functional training

Από τις σακούλες του σούπερ μάρκετ, μέχρι και τη στιγμή εκείνη που έχεις πάρει το λεωφορείο στο κατόπι για να το προλάβεις στη στάση, κάθε κίνηση αποτελεί ένα ενδεικτικό κινησιολογικό μοτίβο που αντανακλά την καθημερινότητα και τις συνήθειές σου. Αυτή την καθημερινότητα προσεγγίζει η φιλοσοφία του functional training: Η δυναμική και έξυπνα δομημένη προσέγγιση της υγείας που όχι μόνο βελτιώνει τη φυσική σου κατάσταση, αλλά σε τροφοδοτεί με λύσεις για τις προκλήσεις της ζωής.

Ορίζοντας το fitness

Τι σημαίνει όταν κάποιος χαρακτηρίζεται ως «fit»; 

Ο δάσκαλος και μέντοράς μου, κος Σταύρος Δεδούκος, συνήθιζε να λέει: «Fit είναι αυτός ή αυτή που έχει μάθει πλέον να χρησιμοποιεί και να αντιτάσσει τη λογική απέναντι στον παραλογισμό, τη σαφήνεια κόντρα στην ασάφεια, τη δράση ενάντια στην αδράνεια, τη χαρά τη ζωής ενάντια στα κεσάτια της μιζέριας». Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως το fitness είναι όλη η διαδικασία που εξελίσσει το σώμα και το μυαλό ταυτόχρονα. Είναι η διαδικασία μέσα από την οποία βελτιώνουμε τη ζωή μας, την καθημερινότητά μας. Η διαδικασία που μας προετοιμάζει για τα πάντα, για ακραίες καταστάσεις που όλοι μας έχουμε συναντήσει ή θα συναντήσουμε.

Ο ιδανικότερος τρόπος για την επίτευξη των ανωτέρω, είναι η λειτουργική προπόνηση (aka functional training), καθώς ωθεί το σώμα μας σε κινήσεις που μιμούνται καθημερινές δραστηριότητες, όπως push-ups, έλξεις, καθίσματα και προβολές –αλλά με άρτια τεχνική και καθορισμένο στόχο. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η λειτουργική προπόνηση ενισχύει τη μυϊκή δύναμη, την αντοχή, την ισορροπία και την ελαστικότητα, τα οποία είναι όλα απαραίτητα για τη διαχείριση των ανατροπών της ζωής. Αποτελέσματα από μελέτες επιβεβαιώνουν, επίσης, ότι η λειτουργική προπόνηση μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού, βελτιώνοντας την ιδιοδεκτικότητα και την κιναίσθηση, δηλαδή την έμφυτη αίσθηση της θέσης και της κίνησης του σώματος στο χώρο και το χρόνο. Άρα, όχι μόνο fit, αλλά με σώμα και μυαλό σε εγρήγορση.

@fitbexie

functional fitness. not just a clusterf*ck of random movements you see your favorite influencers posting 🤨 #functional #fitness #functionalworkout #functionalfitness #coach #fittok #fitnessmotivation

♬ Sweater Weather (Sped Up) – The Neighbourhood

Functional training: Καταγράφοντας τα πραγματικά οφέλη 

Φαντάσου το εξής: Κάνεις βόλτα στη λαϊκή αγορά, σταμπάρεις το μεγαλύτερο καρπούζι που έχεις δει ποτέ σου και, χωρίς δεύτερη σκέψη, το αγοράζεις και προχωράς με καμάρι και άνεση. Μαζί με άλλες 6 σακούλες που ήδη κουβαλούσες. Χωρίς να πάθεις λουμπάγκο. Επίσης, κάτι που εμένα προσωπικά με έχει σώσει, είναι η αποφυγή του πεσίματος! Είναι άπειρες οι φορές που γλιστράω και το «σώζω» τελευταία στιγμή! Ακόμα και όταν βιάζεσαι να προλάβεις π.χ. το τρένο, κάνεις ένα σπριντ, μπαίνεις θριαμβευτικά στο βαγόνι και από μέσα σου σκέφτεσαι πόσο γαμάτος είσαι, τέλος πάντων. Ας μην κρυβόμαστε, όλοι όσοι συνδυάζουμε καλή φυσική κατάσταση και τέτοιες μικρές στιγμές θριάμβου, κάτι τέτοια λέμε από μέσα μας και χαιρόμαστε!

@lizwell11

Functional Training 🔥 Functional training is my favorite way to train, it is essentially strength training that prepares your body for activities performed in daily life. It has so many benefits and is a suitable training style for EVERYONE! Come by @functionalfitclub to see what it’s all about or send me a message to get started 🤩💪 – #functionalfitness #functionaltraining #functionaltrainer #functionalfitnesstraining #functionalmovement #functionalfit #strengthtraining #strengthtrainingforwomen #strengthtrainingbenefits #liftingweights #strongwomen #fitnessroutine #fitnesslifestyle #fitgirl #athletetraining #offseasontraining #fitnessmotivation #healthandfitness #orlandotrainer #orlandopersonaltrainer #personaltrainingstudio #fitnessclub #orlandofitness #fitnessstudio #fitnesstok

♬ ALL THE THINGS SHE SAID X INDUSTRY BABY – ALTÉGO

Και τώρα… ο ελέφαντας στο δωμάτιο

Η καρέκλα του γραφείου. Ο καναπές. Το καθισιό τέλος πάντων. Και εδώ, η λειτουργική προπόνηση έχει το αντίδοτο για την κούραση που είναι συνδεδεμένη με το γραφείο και τις αμέτρητες ώρες στην καρέκλα. Η ενσωμάτωση δυναμικών ασκήσεων και ασκήσεων με αντιστάσεις (λάστιχα, βάρη) στην προπόνησή σου ελαχιστοποιεί τους κινδύνους του παρατεταμένου καθισιού, ενώ σου δίνει και μια ωραία αίσθηση ευεξίας και ενέργειας για όλη την ημέρα. Και το σημαντικότερο: Βελτιώνεις τη στάση του σώματός σου και σταματάς να πονάς! Η λύση στα πονάκια είναι η κίνηση και όχι η ακινησία.

Η λειτουργική προπόνηση δεν έχει να κάνει μόνο με το όμορφο σώμα εξωτερικά. Έχει να κάνει με το δυναμισμό με τον οποίο σε οπλίζει και με την ανθεκτικότητα με την οποία θωρακίζεσαι, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Μάλιστα, πρόκειται για τον πιο ενδιαφέροντα τρόπο εκγύμνασης καθώς το ασκησιολόγιο είναι ατελειώτο και σου εγγυώμαι ότι δεν θα σε κάνει να βαρεθείς ποτέ, ειδικά αν, μεταξύ άλλων,αναζητάς και την ποικιλία στην άσκηση!

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα