Είναι πρωί, κι εγώ ανοίγω, όπως συνηθίζω, το Instagram, να χαζέψω reels για να ξυπνήσω.

Στην αρχική μου εμφανίζεται ένα βίντεο στο οποίο βλέπω ένα ζευγάρι, άντρας και γυναίκα, με μαζεμένο γύρω τους κόσμο. Η γυναίκα είναι έγκυος, ενώ όλοι οι παρευρισκόμενοι φαίνονται ενθουσιασμένοι και φωνάζουν δυνατά κουνώντας με ρυθμό χρωματιστά σημαιάκια: Τα μισά άτομα κρατάνε ροζ σημαιάκια με τη φράση “team girl” και τα άλλα μισά γαλάζια που ανακοινώνουν σε όποιον τα διαβάζει: “team boy”.

Μέσα στα χειροκροτήματα και τις φωνές, ένα άτομο δίνει στο ζευγάρι μαύρα μπαλόνια με μία μεγάλη βελόνα, και τότε η αγωνία φαίνεται να κορυφώνεται. Η γυναίκα σκάει το μπαλόνι και από μέσα του πετάγονται εκατοντάδες γαλάζια γυαλιστερά κομφετί, την ίδια ώρα που ο κόσμος γύρω της ζητωκραυγάζει. 

Το reel τελειώνει, κι εγώ μένω παγωμένη να σκέφτομαι τι είναι αυτό που μόλις παρακολούθησα. Τι ακριβώς γιορτάζουν οι άνθρωποι αυτοί και με ποιον τρόπο; 

Gender reveal parties: Σε τι εξυπηρετεί αυτό το είδος εορτασμού και περί τίνος, ουσιαστικά, πρόκειται;

Τα λεγόμενα “gender reveal parties”, όπως αποκαλούνται, φαίνεται να ξεκίνησαν το 2008, όταν η Jenna Karvunidis, στην οποία αποδίδεται η δημιουργία τους, αποφάσισε να κάνει ένα πάρτι για να γιορτάσει την αποκάλυψη του φύλου του μωρού που περίμενε. Όπως η ίδια δήλωσε αργότερα της αρέσει πολύ να κάνει θεματικά πάρτι με κάθε αφορμή, όπως πάρτι για το χρυσόψαρο ή μία ετήσια γιορτή που έχει καθιερώσει για το σκύλο της.

Κατά τον ίδιο τρόπο, η Jenna, όταν έμαθε το βιολογικό φύλο του παιδιού που ήταν στην κοιλιά της, σκέφτηκε ότι αυτή είναι μία ακόμη καλή αφορμή για πάρτι. Τότε γέμισε με ροζ κρέμα μία τούρτα, και, κόβοντάς την, αποκάλυψε σε φίλες, φίλους και οικογένεια ότι η Bianca που θα γεννιόταν σύντομα, ήταν, καθώς φαινόταν από τον υπέρηχο, κορίτσι. 

Για το πάρτι αυτό έκανε μία ανάρτηση στο προσωπικό της blog, και χωρίς να το περιμένει, η κίνησή της αυτή πυροδότησε μία σειρά γεγονότων και αντιδράσεων που θα οδηγούσαν τελικά σταδιακά στη δημιουργία μίας νέας διεθνούς τάσης και παράδοσης: Αυτής των gender reveal parties. 

Φτάνοντας στο σήμερα, 15 περίπου χρόνια μετά το πρώτο επίσημα αναγνωρισμένο gender reveal party, η παράδοση αυτή έχει γίνει ισχυρό κομμάτι της πραγματικότητας, τουλάχιστον στην Αμερική και την Ευρώπη. 

Χιλιάδες ζευγάρια, ακόμη και στην Ελλάδα, αναζητούν υπηρεσίες για την αποκάλυψη του φύλου του παιδιού τους στον κοινωνικό τους περίγυρο, και μία τεράστια βιομηχανία αναπτύσσεται παράλληλα γύρω από αυτό το concept.

Και μπορεί όλα να ξεκίνησαν με μία χρωματισμένη κρέμα, τα “gender reveal parties”, όμως, έχουν πάει πλέον πολύ μακριά από αυτή την ιδέα, ωθώντας τους ανθρώπους να εφευρίσκουν διαρκώς καινούριους τρόπους για να αποκαλύψουν το φύλο του μωρού τους. Μπαλόνια, κομφετί, γιρλάντες και πυροτεχνήματα είναι λίγα από τα μέσα που επιστρατεύονται για το σκοπό αυτό από χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο. 

Και ενώ σαν σκέψη η αφορμή για εορτασμό και διασκέδαση πριν την έλευση ενός μωρού φαίνεται αγνή και όμορφη ιδέα, δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται σε πόσο προβληματικές ρίζες πατάει η σχετικά νέα αυτή τάση αλλά και τι συνέπειες έχει τελικά στον πλανήτη, την κοινωνία και τους ανθρώπους.

Περιστέρια μέχρι ποτάμια που βάφονται με ροζ ή γαλάζιο χρώμα, κονφετί, μπαλόνια και κάθε είδους πλαστικά μίας χρήσης, πυροτεχνήματα και εκρηκτικοί μηχανισμοί.

Όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν κάθε είδους άμεσες (ρύπανση του αέρα, ηχορύπανση, πλαστική ρύπανση, απελευθέρωση επικίνδυνων μετάλλων στα ύδατα, φωτορύπανση) και έμμεσες συνέπειες (αποπροσανατολισμός των άγριων ζώων, τραυματισμοί και θάνατος ζώων, πυροδότηση μετατραυματικού στρες σε ανθρώπους, προβλήματα σε άτομα που έχουν ακουστικές βλάβες και άσθμα, αυτιστικά άτομα κ.ά.), με τις επιπτώσεις που έχουν τα “gender reveal parties” σε ανθρώπους, ζώα, αλλά και στο φυσικό και αστικό περιβάλλον να είναι ουσιαστικά αμέτρητες.

5 Σεπτεμβρίου του 2020: Ο Refugio Manuel Jimenez Jr και η Angela Renee Jimenez αποφασίζουν να πυροδοτήσουν εκρηκτικό μηχανισμό με χρωματιστές αποχρώσεις για να αποκαλύψουν το φύλο του μωρού τους στο El Dorado της Καλιφόρνια. 

Επί 23 συνεχόμενες ημέρες μία εφιαλτική πυρκαγιά κατακαίει 93000.00m², με αποτέλεσμα την εκκένωση της περιοχής, το θάνατο χιλιάδων ζώων και ενός πυροσβέστη, αλλά και την καταστροφή πέντε κατοικιών και δεκαπέντε άλλων κτιρίων. 

Στα social media της Jenna Karvunidis, μία απελπισμένη ανάρτηση κάνει την εμφάνισή της:

«Θεέ μου, ΟΧΙ. Η φωτιά που εκκένωσε περιοχές της Καλιφόρνια προέρχεται από ένα Gender Reveal Party. Σταματήστε το. Σταματήστε αυτά τα ανόητα πάρτι. Για όνομα του Θεού, σταματήστε να καίτε πράγματα για να πείτε σε όλους για το πέος του παιδιού σας. Κανένας δεν ενδιαφέρεται πέρα από εσάς».

Κι όμως, η Jenna μπορεί να θεωρείται η δημιουργός αυτής της παράδοσης, παρόλα αυτά η ίδια φαίνεται να την έχει απορρίψει και να έχει εναντιωθεί με κάθε τρόπο σε αυτή, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους τους οποίους αναπτύσσει μέσα από συνεντεύξεις της. Μεταξύ άλλων, μία ακόμη δική της ανάρτηση θα γίνει viral μέσα στα χρόνια.

Σε αυτή, η ίδια αναρτά φωτογραφία της οικογένειάς της και γράφει: «PLOT TWIST»: Το πρώτο μωρό που του έγινε “gender reveal party” είναι ένα κορίτσι που φορά κοστούμια!». Με άλλα λόγια, ένα παιδί που φορά κουστούμια και επιλέγει να μην εκφράζει το φύλο του με τον κοινωνικά αποδεκτό τρόπο (με αποχρώσεις του ροζ και φορέματα), ήταν το πρώτο μωρό του οποίου το φύλο ανακοινώθηκε μέσα από μία τούρτα με ροζ γέμιση. 

@blerdhulk

These stupid gender reveals like this are just ridiculous at this point #firefighter #firehazard #forestfire #genderreveal

♬ original sound – BlerdHulk

Τα “gender reveal parties” και τα έμφυλα στερεότυπα

Και μπορεί η 15χρονη πλέον Bianca να είναι απλώς ένα κορίτσι που φοράει κουστούμια και έχει κοντά μαλλιά, όμως πολλά άλλα μωρά των οποίων το φύλο «αποκαλύφθηκε» μέσα από “gender reveal parties” ήταν τελικά transgender (το φύλο δηλαδή που τους αποδόθηκε κατά τη γέννηση δεν συμφωνούσε με το κοινωνικό τους φύλο), ενώ κάποια άλλα ήταν intersex (είχαν εγγενείς, δηλαδή, φυσικές διαφορές των χαρακτηριστικών φύλου ή στην αναπαραγωγική τους ανατομία). 

Το γεγονός αυτό, αποδεικνύει ότι η κουλτούρα αυτή των “gender reveal parties”, η οποία πατάει πάνω στην αναχρονιστική και επιστημονικά απορριπτέα ταύτιση του βιολογικού φύλου μόνο με τα εξωτερικά γεννητικά όργανα, καθώς και την κατανόηση του φύλου σε δυαδική βάση  (αρσενικό – θηλυκό) αλλά και την εξίσωση του βιολογικού με το κοινωνικό φύλο, είναι βαθιά προβληματική, αφού προϋποθέτει την απόρριψη του ενδεχομένου ένα μωρό που θα γεννηθεί να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά φύλου πέρα από τα παρατηρούμενα στον υπέρηχο. 

Στον κόσμο των “gender reveal parties” όλα τα άτομα χωρίζονται σε αγόρια και κορίτσια. 

Στον κόσμο των “gender reveal parties” όλα τα αγόρια έχουν πέος και όλα τα κορίτσια αιδοίο. 

Στον κόσμο των “gender reveal parties” ένας υπέρηχος μπορεί να είναι αφορμή για πυροτεχνήματα, πλαστικά και τεχνητά χρώματα στο φυσικό περιβάλλον. 

Στον κόσμο των “gender reveal parties” το φύλο είναι δίπολο, η εξωτερική ανατομία ταυτίζεται με το φύλο και το ροζ και το γαλάζιο χωρίζουν όλους τους ανθρώπους σε δύο απόλυτα διακριτές κατηγορίες. 

Στον κόσμο των “gender reveal parties” οι έμφυλες προσδοκίες ξεκινούν πριν ακόμη ένα μωρό γεννηθεί. 

Εντούτοις, ο πραγματικός κόσμος δεν είναι ο κόσμος των “gender reveal parties”. Στον πραγματικό κόσμο τα trans και τα intersex μωρά υπάρχουν και το φύλο ούτε είναι δίπολο, ούτε σχετίζεται με χρώματα. 

Στον πραγματικό κόσμο ένα κορίτσι μπορεί να μην αγαπά ούτε το ροζ, ούτε τα φορέματα.

Και στον πραγματικό αυτό κόσμο υπάρχει η ανάγκη να προχωρήσουμε επιτέλους μπροστά, αφήνοντας τα ξεπερασμένα και προβληματικά κατάλοιπα με τα οποία μας μεγάλωσαν και τα οποία μας κρατάνε επίμονα πίσω. 

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα