Πέρα από το τσιριχτό: «Παιδί μου, μη σηκώνεις έτσι το βάρος!», η αγαπημένη μου συμβουλή σε φίλους και ασκουμένους είναι το: «Προσπάθησε να κινείσαι λίγο παραπάνω μέσα στην ημέρα σου!» και αυτό συμβαίνει γιατί έχω συνειδητοποιήσει πως η εν γένει κίνηση – ή η «δράση» αν θες – είναι συνταξιδιώτες στη ζωή για καλή υγεία και ψυχολογία.
Λαμβάνοντας υπόψη μας το επιστημονικό δεδομένο πως η κίνηση αποτελεί το κλειδί για την υγεία των μυών και των αρθρώσεών μας, είναι επόμενο να αντιληφθεί κανείς το λόγο για τον οποίο η βιομηχανία τόσο του fitness όσο και του marketing επιδίδεται συνεχώς στην αναζήτηση νέων μεθόδων που θα έχουν ως στόχο να προάγουν την κίνηση ως… snack!
Πιο συγκεκριμένα, η άσκηση 2-3 φορές την εβδομάδα με διάρκεια μίας ώρας έκαστη είναι εξαιρετικά επωφελής. Ωστόσο, όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο, ακόμα κι αν ασκείσαι 2-3 φορές εβδομαδιαίως, αυτό δεν είναι αρκετό στην περίπτωση που όλες τις υπόλοιπες ώρες κάνεις καθιστική ζωή.
Σκέψου το
Δευτέρα με Κυριακή…
168 ώρες…
Γυμνάζομαι τις 3…
Κάθομαι τις υπόλοιπες…
Βρε, μπας και δεν είναι υπερβολική η Καργάκου;!
Εμ, δεν είμαι, τι σου λέω;!
Και βάζω και τον εαυτό μου μέσα σε αυτό, προφανώς! Ο άνθρωπος είναι φύσει τεμπέλης, δεν επιθυμεί να ξεβολευτεί. Ακόμα και όταν επιθυμεί και καταφέρνει να ξεβολευτεί, μετά θα σκεφτεί: «Καλά πήγε σήμερα, σε κανά μήνα πάλι». Αυτό ισχύει και στους σούπερ εργατικούς ανθρώπους – φυσικά είναι ΚΑΙ αυτοί τεμπέληδες – απλά εκείνοι έχουν βρει αυτό που τους ταιριάζει και ενθουσιάζει το μυαλό τους. Γι’ αυτό και συνεχίζουν.
Fitness Snacking
Αντιλαμβάνομαι πως από πρώτη άποψη είναι δύσκολο να αποδεχτούμε πως τα έμβια όντα είμαστε απλώς χημικά συστήματα. Παρόλα αυτά, αυτό ισχύει και – αν το αναλύσουμε σε βάθος – καταλήγουμε στο γεγονός πως είμαστε φτιαγμένοι για να κινούμαστε, καθώς κάθε κύτταρό μας αποτελείται από άτομα (η πιο μικροσκοπική ύλη), τα οποία βρίσκονται σε αέναη κίνηση. Δεν σταματάνε ποτέ τα άτιμα! Η ακινησία είναι κάτι αφύσικο.
Γι’ αυτό και έχουμε «εφεύρει» τη λύση του fitness snacking, δηλαδή όσο κάθεσαι ωραία και καλά, κάνεις παράλληλα και μία δραστηριότητα που συμβάλλει στη συνολική κίνηση της ημέρας. Από κάτι πολύ μικρό, όπως απλές διατάσεις για να ξεπιαστείς ή μερικές ασκήσεις όσο είσαι στο γραφείο και κάνεις διάλειμμα από το λάπτοπ, όπως προτείνω εδώ:
Μέχρι και διάδρομο ή/ και ποδήλατο γραφείου που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια εργασίας σου με στόχο να κινείσαι όσο κάθεσαι.
Όχι, πες μου τι άλλο θες!
Fitness snacking μπορεί να θεωρηθεί και ένα 5’ κοιλιακών ή ακόμα και το συμμάζεμα του δωματίου σου – αν θες κανονική προπόνηση, ωστόσο, δέχομαι με χαρά να συμμαζέψεις το δικό μου!
Ακόμα και το να παρκάρεις λίγο πιο μακριά από τον τελικό προορισμό σου, ώστε να περπατήσεις λίγο παραπάνω, συμβάλλει στη συνολική κίνηση της ημέρας.
Όλα αυτά δρουν συσσωρευτικά, οπότε ό,τι κι αν κάνεις, μόνο υπέρ σου θα γυρίσει.
Mosaic exercise
Δηλαδή, τι άλλο να κάνουν και οι δόλιοι οι ψυχολόγοι, ώστε να μας κάνουν να κουνηθούμε λίγο παραπάνω;! Τώρα που γυρνάει, άνοιξε ημερολόγιο και φτιάξε ημερήσιο πρόγραμμα. Έστω ότι κάθε ώρα αποτελεί ένα ψηφιδωτό, μέρος του μωσαϊκού σου – δηλαδή της ημέρας σου. Μη μου πεις ότι το μόνο που θα συμπληρώσεις είναι 8 ψηφιδωτά με τη λέξη «εργασία».
Για να γίνει η ημέρα σου πιο γεμάτη, δημιουργική και χαρούμενη, αξίζει να συμπληρώσεις μερικά ψηφιδωτά όπου θα καταγράφονται δραστηριότητες, οι οποίες θα σε αποσυμπιέσουν από την καθημερινότητα. Για παράδειγμα, περπάτημα, προπόνηση, ένα 5λεπτο διαλογισμού ή απλές αναπνοές ή ακόμα και συνάντηση με φίλους. Βάζοντας διάφορα πραγματάκια μέσα στην εβδομάδα σου, παραμένεις active ψυχή τε και σώματι.
Με αυτόν τον τρόπο, το μυαλό σου προετοιμάζεται για τις δραστηριότητες που επιλέγεις να κάνεις και όταν έρθει η ώρα για την άσκηση, οι πιθανότητες να σε σαμποτάρεις ή να πεις «Βαριέμαι!» είναι πολύ μικρότερες. Όλοι οι επαγγελματίες υγείας προτρέπουν να στραφούμε προς τη δράση καθώς η αδράνεια μάς κρατάει πίσω σε όλα τα επίπεδα.
Και πριν κλείσω, θα μοιραστώ μαζί σου κάτι τελευταίο. Last but not least, λοιπόν, η έλλειψη ενέργειας ή η κούραση που μπορεί να αισθάνεσαι, ενδεχομένως να προέρχεται από την έλλειψη κίνησης στην καθημερινότητά σου. Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, όμως η κίνηση είναι αυτή που, πέρα από υγεία, θα σου προσφέρει και ενέργεια.
Πολλές φορές, όταν νιώθω κάπως βαριά, επιλέγω να βγω για 20’ γρήγορο περπάτημα/τρέξιμο ή να κάνω γιόγκα για 15-20’. Κάτι απλό χωρίς να σκέφτομαι ιδιαίτερα. Ε, λοιπόν, η ενέργεια που αποκτώ μετά από αυτό, μπορεί να με κρατήσει δυνατή και μάχιμη σχέδον άλλη μια ολόκληρη ημέρα!
Δοκίμασέ το και θα με θυμηθείς!