Έχει συνειδητοποιήσει κανείς πόσο έχει αλλάξει η μουσική μετά την πανδημία;
Όσο κι αν δεν θέλει κανείς μας να το συνειδητοποιήσει, έχουν περάσει 2 χρόνια που είμαστε σε μια συνεχόμενη καραντίνα, σε ένα ασταμάτητο άγχος και σε μια ατέρμονη απορία για το πότε θα τελειώσει επιτέλους αυτό το πράγμα. Όλα γύρω μας έχουν αλλάξει.
Η καθημερινότητά μας, οι συνήθειες μας, η ψυχαγωγία μας. Κι αφού το να ακούμε μουσική είναι για πολλούς από εμάς αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας, μέρος της ψυχαγωγίας μας και βασική μας συνήθεια, δεν θα μπορούσε παρά να επηρεαστεί και αυτή από την πανδημία. Πώς και πόσο, όμως, την έχει επηρεάσει;
Πιο γρήγορη και πιο fun μουσική
Οι περισσότεροι από εμάς περάσαμε όλα τα lockdowns ακούγοντας μουσική στο Spotify και στο YouTube. Ακούσαμε ό,τι τραγούδι μας άρεσε από τα 5 μας μέχρι και τώρα, αλλά και ό,τι καινούργιο κυκλοφόρησε. Κάνοντας μια έρευνα για να δω τα καινούργια κομμάτια που βγήκαν από το 2020 μέχρι σήμερα, συνειδητοποίησα ότι τα περισσότερα ήταν ανεβαστικά και πιο χορευτικά κομμάτια. Αν δει κανείς το Billboard 100 και το U.K. Official Charts, θα δει ότι τα 8 στα 10 κομμάτια του top 10 είναι dance και upbeat.
Αλλά ακόμη κι οι μπαλάντες, είναι πιο «γρήγορες» σε σχέση μ’ αυτές που ακούγαμε το 2010. Συγκρίνοντας μια από τις μεγαλύτερες μπαλάντες του 2022, το “Easy On Me”, με μία από τις μεγαλύτερες μπαλάντες του 2012, το “Someone Like You” της ίδιας τραγουδίστριας, βλέπεις ότι το 2022 κομμάτι είναι πιο «γρήγορο» από αυτό του 2012. Για τους ψαγμένους της μουσικής, να πούμε ότι το Easy On Me έχει 71 bpm και το Someone Like You 67. Αλλά και στα ελληνικά charts, τα 7 στα 10 τραγούδια του top 10 είναι ανεβαστικά.
Τσεκάροντας όμως τα charts, παρατήρησα και κάτι ακόμη. Δυναμικές μπαλάντες όπως το “Skinny Dipping” της Sabrina Carpenter και το “The Joker And The Queen” του Ed Sheeran μέχρι το “Τελικά σε θέλω” του Κωνσταντίνου Αργυρού και το ‘Άσ’ το” του Πέτρου Ιακωβίδη που παλαιότερα θα ήταν αργές μπαλάντες, σήμερα είναι γρήγορες και ρυθμικές μπαλάντες. Μήπως τελικά απ’ την πολύ την νταουνίλα της καραντίνας βρήκαμε καταφύγιο στην πιο ρυθμική μουσική;
TikTok
Δεν ακούγαμε όμως μόνο μουσική στις καραντίνες – ήταν και πολλές βλέπετε – βλέπαμε και βιντεάκια στο TikTok, γεμάτα με μουσικές. Από το “Savage” της Meghan Thee Stallion το «εθνικό» τραγούδι της πρώτης καραντίνας, και το Woman της Doja Cat, μέχρι το XCM (Xapiacocomayro) του Bossikan και το Δυνατά (Τα Τα Τα) του Στέφανου Πίτσι, οι καραντίνες μας ήταν γεμάτες με χορευτική μουσική.
Από τα γεμάτα χορογραφίες video στο TikTok μέχρι τα challenges – όλων των ειδών – ήταν όλα περιστοιχισμένα από ανεβαστικές μουσικές. Άρα μήπως επιβεβαιώνεται το ότι οι τόσες καραντίνες και η τόση μαυρίλα της πανδημίας έφερε τις χαρούμενες μουσικές στο προσκήνιο και πλέον αν δεν έχει και λίγο beat το τραγουδάκι δεν μας αρέσει;
Διαβάζοντας ένα άρθρο στο Αυστραλιανό μουσικό site mixdownmag.com.au είδα ότι το 2020 τα top 20 τραγούδια της χρονιάς είχαν κατά μέσο όρο 122 beats per minute ή αλλιώς χτύπους το λεπτό. Για τα στατιστικά να πούμε ότι είναι το πιο ψηλό bpm που σημειώθηκε σε τραγούδια από το 2009 μέχρι και σήμερα. Από το 2020 μέχρι και σήμερα τα τραγούδια είναι πιο γρήγορα και πιο χαρούμενα.
Είναι επίσημο λοιπόν, και το 2022 οι μουσικές θα συνεχίσουν να είναι ρυθμικές και χαρούμενες και μέχρι να ξεπεράσουμε τα τραύματα των καραντίνων – κατά το 2050 το βλέπω – θα ακούμε μόνο μπιτάτα τραγούδια και πιο «γρήγορες» μπαλάντες.