Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που ο καταξιωμένος ηθοποιός και σύμμαχος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, Ορέστης Τζιόβας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Antivirus, μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά του, αλλά και την επιθυμία του να εξερευνήσει την ερωτική του ζωή μέσα από την επαφή του τόσο με κορίτσια όσο και με αγόρια.

«Θέλω να διαχωρίσω τον έρωτα από το σεξ. Σεξ με άνδρες έχω κάνει μόνο με φίλους μου, που αισθανόμουν ασφάλεια. Δεν ερωτεύτηκα ποτέ αγόρι. Ήταν κάτι κυρίως σεξουαλικό, που θέλησα να ερευνήσω για να μην υπάρχει καμία σκιά στο μυαλό και τη ζωή μου».

Έχοντας εξερευνήσει κάθε πτυχή της σεξουαλικότητάς του, είναι τώρα σε θέση να γνωρίζει τον εαυτό του καλύτερα από ποτέ, ενώ στην ερώτηση πώς αυτοπροσδιορίζεται σεξουαλικά, ο ίδιος δηλώνει «straight με κάποιες bisexual ανησυχίες».

Όπως ήταν αναμενόμενο, η εξομολόγηση του Ορέστη Τζιόβα αποτέλεσε αφορμή για κάθε είδους σχόλιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο. Για εμάς πάλι, αποτέλεσε κίνητρο να εξετάσουμε καλύτερα την έννοια της «ετεροευελιξίας», σε σχέση με το αν και κατά πόσο μπορούμε να νιώθουμε σεξουαλική έλξη από άντρες και συναισθηματική από γυναίκες ή το αντίστροφο.

Ας μιλήσουμε για την ετεροευελιξία…

Σύμφωνα με επίσημους ορισμούς, η ετεροευελιξία (heteroflexibility) είναι μια έγκυρη μορφή σεξουαλικού προσανατολισμού που ισχύει κυρίως για τα ετεροφυλόφιλα άτομα, τα οποία παρουσιάζουν κάποιο επίπεδο έλξης (σεξουαλικό ή συναισθηματικό) και για το ίδιο φύλο. Ο όρος δύναται να χρησιμοποιηθεί για πολλές πτυχές σεξουαλικού προσανατολισμού όπως είναι η ταυτότητα κάποιου, οι σεξουαλικές του επιθυμίες, η σεξουαλική του συμπεριφορά ή ένας συνδυασμός αυτών. 

Σήμερα, η ετεροευελιξία θεωρείται περίπλοκη έννοια

Πολλοί είναι εκείνοι που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ένα άτομο μπορεί να ελκύεται μόνο από ένα φύλο και ότι αυτός ο προσανατολισμός δεν μπορεί να είναι ευέλικτος. Και είναι αλήθεια πως η πλειονότητα των ανθρώπων περνάμε τη ζωή μας πεπεισμένοι για τη σεξουαλικότητα και τις προτιμήσεις μας. Μέχρι, βέβαια, τη στιγμή που θα βρεθεί – αν βρεθεί – το έναυσμα που θα μας οδηγήσει σε μια άλλη κατεύθυνση. 

Άλλοι, πάλι, θεωρούν πως η έλξη που αισθάνεται κανείς για ένα και μόνο άτομο είναι ταυτόχρονα σεξουαλική και συναισθηματική. Πράγμα σύνηθες, που όμως δε συμβαίνει πάντα, αφού ο τρόπος με τον οποίο τα ανθρώπινα όντα ελκύουν ο ένας τον άλλον σεξουαλικά και συναισθηματικά είναι ένα ιδιαίτερο και περίπλοκο κεφάλαιο. 

Και ναι – για να απαντήσουμε και στην επίμαχη ερώτηση – μπορούμε να νιώθουμε σεξουαλική έλξη από άνδρες και συναισθηματική από γυναίκες, όπως και το αντίστροφο!

Τρίτο επιχείρημα είναι ότι όταν κάποιος ελκύεται από περισσότερα από ένα φύλο «θα πρέπει» να αυτοπροσδιορίζεται ως αμφιφυλόφιλος (bi), αφού υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι οι αμφιφυλόφιλοι προσελκύουν ανθρώπους όλων των φύλων στον ίδιο βαθμό – ακόμη ένας μύθος που χρειάζεται να καταρριφθεί!!

Με ελκύουν συναισθηματικά γυναίκες, αλλά σεξουαλικά άντρες. Είναι φυσιολογικό; Ποιά είναι η σεξουαλικότητά μου;

Αυτές είναι μόνο λίγες από τις ερωτήσεις που έχουν απευθύνει κατά καιρούς χρήστες του διαδικτύου σε άλλους χρήστες, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις αλλά και εμπειρίες για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Πολλοί είναι και οι TikTokers, που έχουν τοποθετηθεί δημόσια επί του θέματος, με τα βίντεό τους να συγκεντρώνουν πολύ γρήγορα εκατομμύρια views.

  • «Με τις γυναίκες συνδέομαι βαθύτερα, ερωτεύομαι. Με τους άνδρες είναι αλλιώς επειδή δεν ανοίγονται τόσο. Η επαφή μου μαζί τους έχει να κάνει κυρίως με την απόλαυση», εξομολογείται ο Quin May, 20χρονος σεφ από το Μισισίπι.
  • Ο Luka Hauptmann, 27χρονος καθηγητής από το Μόναχο, αισθανόταν πάντοτε ερωτική έλξη και για τα δύο φύλα, προσφάτως όμως ανακάλυψε ότι τον ελκύουν διαφορετικά. «Αυτή η ποικιλία με κάνει να νιώθω ελεύθερος!», συμπληρώνει.
@lukaelias7

Coming out before and after I transitioned were 2 completely different experiences! #transguy #ftm

♬ original sound – Luka
  • Μέσα από ένα χιουμοριστικό βίντεο, ο Polyamfam εξηγεί με μοναδικό τρόπο την «περίπλοκη» έννοια της «ετεροευελιξίας», καθώς και τα ερωτήματα που εύλογα δημιουργεί στο ανθρώπινο μυαλό.

Heteroflexibility VS Bisexuality 

Η «ετεροευελιξία» και η «αμφιφυλοφιλία» συνιστούν δύο όρους σεξουαλικής ταυτότητας που μπορεί να μοιάζουν όμοιοι, αλλά δεν είναι. Η βασική τους διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι οι ετεροευέλικτοι άνθρωποι ασπάζονται, όπως είπαμε, πρωτίστως την ετεροφυλοφιλία. Οι αμφιφυλόφιλοι, ωστόσο, εξ ορισμού ελκύονται σεξουαλικά και συναισθηματικά τόσο από άτομα του ίδιου, όσο και του αντίθετου φύλου.

Ο ορισμός της ετεροευελιξίας μπορεί να «χωρέσει» στον ορισμό της αμφιφυλοφιλίας, αρκετοί, μάλιστα, αυτοχαρακτηρίζονται ως ετεροευέλικτοι και αμφιφυλόφιλοι. Την ίδια στιγμή, άλλοι πιστεύουν ότι το «ετεροευέλικτο» τους ταιριάζει περισσότερο, διότι περιγράφει καλύτερα την εμπειρία τους.

Κλείνουμε με μια μικρή – αλλά σημαντική – διευκρίνιση

Η σεξουαλικότητα είναι ρευστή, πράγμα που σημαίνει ότι με την πάροδο του χρόνου δύναται να αλλάξει, αφού οι ίδιες οι εμπειρίες και τα συναισθήματά μας μπορούν να αλλάξουν. Αλλά το γεγονός ότι υπάρχουν τόσα πολλά είδη έλξης και τόσοι πολλοί και διαφορετικοί όροι που μας επιτρέπουν να εκφράσουμε ανοιχτά τη σεξουαλικότητά μας – όπως την αισθανόμαστε εμείς οι ίδιοι, σε όλο της το φάσμα και τις πτυχές – δε θα μπορούσε να ‘ναι άλλο παρά μια θετική αλλαγή. 

Άλλωστε, αν ξέρεις ποιος είσαι οι ταμπέλες δεν έχουν καμία σημασία!

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα