Κεφάλαιο σεξουαλικές φαντασιώσεις. Αυτές, που – λόγω της «ντροπής» και της «σεμνοτυφίας» γενεών και γενεών – έμεναν ή/και παραμένουν κρυφές και ανεξερεύνητες από πολλούς ανθρώπους, την ίδια στιγμή που, στην ουσία, δεν πρόκειται για τίποτα μεμπτό – πόσο μάλλον όταν γίνονται πράξη από ανθρώπους που είναι «ανοιχτοί» και συναινούν από κοινού σε αυτό. 

«Το να έχεις φαντασιώσεις είναι ένα απολύτως φυσιολογικό και υγιές μέρος της ανθρώπινης φύσης», συμφωνούν οι ειδικοί. Και συμπληρώνουν: «Μπορεί να μην έχουν όλοι οι άνθρωποι σεξουαλικές φαντασιώσεις, σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα, ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει».

Κακά τα ψέματα. Είμαστε οι πιο περίπλοκες δημιουργίες και η εξερεύνηση των φαντασιώσεων μας είναι «ζωτικής σημασίας». Και, σίγουρα, δεν είναι λίγες οι φορές που οι φαντασιώσεις αυτές προσδίδουν στη σεξουαλική μας ζωή μια εντελώς νέα διάσταση, με αρκετά οφέλη. Από την κατανόηση των βαθύτερων επιθυμιών – τόσο των δικών μας όσο και του/ης συντρόφου μας – έως και την έμπνευση για παιχνίδια ρόλων, όλα οδεύουν προς μία μεγαλύτερη σεξουαλική απόλαυση.

Τι γίνεται, όμως, όταν μια από τις σεξουαλικές φαντασιώσεις κάποιου είναι ότι κάνει σεξ χωρίς τη θέλησή του; Τι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο; Μήπως είναι ανησυχητικό;

Το να προσποιούμαστε ότι τα ένστικτά μας είναι εξ ολοκλήρου διαχειρίσιμα, μειώνει το εύρος της ανθρώπινης εμπειρίας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι μη συναινετικές σεξουαλικές φαντασιώσεις αποτελούν, αποδεδειγμένα, μια κοινή και πολύπλοκη σκέψη αρκετών ανθρώπων (γυναικών και ανδρών). 

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο βιασμός δεν υποδηλώνει ανεξέλεγκτη επιθυμία για έναν άλλο άνθρωπο. Είναι μία πράξη που διεκδικεί την εξουσία με τον πιο ευτελή, τον πιο παραβιαστικό τρόπο και πρόκειται αναμφίβολα για μια φριχτή εμπειρία για τον καθένα.

Οι «φαντασιώσεις βιασμού», ωστόσο, δείχνουν να είναι από τις πιο συνηθισμένες στο γυναικείο πληθυσμό, με πρόσφατη έρευνα να καταγράφει πως περισσότερο από το 50% των γυναικών που συμμετείχαν ανέφεραν τέτοιου είδους φαντασιώσεις σε κάποια φάση της ζωής τους, με τις πιο συχνές να γίνονται από εκείνες που ενδιαφέρονται γενικά για το σεξ και τον σεξουαλικό πειραματισμό.

@mettaholistictherapy

REMINDER: sexual fantasies and real life desires are COMPLETELY different. #sexualhealth #cptsd #ptsd sexeducation

♬ original sound – somatic trauma therapist

Υπάρχει, ωστόσο, σημαντική διαφορά μεταξύ του να σκέφτεσαι κάτι και να το κάνεις πραγματικά. 

Σύμφωνα, με τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine σχετικά από τις πιο κοινές σεξουαλικές φαντασιώσεις, πολλές γυναίκες φαντασιώνονται την υποταγή – και κυρίως το να είναι δεμένες – λίγες, ωστόσο, από αυτές τις γυναίκες θα ήθελαν όντως να πραγματοποιηθεί η φαντασία τους. 

Δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι μη συναινετικές φαντασιώσεις υποδηλώνουν απαραιτήτως την επιθυμία για εμπλοκή σε μη συναινετική σεξουαλική δραστηριότητα και στην πραγματική ζωή. Όχι, δεν σημαίνει ότι «κάτι πάει λάθος με εμάς», ούτε μειώνει όλες τις πτυχές της προσωπικότητάς μας. 

Ας μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε έναν κόσμο όπου το Fifty Shades of Grey πούλησε εκατομμύρια σε αναγνώστες, γεγονός που μας κάνει να συμπεραίνουμε ότι μάλλον δεν είναι και τόσο «αφύσικο» να διεγείρεται κανείς από την ιδέα του να είναι αβοήθητος, υποταγμένος και να εξουσιάζεται.

Σε ένα παρόμοιο άρθρο, που δημοσιεύτηκε από το Vice στις αρχές του χρόνου, βλέπουμε τον όρο Consensual Non-Consent (συναινετική μη συναίνεση) CNC, ο οποίος φαίνεται να περιλαμβάνει τέτοιου είδους φαντασιώσεις. «Οι φαντασιώσεις CNC δεν έχουν να κάνουν με τη βία αλλά με την επιθυμία της κυριαρχίας και την ανάγκη για απόλυτη παράδοση», τονίζει ο σεξολόγος Yuri Ohlrichs. 

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχουν πολλοί λόγοι, για τους οποίους μπορεί να αρέσει σε πολλούς το CNC. 

Για κάποιους, ίσως να είναι ένας τρόπος να εξερευνήσουν ή και να εκφράσουν τη σεξουαλικότητά τους, χωρίς ενοχές, αφού αν στην φαντασίωσή σου «εξαναγκάζεσαι», στην πραγματικότητα δεν νιώθεις υπεύθυνος/η για τη συγκεκριμένη συμπεριφορά.

Πόσο μάλλον σε έναν κόσμο που επιθυμίες, όπως είναι το άγριο σεξ, είναι ακόμα – με έναν τρόπο – στιγματισμένες από την κοινωνία. Για άλλους, οι μη συναινετικές σεξουαλικές φαντασιώσεις προσδίδουν το αίσθημα της περιπέτειας ενώ σε αρκετά σπάνιες περιπτώσεις αποτελούν έναν τρόπο να ανακτηθεί ο έλεγχος μετά από ένα σεξουαλικό τραύμα. 

Το πιο βασικό, εδώ, είναι να είμαστε σε θέση να διακρίνουμε τη φαντασία από την πραγματικότητα και να κατανοήσουμε ότι οποιαδήποτε μορφή μη συναινετικής σεξουαλικής δραστηριότητας, που θα μπορούσε – με οποιονδήποτε τρόπο – να προκαλέσει βλάβη στον εαυτό μας ή στους άλλους, πρέπει να παραμένει στη φαντασία και πως δεν είναι ποτέ αποδεκτή στην πραγματική ζωή.

Εξίσου σημαντικό, είναι, τέλος να διερευνηθούν οι βαθύτεροι λόγοι για τους οποίους υπάρχουν τέτοιου είδους φαντασιώσεις καθώς και το αν και κατά πόσο κρύβουν από πίσω βαθύτερα ψυχολογικά ή συναισθηματικά ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. 

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα