Προσοχή: Οι απαντήσεις δεν είναι αυτές που περιμένεις

Οι γιορτές πέρασαν, τα οικογενειακά τραπέζια, τα ρεβεγιόν, οι αγκαλιές και τα παιχνίδια με αγαπημένα πρόσωπα που δεν βλέπουμε όσο συχνά θα θέλαμε. Η ζωή επιστρέφει στην κανονικότητά της κι εγώ, μπερδεμένη, προσπαθώ να την ακολουθήσω. Κάθε συνάντηση τις τελευταίες ημέρες ήταν και μια αφορμή για σκέψη: αν αυτό που νιώθουμε κάθε φορά που βρισκόμαστε ξανά με τα δικά μας πρόσωπα είναι αγάπη, πώς άραγε να ορίζεται τελικά αυτή η έννοια; Τι σημαίνει όταν λέω πως αγαπώ ένα άτομο και με τι τρόπους μπορώ να περιγράψω ένα τόσο έντονο συναίσθημα;

Πάνε μέρες τώρα που βασανίζω το μυαλό μου. Ρωτάω τους συνειρμούς μου, ρωτάω τις φίλες μου. Ρωτάω το ίντερνετ, ρωτάω βιβλία ποίησης. Ρωτάω τις ακόλουθές μου στο Instagram, διαβάζω σπουδαίες ρήσεις φιλοσόφων. Παιδικά παραμύθια, φημισμένους ύμνους και ωδές. 

Τι είναι αγάπη; “Σεβασμός”, “συντροφικότητα”, “αποδοχή” ήταν 3 από τις λέξεις που διάβασα ξανά και ξανά. “Να δέχεσαι τον άλλο όπως είναι” δέχτηκα σαν απάντηση. “Να αισθάνεσαι τυχερός που τον έχεις”. Και “να σκέφτεσαι το “εμείς”, όχι το “εγώ”. “Είναι η σύνδεση, η πιο ισχυρή κινητήριος δύναμη”, μου έστειλε η Δήμητρα. “Είναι το χαμόγελο που σχηματίζεται στο πρόσωπό σου όταν βλέπεις αυτόν που αγαπάς”. 

Συνέχισα να ρωτάω και οι ορισμοί δεν έπαψαν να έρχονται. Τόσοι ορισμοί όσα και τα πρόσωπα που απαντούν

“Αγάπη είναι εκεί που νιώθει η καρδιά σου ασφάλεια “.”Η άνευ όρων αποδοχή”.” Είναι να είσαι με τον άλλο αυτό που είσαι και όταν είσαι μόνη σου”. 

“Η ελευθερία, η κατανόηση, η συντροφικότητα, η μη κτήση” 

Όσο διαβάζω, τόσο γεμίζουν τα μηνύματά μου με ορισμούς της αγάπης. Όσο διαβάζω, τόσο γεμίζει με αγάπη και η σκέψη μου. 

Κι ύστερα από όλα αυτά, αποφάσισα να ρωτήσω αυτούς που αγαπώ, μπας και καταλάβω κάτι περισσότερο.

“Αγάπη είναι η φροντίδα, το νοιαξιμο και η θυσία”, μου απάντησε ο Πάνος. “Ναι, η φροντίδα”, συμπλήρωσε η Αριάνα. “Να σε σκέφτεται ο άλλος ουσιαστικά, να θέλει να σου κάνει τη ζωή σου εύκολη και όχι δύσκολη”. 

Ο Φραγκίσκος είπε πως: “Αγάπη είναι η απόλυτη έκφραση του θείου, ο υπέρτατος προορισμός. Σε αντίθεση με τον έρωτα δεν έχει ενθουσιασμό. Έχει σταθερότητα. Δεν έχει σκαμπανεβάσματα. Είναι αύθαρτη και ανιδιοτελής. Δεν τελειώνει”. 

Ύστερα, η Κρυσταλλίνα σκέφτηκε δυνατά: “Αγάπη είναι να αισθάνεσαι μεγάλο νοιαξιμο και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για κάποιον ή κάτι. Να είσαι διατεθειμένος να θυσιάσεις και άλλα πράγματα για αυτό”. 

Πήρα τηλέφωνο την αδερφή μου. “Η αγάπη”, μου είπε, “είναι δουλειά, αλλά καλή δουλειά. Δεν είναι κάτι που σε χτυπάει κατάκούτελα. Είναι κάτι που χτίζεις με έναν άνθρωπο μαζί. Αγάπη είναι μια επιλογή που κάνουμε κάθε μέρα”. 

“Τι είναι αγάπη, αγάπη μου;” Ρώτησα τον Κώστα. “Αγάπη σίγουρα είναι νοιάξιμο. Είναι θυσία. Κατανόηση. Συγχώρεση. Τρυφερότητα”. “Αυτά σκέφτομαι, όταν σκέφτομαι εσένα”, συμπλήρωσε. 

Δεν άφησα το τηλέφωνο κάτω. Πήρα τον Παύλο

“Τι είναι αγάπη;” του είπα. Καθώς έτρεχε να προλάβει το τρένο μου είπε αυθόρμητα πως “αγάπη είναι μια λέξη που περιγράφει συναισθήματα που δύσκολα ορίζονται. Έχει μια υποκειμενικότητα και πολλές φορές τη χρησιμοποιούμε πολύ ελαφριά σαν λέξη και χάνει τη σημαντικότητά της”. “Έχεις μάλλον πληγωθεί”, του απάντησα. Του είπα ότι τον αγαπώ και πήγα να κλείσω το τηλέφωνο και εκείνος είπε “κι εγώ σ’ αγαπώ, κι ας μην ξέρω τι είναι αγάπη”. 

“Ένα ακόμη τηλέφωνο” μου υποσχέθηκα

Κι ας είχα κι άλλους αγαπημένους που ήθελα τόσο πολύ να ακούσω με αυτή την αφορμή. Κάλεσα το Μάνο και τον βρήκα να έχει μόλις παρκάρει τη μηχανή του. Κουρασμένος, μου μοιράστηκε πως εξαιτίας μου σκέφτεται εδώ και μέρες την ερώτηση αυτή, και απάντηση δεν φαίνεται να βρίσκει. Λίγο πριν κλείσει, όμως, μου λέει με αυθορμητισμό:

“Αγάπη είναι να έχεις μια ζόρικη μέρα στο δρόμο και να σε παίρνει τηλέφωνο η Έλλη να σε ρωτάει τι είναι αγάπη”. 

Έκλεισα το τηλέφωνο. Έδωσα ένα φιλί στον Πάνο που καθόταν δίπλα μου και κοιτούσε ήρεμα stories στο Instagram και ένα στο Φραγκίσκο που έκανε δουλειά στο laptop. Η Αριάνα ετοίμαζε με προσοχή το φαγητό που θα τρώγαμε σε λίγο. Την πλησίασα και έδωσα και σ’ εκείνη ένα ακόμη φιλί. Κοίταξα το κινητό μου και ένα μήνυμα από τον Κώστα είχε μόλις έρθει:

“Αγάπη είναι να φτιάχνεις το σπίτι σας έτσι ώστε όταν γυρίσει πίσω από τις διακοπές με τους φίλους της, το σπίτι να είναι όμορφο, ζεστό και τακτοποιημένο, για να περάσετε μια τέλεια μέρα μαζί”. 

Έκλεισα το κινητό και συνειδητοποίησα πως άθελά μου είχα γεμίσει την καρδιά μου με αγαπη, κι ας μην κατάφερα να βρω έναν και μόνο απόλυτο ορισμό. Σκέφτηκα πως όσοι είναι οι άνθρωποι, όσες είναι οι σχέσεις, άλλοι τόσοι είναι και οι ορισμοί για την αγάπη σ αυτό τον κόσμο. 

Και, η αλήθεια είναι, πως, στο τέλος της ημέρας, την αγάπη δεν χρειάζεται να την ορίσουμε. Αρκεί να την αισθανόμαστε.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα