“Οι πλημμυροπαθείς ήταν σε απόσταση 200 μέτρων”: Τους προβληματισμούς των αγροτών εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου αγροτικών συλλόγων Λάρισας, έπειτα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλία. Μίλησε για την πορεία των έργων 1 χρόνο μετά την κακοκαιρία Daniel.
Έναν χρόνο μετά από την καταστροφική κακοκαιρία Daniel, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Θεσσαλία. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε ικανοποίηση σχετικά με τη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, το Δήμο και τον Περιφερειάρχη, τη διαχείριση της πανώλης και ευρύτερα για την πρόοδο αποκατάστασης της περιοχής. Δήλωσε, επίσης, πως θα δοθούν ακόμα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ (EUROKINISSI)
Όμως, ο εκπρόσωπος Τύπου αγροτικών συλλόγων Λάρισας, Σωκράτης Αλειφτήρας, παρουσίασε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Open TV μια πιο ανησυχητική εκδοχή των πραγμάτων, καθώς μίλησε για μια «αποστειρωμένη επικοινωνιακού Τύπου παρουσία του πρωθυπουργού. Οι πλημμυροπαθείς ήταν σε απόσταση 200 μέτρων, καθώς ο κύριος Μητσοτάκης είχε βάλει διμοιρίες των ΜΑΤ, ώστε να μην τον πλησιάσουν αυτοί που έχουν τα πραγματικά προβλήματα και μπορούν να τα θέσουν στη βάση τους, όπως και να του πουν πώς περνούν».

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ (EUROKINISSI)
Ο Σ. Αλειφτήρας συνέχισε λέγοντας: «Αν δεν κάνω λάθος, ο κύριος Μητσοτάκης ήταν αυτός που έλεγε ‘είμαστε δίπλα στον κόσμο, θα αφουγκραστούμε τον κόσμο, θα καθορίσουμε τα προβλήματα του’. Όλες οι εξαγγελίες που έγιναν, αφορούσαν τα μεγάλα φράγματα της Θεσσαλίας που είχαν αναφερθεί αμέσως μετά τον Ιανό, πριν 4 χρόνια.
Οπότε έχουμε μια ανακύκλωση των εξαγγελιών αυτών. Δεν θέλω να είμαι ούτε μηδενιστής, ούτε λαϊκιστής στη ζωή μου».
Όπως ανέφερε, οι αγρότες της περιοχής ζητούσαν αντιπλημμυρικά έργα για χρόνια πριν το ξέσπασμα του Daniel, ενώ κομβικής σημασίας είναι το χρονοδιάγραμμα και οι τοποθεσίες των έργων: «Θα πω ωστόσο, πως τα χρήματα που θα ‘πέσουν’ στη Θεσσαλία αν πέσουν, είναι αρκετά χρήματα, ωστόσο το θέμα είναι σε πόσο χρονικό διάστημα θα ‘πέσουν’ και πού θα γίνουν τα έργα. Αυτά είναι μεν, στη σωστή κατεύθυνση, αλλά εμείς ζητάμε τη θωράκιση της Θεσσαλίας πριν καν τον Ιανό.
Τα μεγάλα φράγματα έχουν ως στόχο να συγκρατούν το νερό στον ορεινό όγκο. Δεν έχουμε ούτε απλό διάγραμμα για αυτά. Μόνο εξαγγελίες πως θα γίνουν και κάποια δημοσιεύματα που αναφέρουν πως αυτά τα φράγματα δεν θα μπορούν να είναι έτοιμα πριν το 2030».

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ (EUROKINISSI)
Ο προβληματισμός σχετικά με την πρόβλεψη για το 2030 είναι εύλογος. Όπως δήλωσε ο Σ. Αλειφτήρας στη συνέχεια: «Με την κλιματική αλλαγή και όλες τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν, τι θα κάνουμε έως το 2030; Θα πλημμυρίζουμε το χειμώνα και το καλοκαίρι δεν θα έχουμε νερό να πιούμε;
Αυτά τα έργα θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα και να έχουν ολοκληρωθεί. Τότε που είχαν εξαγγελθεί, το 2021. Είναι έργα που έχουν και τη συγχρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια και τις ελληνικές τράπεζες, όπως ακούσαμε και χθες. Έτσι, θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει ήδη και να κατασκευάζονται τώρα. Δεν αντέχει ο Κάμπος της Θεσσαλίας άλλη πλημμύρα».
Το ποσοστό ολοκλήρωσης των έργων
Όταν ο εκπρόσωπος Τύπου ερωτήθηκε σε τι ποσοστό έχουν ολοκληρωθεί ορισμένα έργα ένα χρόνο μετά, αυτός δήλωσε: «Τίποτα. Δεν υπάρχουν τα φράγματα. Ούτε καν οι μελέτες. Σύμφωνα με τον κύριο Σταϊκούρα, με τον οποίον είχα επικοινωνήσει μετά τα μπλόκα, ανήκουν στη δεύτερη φάση του σχεδίου που αφορούν τις ηλεκτρολογικές μελέτες και περιβαλλοντικές μελέτες που θα πάρουν τουλάχιστον 2 χρόνια για να ολοκληρωθούν. Έχουμε ακαθάριστα ποτάμια.
Περάσαμε μια άνυδρη άνοιξη και ένα άνυδρο καλοκαίρι και δεν καθαρίστηκαν οι βασικές κοίτες των ποταμών. Θα σας στείλω φωτογραφικό υλικό για να δείτε πως στην αρχή του φθινοπώρου, τα ποτάμια είναι ακαθάριστα.
Ο κόσμος κοιτάει τον ουρανό και παρακαλάει να μη βρέξει πάρα πολύ, ώστε να μην έχουμε νέα πλημμυρικά φαινόμενα. Έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας στο Θεό».