ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ

Μια θορυβώδης και απαράδεκτη δήλωση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προκάλεσε καταιγισμό αντιδράσεων, με τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης – αλλά και τα ΜΜΕ – να κάνουν λόγο για πλήρη αναισθησία, αναλγησία και απουσία ενσυναίσθησης.

«Λυπάμαι που το ζήτημα αυτό εργαλειοποιείται με τέτοιο τρόπο λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Πιστεύω ότι ο δικαιολογημένος θυμός των συγγενών των θυμάτων δεν δικαιολογεί τέτοιου είδους συμπεριφορές», είπε ο Κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συνέντευξής του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1.

Αν μια τέτοια δήλωση από πολιτικό (και δη Πρωθυπουργό) είχε προβληθεί σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή, δημοκρατική και ευνομούμενη χώρα, πιθανότατα θα είχε ταρακουνηθεί σύσσωμη η κοινωνία και θα τον είχε στείλει στον αγύριστο. Εδώ, οι δικοί μας, λένε το μακρύ και το κοντό τους, και έχουν το θράσος να ζητούν και την ψήφο του κόσμου. Του ίδιου κόσμου που θρηνεί μέχρι και σήμερα, εξαιτίας της δικής τους ανικανότητας.

Όταν πρόκειται για ανθρώπινη τραγωδία, δε χωράνε βαρύγδουπες εκφράσεις για εντυπωσιασμό, όπως η «εργαλειοποίηση»

Ήταν 28 Φεβρουαρίου όταν ενημερωθήκαμε σοκαρισμένοι για το πρωτοφανές σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και, σε δεύτερο χρόνο, για τις συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργούσαν ως ένα βαθμό τα τρένα. Ένα σύστημα τηλεδιοίκησης που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, ένας σταθμάρχης που διορίστηκε παράνομα, 57 θάνατοι και αφηγήματα περί ανθρώπινου λάθους.

Κάπως έτσι τραυματίστηκαν σωματικά και ψυχικά οι επιβαίνοντες στο εν λόγω τρένο και, μαζί τους, μια ολόκληρη ελληνική κοινωνία, καθώς συνειδητοποίησε πως η ασφάλειά της όλο αυτό το διάστημα παιζόταν κορώνα-γράμματα. Έτσι, λοιπόν, η μοίρα των επιβατών σφραγίστηκε μ’ ένα: «Πάμε κι όπου βγει».

Μέχρι σήμερα, δεκάδες οικογένειες προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές τους και να βρουν δικαιοσύνη, σ’ ένα «κράτος δικαίου», το οποίο αμελεί την ασφάλεια των πολιτών και επιτρέπει να γίνονται εξώσεις ακόμα και σε ανάπηρους συμπολίτες μας με βάναυσο τρόπο.

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, είναι οριακά εγκληματική η χρήση της φράσης «εργαλειοποίηση». Η απώλεια, ο θρήνος και οι ανθρώπινες ζωές, εξ ορισμού, δεν εργαλειοποιούνται. Κι αυτό, γιατί ξεπερνούν κάθε κομματική αντιπαράθεση, κάθε debate και κάθε αναμέτρηση στον πολιτικό στίβο.  

Για ένα καλύτερο σιδηροδρομικό μέλλον δεσμεύτηκε ο Κ. Μητσοτάκης και προκάλεσε ρίγος

Εκτός από την προαναφερθείσα δήλωση που προκάλεσε καταιγισμό αντιδράσεων, αναφορικά με το ζήτημα του σιδηρόδρομου, δήλωσε:

«Πολλά έχουν αλλάξει στον σιδηρόδρομο και γι’ αυτό, το πρώτο το οποίο είπαμε είναι ότι πρέπει τα τρένα να επαναλειτουργήσουν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και γι’ αυτό έχουμε ένα πολύ, θα έλεγα, λεπτομερές σύστημα εποπτείας, με την τεχνολογία που έχουμε στη διάθεσή μας».

«Και, φυσικά, έχουμε δεσμευτεί ότι η περιβόητη σύμβαση πλήρους σηματοδότησης της βασικής μας γραμμής θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Σεπτέμβριο. Το έργο προχωράει με μεγάλη ταχύτητα. Αν μερικές φορές – το τονίζω αυτό – μας λένε “κινούνται τα τρένα σε μονή γραμμή”, μα για να κάνεις τη σηματοδότηση πρέπει ενίοτε να διακόψεις την κυκλοφορία σε μία γραμμή. Όμως, αυτή η κίνηση γίνεται πια με απόλυτη ασφάλεια», συμπλήρωσε.

«Και αυτή είναι η δέσμευσή μας, να μπορούμε να έχουμε σιδηροδρόμους, οι οποίοι να είναι απολύτως ασφαλείς και ευρωπαϊκά τρένα, τα οποία εμφανώς δεν είχαμε».

Κατόπιν, συνέχισε, προσθέτοντας ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη στις οικογένειες των θυμάτων.

«Από εκεί και πέρα, εγώ προσωπικά έχω μιλήσει πολύ διακριτικά με αρκετούς συγγενείς θυμάτων, καταλαβαίνω απόλυτα την οργή τους και είμαι ο πρώτος ο οποίος θέλει να αποδοθεί δικαιοσύνη σε όλα τα επίπεδα. Αλλά, το τονίζω πάλι, η δικαιοσύνη αποδίδεται από τη Δικαιοσύνη. Ούτε από τους πολιτικούς μας αντιπάλους, ούτε από τρίτους κριτές».

Πόσο νοσταλγούμε λίγη ανθρωπιά σ’ αυτό τον τόπο…

Πέρα από κάθε πολιτική πεποίθηση και κάθε συμφέρον, υπάρχουν μερικές έννοιες, άγνωστες, μάλλον, στα έδρανα της Βουλής. «Φιλότιμο», «ενσυναίσθηση», «ανάληψη ευθύνης» και «ανθρωπιά». Εκτός, λοιπόν, από τις προεκλογικές δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών, όπου ξετυλίγουν περίτεχνα το δικό τους αφήγημα, ενδεχομένως ξεχνάμε πως πρέπει να ξεκινήσουμε από τα βασικά.

Το κυβερνών κόμμα υπηρετεί το λαό και τα συμφέροντά του σε μία δημοκρατία. Επομένως, δεν νοείται να έρχονται στα πράγματα πρόσωπα με κούφιες υποσχέσεις και πλήρη άγνοια ή απάθεια για τα προβλήματα των πολιτών.

Όταν, λοιπόν, βρεθεί πολιτικό κόμμα να νοιαστεί πράγματι για τη χώρα μας, τότε ίσως έρθουν καλύτερες μέρες.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα