Κοιτάζεσαι έντονα με έν@ ωραι@ τύπ@ σε μπαρ, στέλνεις μηνύματα στο Instagram, σκέφτεσαι κάποι@ άλλο τα βράδια. Παιχνίδι ή κάτι παραπάνω; Απιστία ή όχι;

Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα σε μια σχέση είναι το κατά πόσο θεωρείται το φλερτ απιστία. Η απάντηση δεν είναι και τόσο απλή. Η φύση, οι κανόνες και τα “πρέπει και μη” της κάθε σχέσης ορίζονται από τους ανθρώπους που την απαρτίζουν. Κάθε σχέση είναι μοναδική και ιδιαίτερη.

Γι’ αυτό και ο  καθένας ορίζει διαφορετικά την απιστία, ενώ το φλερτ μπορεί να έχει πολλές, διαφορετικές μορφές. Αυτό που κάποιος θεωρεί απιστία, κάποιος άλλος μπορεί να μην το βλέπει έτσι. Σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι θεωρούν ως απιστία αποκλειστικά τη σωματική ερωτική με κάποι@ άλλ@. Τι γίνεται όμως αν η απιστία δεν είναι σωματική αλλά συναισθηματική; Τι γίνεται όταν δηλαδή η εγγύτητα, το αθώο παιχνίδι και η σχέση που αναπτύσσει κανείς με κάποι@ άλλο, διαταράσσει τη σχέση με τ@ σύντροφ@ του.

Αν έπρεπε να δώσουμε έναν ορισμό της απιστίας θα ήταν: «Οποιαδήποτε συμπεριφορά, την οποία ενθαρρύνεις και στην οποία συμμετέχεις ενεργά και δεν θα ήθελες να μάθει @ σύντροφ@ σου».

Η πρόθεση και το context είναι το Α και το Ω

Οι προθέσεις του άλλου είναι πολύ σημαντικές όσον αφορά το φλερτ. Το να είσαι εξωστρεφής και κάπως “flirty” με κάποιον δε σημαίνει και απαραίτητα πως θέλουμε να περάσουμε το βράδυ αγκαλιά μαζί του. Δεν είναι λίγες οι φορές, βέβαια, που η εξωστρέφεια είναι ή γίνεται παρεξηγήσιμη, ακριβώς επειδή τα όρια είναι αρκετά θολά και όλα εξαρτώνται από τα όρια του καθενός. Σε κάθε περίπτωση, η απόπειρα να φλερτάρουμε μπροστά στ@ σύντροφ@ μας, ακόμη κι αν έχει προηγηθεί καβγαδάκι, είναι σημάδι ασέβειας.

Φλερτ & απιστία: Εξαρτάται από τους «κανόνες» της σχέσης

Το φλερτ μπορεί να θεωρηθεί απιστία αν παραβιάζει τους «κανόνες» της σχέσης. Γι’ αυτόν το λόγο, είναι σημαντικό να ορίσεις εξ αρχής τι σημαίνει απιστία για σένα.

Αν κάποιος σε μια σχέση είναι προβληματισμένος σχετικά με το φλερτ, τότε είναι απαραίτητο να το συζητήσει με τον άνθρωπό του, ούτως ώστε να αποφευχθούν τυχόν παρεξηγήσεις, να βελτιωθεί η επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι και γενικώς, να διασφαλιστεί μια υγιής σχέση.

Συχνά, το να βγαίνεις με ένα επικοινωνιακό άτομο που του αρέσει να συζητάει, είναι προσιτό και εξωστρεφές, μπορεί να οδηγήσει σε ζήλια και να αποτελέσει πλήγμα για την εμπιστοσύνη σε μια σχέση.

Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να μιλήσεις στ@ σύντροφ@ σου ανοιχτά αν αυτό σε φέρνει σε δύσκολη θέση. Ναι, κάποιοι άνθρωποι είναι flirty από την φύση τους. Μίλα όμως μαζί τ@ πριν βγάλεις αυθαίρετα συμπεράσματα. Η καλή επικοινωνία είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό μιας επιτυχημένης σχέσης.

Note: Δεν υπάρχει λόγος να ανεβαίνουν οι τόνοι από την αρχή. Ενδέχεται να έχεις πλάι σου απλώς ένα φιλικό άτομο και τίποτα παραπάνω. Έπειτα, μπορεί να μην καταλαβαίνει την ενόχλησή σου, οπότε καλά θα κάνεις να το μοιραστείς μαζί τ@.

Μπορεί το φλερτ να μη θεωρείται επίσημα απιστία, ίσως όμως να πληγώσει τον άλλον

Για ορισμένους, το φλερτ –είτε αυτοπροσώπως είτε διαδικτυακά– είναι λάθος και “απειλή” για μια σχέση. Άλλωστε, γιατί κάποιος να φλερτάρει αν είναι ερωτευμένος και περνάει καλά στην σχέση του; Οτιδήποτε δείχνει ερωτική διάθεση εκτός σχέσης είναι, λίγο-πολύ, “ανησυχητικό” για πολλούς.

Ειδικά σήμερα με την χρήση των Social Media να φτάνει στα ύψη, είναι πιο εύκολο από ποτέ να φλερτάρεις και να προσεγγίσεις κάποιον. Απλά στέλνεις σε κάποιον αίτημα φιλίας, κάνεις like και reply σε story με emojis και ξεκινά η κουβέντα…

Από προσωπικής άποψης, δεν κατηγοριοποιώ το φλερτ ως απάτη. Οι άνθρωποι είναι άλλωστε φτιαγμένοι για να αλληλεπιδρούν και αυτές οι αλληλεπιδράσεις μπορούν να ερμηνευτούν με πολλούς, διαφορετικούς τρόπους. Ενώ κάποιος μπορεί να σκέφτεται: “Ουάου, αυτό το κορίτσι με φλερτάρει”, η κοπέλα μπορεί απλά να είναι φιλική.

Επίσης, -κατά την ταπεινή προσωπική μου άποψη-  ένας βαθμός ακίνδυνου φλερτ μπορεί να κάνει και καλό σε μια σχέση. Πριν πανικοβληθείς άσε με να εξηγήσω: Το φλερτ δίνει αυτοπεποίθηση και μπορεί να φέρει ενθουσιασμό σε μια σχέση, ειδικά μια μακροχρόνια. Φυσικά, θα πρέπει να έχουν μπει κάποια όρια για να μην υπάρξει ζήλια. Τους κανόνες της σχέσης μας, όμως, τους φτιάχνουμε εμείς.

Σε κάθε περίπτωση, το κλειδί σε κάθε σχέση είναι η εμπιστοσύνη, η σωστή επικοινωνία και το να έχουν θέσει και οι δύο πλευρές τα όρια και τους “κανόνες” τους, ώστε να αναπτυχθεί μια όμορφηυγιής σχέση, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα