Η κρίσιμη έλλειψη παθολόγων μαστίζει τα νοσοκομεία, με κενές θέσεις, εξαντλητικές εφημερίες και παραιτήσεις, ενώ το Υπουργείο Υγείας αναζητά προσωρινές λύσεις.
Η έλλειψη παθολόγων στα ελληνικά νοσοκομεία έχει οδηγήσει τις παθολογικές κλινικές σε ασφυκτική κατάσταση, καθώς τέσσερις στις δέκα θέσεις παραμένουν κενές. Η κατάσταση αυτή επιβαρύνεται από τις συνεχιζόμενες παραιτήσεις παθολόγων λόγω των εξαντλητικών ωραρίων και των υπερβολικών εφημεριών, ενώ οι μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο εντείνουν τα προβλήματα.
Ειδικά σε νοσοκομεία της περιφέρειας, όπως της Άρτας, οι εναπομείναντες γιατροί καλούνται να διαχειριστούν τεράστιο φόρτο εργασίας, καλύπτοντας δεκάδες ασθενείς και επείγοντα περιστατικά καθημερινά, γεγονός που αποτρέπει νέους γιατρούς από το να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τις κενές θέσεις που προκηρύσσει το Υπουργείο Υγείας.
Η δυσκολία προσέλκυσης νέων παθολόγων, ειδικά στα περιφερειακά νοσοκομεία, αποδεικνύεται και από τα στοιχεία που δείχνουν ότι μόλις το 6% των νέων επιστημόνων επιλέγουν την παθολογία ή τη γενική ιατρική, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη ανέρχεται σε 26%. Ο ΟΟΣΑ έχει επισημάνει ότι η Ελλάδα παρουσιάζει σοβαρή ανισορροπία, με την πλειοψηφία των γιατρών να είναι εξειδικευμένοι, ενώ οι γενικοί ιατροί αποτελούν μόλις το 6% του συνόλου των γιατρών, το χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ.
Παραδείγματα όπως το νοσοκομείο της Κω, όπου δεν υπάρχει κανένας παθολόγος παρά τις 14 ανεπιτυχείς προκηρύξεις θέσεων, ή το νοσοκομείο Σερρών, όπου τέσσερις παθολόγοι παραιτήθηκαν το 2024, αναδεικνύουν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Οι παθολόγοι συχνά καλούνται να καλύψουν εφημερίες άλλων νοσοκομείων με εντολές του Υπουργείου, όπως στο νοσοκομείο Δράμας και Κιλκίς, όπου γιατροί από το ΕΣΥ υποχρεώθηκαν να καλύψουν εφημερίες που δεν μπορούσαν να καλυφθούν τοπικά.
Σε μια προσπάθεια προσωρινής κάλυψης των αναγκών, το Υπουργείο Υγείας απευθύνθηκε σε ιδιώτες παθολόγους, προσφέροντας περιορισμένα κίνητρα, ενώ ταυτόχρονα ο υπουργός Υγείας, Άδωνης Γεωργιάδης, απείλησε με κυρώσεις όσους αρνηθούν να «συνδράμουν», όπως την αφαίρεση του δικαιώματος συνταγογράφησης.
Αντί να δοθεί λύση στο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, το Υπουργείο φαίνεται να επικεντρώνεται σε «μπαλώματα», με τον αντίκτυπο της έλλειψης γιατρών να επιδεινώνεται, ειδικά σε περιοχές που χαρακτηρίζονται «άγονες». Πρόσφατα, το Υπουργείο ανακοίνωσε την προκήρυξη 298 νέων θέσεων, ελπίζοντας να καλύψει τα κενά, ενώ ανάλογες προκηρύξεις έχουν γίνει και για άλλες περιοχές όπως η Δράμα, η Κως και η Σπάρτη.