Η Ουκρανία ανακηρύσσεται μεγάλη νικήτρια της Eurovision 2022 και η Ευρώπη στέλνει ξανά ένα ηχηρό αντιπολεμικό μήνυμα αποδεικνύοντας μας, για ακόμη μια φορά, ότι η Eurovision είναι ένας διαγωνισμός τραγουδιού άρρηκτα συνδεδεμένος με την πολιτική.

Η βραδιά του ημιτελικού ξεκίνησε – και έκλεισε – με ένα αντιπολεμικό μήνυμα. Το Show άνοιξε με τους Rocking 1000 – ένα Ιταλικό συγκρότημα 1000 μουσικών, που μέσα υπάρχουν και έλληνες, τραγουδώντας ένα από τα σημαντικότερα αντιπολεμικά τραγούδια που έχουν γραφτεί ποτέ, το “Give peace a chance” του John Lennon και συνέχισε με ένα medley των μεγάλων επιτυχιών της Laura Pausini.

Let the Eurovision Song Contest 2022 begin: 25 χώρες, 25 τραγούδια, 1 νικητής

Τη βραδιά άνοιξε η Τσεχία με ένα από τα λίγα upbeat τραγούδια της βραδιάς, το Lights off – που δεν έτυχε και της καλύτερης θέσης – και συνέχισε με τις Ρουμανία, Πορτογαλία, Φινλανδία, Ελβετία, Γαλλία, Νορβηγία και Αρμενία. Από αυτές τις χώρες μόνο η Πορτογαλία και η Νορβηγία κατάφεραν να μπουν στην δεκάδα.

Μετά το 1ο διαφημιστικό διάλειμμα της βραδιάς, τον διαγωνισμό άνοιξε ξανά η Ιταλία με το Brividi – ένα τραγούδι που τραγουδήθηκε σχεδόν από όλο το στάδιο – και συνέχισε με την Ισπανία – που ξεσήκωσε επίσης όλο το στάδιο – την Δανία, την Ουκρανία – με ένα τραγούδι που ενώ γράφτηκε ως φόρος τιμής προς την μαμά του τραγουδιστή Oleh Psiuk, έμελλε να γίνει ένα τραγούδι αφιέρωμα προς όλες τις μάνες, αλλά και την μητέρα πατρίδα τους, της Ουκρανίας. Η βραδιά συνεχίστηκε με την Γερμανία την Λιθουανία, το Αζερμπαϊτζάν – που ήταν και το 12 της Ελλάδας από τους κριτές – και το Βέλγιο. 

Μετά από το 2ο διαφημιστικό διάλειμμα που ακολούθησε, ήταν η σειρά της Ελλάδας, με την υπερταλαντούχα Αμάντα Γεωργιάδη Tenjford, να εμφανιστεί

Η Αμάντα, με το “Die Together,” ένα πολύ όμορφα σκηνοθετημένο και απόλυτα εσωτερικό τραγούδι, κατάφερε να κερδίσει κοινό και επιτροπές – λίγο παραπάνω επιτροπές – και να κατακτήσει της 8η θέση ανάμεσα σε 25 χώρες.

Η βραδιά συνεχίστηκε με την Ισλανδία, την Μολδαβία, την Σουηδία – με ένα τραγούδι που ήταν φαβορί από την αρχή – και την Αυστραλία, για να περάσουμε σ’ ένα μικρό, τραγουδιστικό αυτή την φορά, break. H Laura Pausini μας μετέφερε στο μακρινό 1958 τότε που ο Domenico Madugno εκπροσώπησε την Ιταλία με το θρυλικό “Volare”.

Ένα τραγούδι που ενώ κατέλαβε την 3η θέση, και όχι την πρώτη, κατάφερε να γίνει ένα από τα κλασικότερα τραγούδια της Eurovision αλλά και της Ιταλίας. Οι Ιταλοί απέδειξαν για ακόμα μια φορά πως από το τίποτα μπορούν να φτιάξουν ατμόσφαιρα, να συγκινήσουν και να μαγέψουν το κοινό. Με την μαγική φωνή της Laura Pausini, και χορωδία το κατάμεστο στάδιο Pala Olympico, μας χάρισαν μια από τις ομορφότερες στιγμές της βραδιάς, τραγουδώντας a capella το “Volare”.

Το διαγωνιστικό μέρος της Eurovision 2022 έκλεισε με τις 4 τελευταίες εμφανίσεις της βραδιάς, από την Αγγλία – το απόλυτο φαβορί της βραδιάς μετά την Ουκρανία –  την Πολωνία, την Σερβία – με ένα τραγούδι που τελικά καταλάβαμε ότι μιλούσε για την πόλωση της υγείας του σώματος και την περιθωριοποίηση της υγείας της ψυχής – και την Εσθονία που έκλεισε την βραδιά με τον πιο σέξι άντρα της χώρας της.

Οι Maneskin, ο Mika και η Gigliola Cinquetti

Μετά το τέλος του διαγωνιστικού κομματιού, η σκηνή δόθηκε στην Gigliola Cinquetti, την γυναίκα που εκπροσώπησε την Ιταλία στην Eurovision το 1974 και κατέλαβε την δεύτερη θέση με το “Si” – την πρώτη είχαν πάρει οι ABBA με το “Waterloo”. Μια πολύ όμορφη στιγμή που έδωσε πάσα σε ένα φαντασμαγορικό performance από τον Mika.

Στην σκηνή εμφανίστηκε μια τεράστια καρδιά – που καλύπτε όλη την σκηνή –  για να μας τραγουδήσει μεγάλες επιτυχίες του όπως το “Grace Kelly”, το “Love Today” το “Υο-Υο” για να κλείσει με το “Happy Ending”.

Και επιτέλους αυτό που όλοι περιμέναμε! Οι περσινοί μεγάλοι νικητές της Eurovision Maneskin, εμφανίστηκαν στην σκηνή για να μας τραγουδήσουν το καινούργιο τους τραγούδι “Supermodel” και να αποσπάσουν το τεράστιο χειροκρότημα του κοινού.

Let the Eurovision 2022 voting begin!

Και μετά από μία σύνδεση με διάστημα – με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και την Samantha Cristoforetti – ίσως το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της βραδιάς ξεκινά. Την αρχή έκανε η Ολλανδία, από το Ρότερνταμ – όπου πήραμε και το πρώτο – μη αναμενόμενο – 12ρι της βραδιάς.

Η Ελλάδα έλαβε συνολικά 6 12ρια, από Κύπρο, Δανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Βουλγαρία και Ελβετία και 10ρια από Ιταλία και Σαν Μαρίνο, λαμβάνοντας συνολικά 158 ψήφους από τις επιτροπές. Από τις ψήφους του κοινού η Ελλάδα κατέλαβε συνολικά 57 πόντους, από Αλβανία – που μας έδωσε και το μοναδικό 12ρι, από Κύπρο – με ένα 10ρι που μας ξάφνιασε –  από Σλοβενία – με 8 –  και άλλες 6 χώρες που μας χάρισαν μικρότερους πόντους.

Με κριτές τους: Βικτώρια Χαλκίτη – πρόεδρο της επιτροπής, Δημήτρη Μασούρα – creative director, Έλλη Καρβώνη – τηλεοπτική παραγωγό,  Χριστιάννα Δανέζη – διευθύντρια παραγωγής ραδιοφώνου και τον Νίκο Αντωνίου – music expert, η Ελλάδα έδωσε το 12ρι της στο Αζερμπαϊτζάν – προς μεγάλη έκπληξη τολμώ να πω – και το 10ρι της στην Πολωνία, ενώ το κοινό έδωσε 12 βαθμούς στην Ισπανία και 10 στην Ουκρανία.

Μεγάλη νικήτρια της βραδιάς ανακηρύχτηκε η Ουκρανία με 631 πόντους συνολικά. Η Ουκρανία ψηφίστηκε με 12ρια από τις κριτικές επιτροπές των Πολωνία, Λιθουανία, Λετονία, Μολδαβία και Ρουμανία ενώ 10ρια πήρε από Γαλλία, Ισλανδία και Γερμανία, αποσπώντας συνολικά 192 πόντους από τις επιτροπές.

Το κοινό όμως, που από την αρχή έδειξε την αμέριστη υποστήριξη του προς το τραγούδι της χώρας, έδωσε 28 12ρια στην Ουκρανία – 28 χώρες την ψήφισαν συμπεριλαμβανομένου και της Κύπρου, 8 δεκάρια – 8 χώρες έδωσαν το 10αρι τους στην Ουκρανία συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας, 2 8ρια και ένα 7αρι, αποσπώντας συνολικά τον υψηλότερο αριθμό σε ψήφους κοινού που έχει λάβει χώρα, από το 2016 που άλλαξε το σύστημα ψηφοφορίας της Eurovision, μέχρι και σήμερα. Την πρωτιά αυτή κατείχε μέχρι τώρα η Πορτογαλία.

Μουσικός Διαγωνισμός ή κάτι παραπάνω;

Η Μουσική, όπως και όλες οι τέχνες, είναι πολιτικές πράξεις. Μέσα από την μουσική έχει ο καθένας την ευκαιρία να επικοινωνήσει ένα μήνυμα, να φωνάξει για ό,τι τον πνίγει και να μιλήσει στην καρδιά του κοσμου, και η Eurovision 2022 απέδειξε για ακόμα μια φορά, ότι δεν είναι μόνο ένα τηλεοπτικό show – όπως πολλοί έλεγαν για χρόνια – αλλά μια πολιτική πράξη.

Τραγούδια, όπως αυτό της Αυστραλίας και της Ιταλίας μίλησαν για την ισότητα της αγάπης και την ανάγκη για αποδοχή. Άλλα, όπως αυτό της Σερβίας – όσο κι αν λίγο το κοροϊδέψαμε στην αρχή – και της Ολλανδίας μίλησαν για την ψυχική υγεία. Η Ελβετία με το “Boys do cry” μίλησε για την πατριαρχία και το γεγονός το ότι οι άντρες μπορούν να είναι ευαίσθητοι και ευάλωτοι.

Η Ουκρανία με ένα κομμάτι φόρο τιμής στην μάνα, έδωσε για άλλη μια φορά ένα δυνατό μήνυμα ενάντια στον πόλεμο και ζήτησε από τον κόσμο να στηρίξει την χώρα τους που αυτή την στιγμή υποφέρει.

Η φετινή Eurovision έκλεισε όπως έπρεπε. Με ένα μήνυμα ενάντια στον πόλεμο, με μια χώρα που κάτω από πολεμικές συνθήκες καταφέρνει να βγει νικήτρια και μια ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα