσως ψυχανεμίζεσαι ότι μπορεί να τελειώσει η ζωή σου εκεί. Σε εμένα που δεν έχουν συμβεί όλα αυτά, μπορεί να ήμουν πιο ήρεμη, να χτυπήσω την πόρτα και να πω «ανοίξτε μου» ή κάτι άλλο. Για τον Ζακ ήταν τελείως διαφορετικά τα πράγματα. Ας μην ξεχάσουμε ότι υπήρχε μια έντονη ψυχική κατάσταση πριν μπει στο μαγαζί. Άρα, απειλείται η ζωή σου, μάλλον κάποιοι σε κυνηγάνε και κάποια στιγμή σε κλείνουν μέσα σε έναν χώρο, σαν σε κλουβί. Πώς θα αντιδράσεις; Εγώ την βρίσκω απόλυτα φυσιολογική την αντίδραση του Ζακ, προσπαθούσε να κάνει αυτό που έκανε πάντα, να ξεφύγει μακριά από την απειλή και να πάει σπίτι του, να αισθανθεί ασφάλεια. Δεν ξέρω γιατί δεν μπορούν να το καταλάβουν κάποιοι άνθρωποι αυτό και αναφέρονται συνέχεια στη λέξη «αμόκ» και σε χαρακτηρισμούς που δεν ισχύουν». 

Ανοικτή συζήτηση με θέμα “δικαίωση για τα θύματα της αστυνομικής βίας” με τη συμμετοχή προσώπων των οποίων τα παιδιά έπεσαν θύματα ρατσιστικής, έμφυλης ή αστυνομικής βίας. Παρευρίσκονται ο Γιάννης Μάγγος, πατέρας του Βασίλη Μάγγου, η Μάγδα Φύσσα μητέρα του Παύλου Φύσσα, η Ελένη Κωστοπούλου, μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου, η δικηγόρος Άννυ Παπαρρούσου και συλλογικότητες που αγωνίζονται ενάντια στην αστυνομική αυθαιρεσία και έμφυλη βία. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Αυτό που έμεινε στην Ελένη Κωστοπούλου από την πρώτη δικάσιμο είναι «όταν οι αστυνομικοί πήγαν σε κάποια καφετέρια και ζήτησαν οινόπνευμα για να πλύνουν τα χέρια τους, ανέφεραν τη λέξη ‘πούστης’. Το κατέθεσε ένας μάρτυρας αυτό. Στην δίκη σε β’ βαθμό τώρα ακούσαμε από δύο αυτόπτεις μάρτυρες ότι και οι κατηγορούμενοι όταν τον χτυπούσαν φώναζαν ‘παλιοπουστάρα’. Όταν το λες σε άγνωστο άτομο, είναι ρατσιστικός χαρακτηρισμός. Ένας άλλος μάρτυρας είπε ότι ο κόσμος που μαζεύτηκε μιλούσε για κάποιον Μαροκινό, για αυτό του επιτέθηκαν. Κάτι που είναι επίσης ρατσιστικό». 

Η μητέρα του Ζακ δεν θέλει να ξεχάσουμε ότι μετά την δολοφονία, η εισαγγελέας η Ξένια Δημητρίου είχε διατάξει έρευνα για το αν υπάρχει ρατσιστικό κίνητρο στην δολοφονία. «Αυτή η έρευνα δεν έγινε ποτέ. Μπήκε στο συρτάρι, μαζί με πολλά άλλα πράγματα. Γιατί, όπως έχω πει πολλές φορές, η αστυνομία δεν έκανε καμία έρευνα. Ούτε αναζήτησαν το ποιοι τον απείλησαν, γιατί μπήκε εκεί, ούτε πήραν υλικό από τις κάμερες, ούτε βρήκαν αυτόπτεις μάρτυρες, ούτε πήραν τα κινητά των δραστών. Μέχρι και κάμερα τηλεοπτικού συνεργείου υπήρχε που τραβούσε, αλλά δεν τους ένοιαξε τίποτα. Δεν έπιασαν τους δύο καταστηματάρχες. Δεν ήθελαν να διαλευκανθεί αυτό το έγκλημα» λέει η Ελένη Κωστοπούλου. 

«Αν δεν υπήρχε κινητοποίηση των οικείων, των φίλων του Ζακ και της οικογένειας, ώστε να ψάξουμε να βρούμε στοιχεία, δεν θα υπήρχε καν δικαστήριο πιστεύω» συνεχίζει. 

Η ορατότητα της δίκης πιστεύει ότι βοηθάει. «Το έχουμε δει και σε άλλες δίκες, όπως στην δίκη της Χρυσής Αυγής, παρόλο που δεν θα έπρεπε, γιατί υπάρχουν κανόνες, νομικοί, ηθικοί, κοινωνικοί και άλλοι. Στον α’ βαθμό της δίκης ήταν πολύ πιο έντονη η παρουσία του κόσμου. Μας βοήθησε πολύ. Η πίεση από την κοινωνία συμβάλλει λίγο. Θα έπρεπε όμως τα παιδιά μας να προστατεύονται πάση θυσία. Θέλω η δικαιοσύνη να κάνει το καθήκον της, όχι να πιεστεί από την κοινωνία, αλλά να κάνει αυτό που είναι ταγμένη να κάνει» σημειώνει η μητέρα του Ζακ. 

Τις προάλλες είχε συναντήσει μια φίλη του Ζακ που ήταν στην κηδεία του. «Θυμήθηκα που είχαν έρθει όλες οι φίλες του από τα drag show, ντυμένες με τα πολύχρωμα ρούχα τους, τις οποίες καλέσαμε μέσα στην εκκλησία, γιατί κάθονταν απ’ έξω. Τις θεωρούμε κομμάτι της ζωής του Ζακ. Όταν έγινε η ταφή στο νεκροταφείο, του πέταξαν τόνους χρυσόσκονη και κόλλησε στα πρόσωπα και τα ρούχα όλων μας. Κάποιοι δυσανασχέτησαν, όμως εγώ τότε ένιωσα την παρουσία του εκεί» σχολιάζει

Η πρωτοβουλία Justice for Zak/Zackie είναι ο ενορχηστρωτής των δράσεων που προσπαθούν να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν περισσότερο κόσμο για το πως εξελίσσεται η δίκη. «Έγιναν πάρα πολλές δράσεις, ειδικά τον πρώτο καιρό. Ήρθαν σημαντικοί άνθρωποι στη δίκη, είχαμε την Ανοιχτή Ορχήστρα να παίζει έξω από το δικαστηριο και έγιναν πολλές εκδηλώσεις. Ελπίζω να συνεχίσει να υπάρχει και μετά, να γίνονται πράγματα στη μνήμη του, όμως να αλλάξει τον τίτλο και να γίνει: «Επιτέλους, Justice for Zak/Zackie Oh». 

Η Ελένη Κωστοπούλου βλέπει ότι η κοινωνία δεν θα τον ξεχάσει τον Ζακ. «Έχει αφήσει το αποτύπωμά του σε διάφορους τομείς, γιατί ήταν πολυδιάστατος, δεν ήταν ένα πράγμα. Όταν μπήκε ο μεσίτης φυλακή, σκεφτόμουν πόσο ειρωνικό είναι που ο Ζακ είχε αγωνιστεί για τα δικαιώματα των φυλακισμένων. Έχει τόσο μεγάλη καρδιά που είμαι σίγουρη ότι αν μπορούσε να γυρίσει πίσω, θα συγχωρούσε και τους δολοφόνους του» αναφέρει

«Ήταν ένα ξεχωριστό πλάσμα. Έβλεπα πόσο ευαίσθητος είναι από μικρός. Όταν έρχονταν οι Αλβανοί μετανάστες στην Ελλάδα, ήρθε ένα παιδί στην τάξη του Ζακ και δεν του έκανε κανένας παρέα, εκτός από τον Ζαχαρία. Αυτή η ευαισθησία μεγάλωσε κι επεκτάθηκε τόσο σε άλλες ευάλωτες ομάδες όσο και στα ζώα». 

Διαβάζοντας τώρα τα post του στο Facebook, η μητέρα του Ζακ βλέπει πώς καυτηρίαζε κάθε αδικία και πώς διεκδικούσε. «Είχε γράψει γράμμα στον υπουργό μαζί με τη Θετική Φωνή για τους οροθετικούς, συμμετείχε συνεχώς σε πρωτοβουλίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είχε ένα μεγάλο θάρρος απέναντι σε κάθε καταπατητή δικαιωμάτων. Δεν θα ξεχάσω αυτό που είχε γράψει ο ίδιος ότι όταν ήταν ντυμένος drag queen και περπατούσε στο δρόμο, αν τον κορόιδευαν, εκείνος προσπαθούσε να μην επιταχύνει το βήμα του και να συνεχίσει να περπατάει αγέρωχα. Έτσι, από πίσω όποιος τον έβλεπε, θα είχε την εντύπωση ότι ήταν ένας δυνατός άνθρωπος που δεν τον επηρεάζει τίποτα, αλλά αν έβλεπες τα μάτια του, θα καταλάβαινες ότι ήταν φοβισμένος. Δεν ήθελε να δώσει όμως σε αυτούς την ικανοποίηση ότι τον τρόμαξαν και τον φόβισαν και ότι θα αλλάξει για αυτόν το λόγο». 

«Μην κλείνετε τα μάτια»: Έξω από το Εφετείο για την δίκη για τη δολοφονία του Ζακ.
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Για την ίδια, όσο και για όλο τον κόσμο που τον γνώριζε, «ήταν τόσο τρυφερά όσα έγραφε, σε βαθμό υπεράνθρωπο, θα έλεγα. Είχε πει σε κάποια στιγμή: “Αν μας δώσετε το δικαίωμα να υιοθετήσουμε παιδιά, θα τα κάνουμε να αγαπάνε όλο τον κόσμο, όχι μόνο αυτούς που είναι σαν κι εμάς”. Πόσο πιο μεγαλόψυχος; Θα μπορούσε να είχε κάνει κι άλλα πράγματα, αλλά σε αυτήν τη ρατσιστική και ομοφοβική κοινωνία που ζούμε, νομίζω ότι όποιος είναι ορατός, γίνεται θύμα βίας. Φοβάμαι για αυτά τα άτομα ότι θα βρεθούν σε ένα σημείο σκοτεινό, όπως κι εκείνος, και θα τους χτυπήσουν».

«Ο Ζακ ήταν πολύ ονειροπόλος για αυτήν τη χώρα και τα όνειρά του τα πλήρωσε με την ζωή του, γιατί το να λες «όλοι είμαστε ίσοι» είναι σαν να ζητάς να σε σκοτώσουν, σαν να γίνεσαι εχθρός, γιατί κανένα κράτος, καμία κυβέρνηση, κανένας πλούσιος και ισχυρός δεν θα το ήθελε αυτό. Αυτόματα γίνεσαι στόχος» συνεχίζει η Ελένη Κωστοπούλου.

Πλησιάζουμε προς το τέλος της δίκης και η δικαιοσύνη μένει να φανεί αν θα αποδοθεί. «Μέχρι αρχές Ιουνίου θα πρέπει να έχουμε την απόφαση. Μένει να ακούσουμε τις απολογίες τους και την πρόταση του Εισαγγελέα. Περιμένω την τιμωρία των ενόχων και τη δικαίωση του παιδιού μου. Κανένας νεκρός δεν αναστήθηκε από τις αποφάσεις των δικαστηρίων, αλλά είναι πολύ σημαντικό για όλους μας να αποδίδεται δικαιοσύνη και να αποτρέπεται κάθε μελλοντική ενέργεια κατά της ζωής και της αξιοπρέπειας του κάθε ανθρώπου».

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
1
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα