Ήταν αρχές του 2022, όταν οι μέτοχοι του Twitter έμαθαν πως, ο βασιλιάς των crypto Elon Musk, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για να αποκτήσει ένα τεράστιο μερίδιο του Twitter.

Κρίνοντας από την επιτυχία της Tesla όλα αυτά τα χρόνια και την επιρροή του στο Dogecoin (όπου έκανε πολλούς ανθρώπους εκατομμυριούχους σε χρόνο ρεκόρ), και μόνο που έδειξε ένας τέτοιος άνθρωπος έδειχνε ενδιαφέρον για το Twitter, πίστεψαν πως μόνο καλό θα μπορούσε να είναι γι’ αυτούς.

Ο Elon Musk κράτησε την υπόσχεση του, και τελικά δεσμεύτηκε όχι μόνο να αυξήσει το μερίδιο του, αλλά και να το αγοράσει εξ ολοκλήρου για το υπέρογκο ποσό των 44 δισ. δολαρίων. ΚΑΙ να το κάνει ιδιωτική επιχείρηση!

Πόσο δίκιο είχαν που χάρηκαν τελικά για τον Elon Musk και το Twitter;

Κάπου στο σήμερα, το Twitter έχει ήδη ξοδέψει περί τα 33 εκατομμύρια δολάρια σε μια συμφωνία που όπως τελικά αποδείχτηκε μένει στο πάγο, η μετοχή του έχει πέσει -45% τους τελευταίους 12 μήνες και η διοίκηση του Twitter αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα, αφού ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους στον κόσμο δηλώνει πως όταν είδε τι γίνεται πίσω από τις κλειστές πόρτες του Twitter, άλλαξε γνώμη. Ναι, μετά από αυτά μπορούμε να πούμε πως το Twitter έχει δει και καλύτερες μέρες.

Το καλύτερο απ’ όλα, όμως, είναι ο λόγος που ήθελε να αγοράσει το Twitter εξ αρχής. Ο Musk – μέσω του ίδιου του Twitter– δήλωνε πως ο μόνος λόγος που ήθελε να το αγοράσει ήταν για να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του, να του δώσει δηλαδή την ευκαιρία να γίνει αυτό που θα έπρεπε να ήταν εξ αρχής, το απόλυτο μέσο όπου κανείς θα μπορούσε να εκφραστεί ελεύθερα και να μην καταπιέζεται η ελευθερία του λόγου.

Τα χρήματα δεν τα σκέφτηκε ποτέ. Υποστήριζε δε ότι ναι μεν τα tweets που κάνουν λόγο για πάσης φύσεως παρανομία ή έχουν περιεχόμενο σφοδρού μίσους θα έπρεπε μεν να διαγράφονται αμέσως, αλλά το μπλοκάρισμα θα έπρεπε να είναι ένα σπάνιο φαινόμενο.

Να σημειωθεί, πως η δήλωση του Musk, έγινε όταν το Twitter ανακοίνωσε πως θα μπλοκάρει τον λογαριασμό του Trump μετά τα “ενθαρρυντικά” tweets του Προέδρου προς τον κόσμο για είσοδο τους με την βία στο Καπιτώλιο της Αμερικής – το σπίτι της δημοκρατίας. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Ελευθερία του λόγου VS όροι και προϋποθέσεις

Το συμβάν – περί απομακρύνσεως του Trump από το άλλοτε αγαπημένο του Twitter, πήρε τεράστιες διαστάσεις αφού κατά τους υποστηρικτές του, ήταν μια σφοδρή καταπάτηση της ελευθερίας του λόγου, ξεχνώντας πως το Twitter, σαν μια ιδιωτική επιχείρηση, δεν υποχρεούται από κανέναν να συμφωνήσει σε πράγματα που δεν αντιπροσωπεύουν την ίδια την εταιρεία.

Αν λοιπόν το Twitter δεν θέλει –για ευνόητους λόγους– να αφήσει κάποιον να δημοσιεύσει στην πλατφόρμα του τις όποιες σκέψεις του, είναι ίσως επειδή δεν τους αρέσει αυτό που δημοσιεύετε ή επειδή παραβιάζετε τους όρους και τις προϋποθέσεις τους. Κάτι που κανείς ποτέ δεν θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει ως επίθεση στην ελευθερία του λόγου.

Μπορείτε να γράψετε ό,τι θέλετε, απλά δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την πλατφόρμα και τις υπηρεσίες της για να το κάνετε. Αν πάλι δεν πάλι δεν σας αρέσει, μπορείτε κάλλιστα να ξεκινήστε το δικό σας Μέσω Κοινωνικής Δικτύωσης ή κάποιο άλλο και να γράφετε ό,τι θέλετε.

Πολλοί άνθρωποι στις ΗΠΑ δεν φαίνεται να συμφωνούν με αυτό και πιστεύουν ότι το Twitter παραβίασε την ελευθερία του λόγου. Τώρα αν αυτός ήταν ο λόγος που έκανε τον Musk να θέλει να το αγοράσει ή όχι, παραμένει άγνωστο.

Ένα είναι το σίγουρο. Πως αγοράζοντας το, περιπτώσεις σαν αυτή του Trump δεν θα επαναληφθούν, αφού θα μπορεί πλέον ο οποιοσδήποτε να γράφει και να λέει ό,τι θέλει χωρίς κανένα φραγμό. Αυτό, όμως, δεν είναι ελευθερία του λόγου, είναι ασυδοσία.

Θα κλείσει, άραγε, η συμφωνία;

Όπως όμως δήλωσε, ο Elon Musk αποφάσισε πως δεν ήθελε πια να εμπλακεί με το Twitter, λόγω των –όπως υποστηρίζει– πολλών spam/bot λογαριασμών που υπάρχουν, κάτι που τον εμποδίζει από το να υπολογίσει το κέρδος που θα είχε από το Twitter –το οποίο, όπως αρχικά είχε δηλώσει, δε τον ενδιεφέρε καθόλου.

Το ακόμη πιο ενδιαφέρον, είναι ότι οι μέτοχοι του Twitter δεν θέλουν να διακοπεί η συμφωνία – και είναι διατεθειμένοι να τον σύρουν μέχρι τα δικαστήρια – κάτι που δείχνει, πραγματικά, πόσο θέλουν οι σημερινοί μέτοχοι να πουλήσουν τα μερίδια τους από το Twitter. Ο παραλογισμός έγκειται στο γεγονός πως αν ο Musk αποσυρθεί από τη συμφωνία, η προμήθεια τερματισμού των 1 δισ. δολαρίων ενεργοποιείται.

Έτσι, οι άνθρωποι του Twitter, παίρνουν πίσω τα 33+ εκατομμύρια δολάρια που έχουν μέχρι τώρα ξοδέψει –και βγάζουν και κέρδη– σε μια εποχή που το Twitter δεν τα πάει καλά. Αντ ‘αυτού, οι μέτοχοι θέλουν να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τον Elon Musk, να πληρωθούν το μερίδιο που τους αναλογεί και να απαλλαγούν εντελώς από αυτό.

Σίγουρα, θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε τι θα αποφασίσει τελικά το δικαστήριο, διότι εάν τελικά η συμφωνία λήξει άδοξα, τι θα κάνει τότε το Twitter; Πώς θα καταφέρει να σταθεί ξανά στα πόδια του και τι θα γίνει με τους εργαζόμενούς του; Aν, όμως, η συμφωνία ολοκληρωθεί, τι θα γίνει όταν ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους παγκοσμίως, με τεράστια επιρροή και δύναμη από τα δικά του λόγια/tweets, θα μπορεί να ελέγχει τα “tweets/λόγια” των πάντων;

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα