Ο Γιάννης Μαργάρης διαφέρει πολύ από το μέσο άνθρωπο εκεί έξω. Έξυπνος, ταλαντούχος και δυναμικός, είναι μια προσωπικότητα που θέλεις σε προκαλεί να την ανακαλύψεις.

Συνάντησα το Γιάννη ένα πρωί του Μαρτίου. Ήθελα να τον ρωτήσω τόσα πράγματα: Για την ζωή μετά το  “The Voice”, για το πως ξεκίνησε το ταξίδι του στο Tik Tok και το Instagram, για την ζωή του τότε και τώρα, για τα όνειρα του για το μέλλον…  Σκεφτόμουν όμως μην υπάρχει κάτι που δεν θέλει να απαντήσει, όμως ο ίδιος χωρίς δεύτερη σκέψη μου είπε: «Ρώτα με ό,τι θες δεν έχω κανένα θέμα. Θέλω να κάνουμε μια αληθινή κουβέντα μεταξύ φίλων». Τότε, κατάλαβα ότι ο Γιάννης είναι ακομπλεξάριστος, ειλικρινής και ότι θα κάναμε μια κουβέντα που εγώ, αλλά και όλοι μας, θα παίρναμε πολλά από αυτήν.

Πως ήταν να μεγαλώνεις σ’ ένα μικρό χωριό κοντά στην επαρχία Αμμοχώστου;

Υπάρχουν θετικά και αρνητικά. Εμένα μου άρεσε το χωριό σαν μέρος. Η απλότητα του, η ειλικρίνεια του, είμαι παιδί του χωριού. Αυτό που δεν μου άρεσε είναι η νοοτροπία του. Το προδιαγεγραμμένο πλάνο του. Στο χωριό ο δρόμος σου είναι ένας. Να πας σχολείο, στρατό και να επιστρέψεις για να κάνεις οικογένεια και παιδιά. Δεν ήμουν εγώ αυτό. Εγώ ήθελα άλλα πράγματα. Πιστεύω όμως ότι αν δεν μεγάλωνα στο χωριό δεν θα ήμουν ο άνθρωπος που είμαι τώρα. Απέκτησα μια ηθική και έναν ρομαντισμό απέναντι σε πράγματα που πιστεύω ότι αν μεγάλωνα σε μια μεγάλη πόλη δεν θα είχα.

“Το χωριό έπλασε τον ρομαντικό καλλιτέχνη που είμαι σήμερα, την τέχνη και την μουσική μου.”

Και η οικογένεια; Ποιο ρόλο έπαιξε σ’ αυτό που είσαι σήμερα;

Από τα 2 μου χρόνια οι γονείς μου ήταν χωρισμένοι. Τα αδέρφια μου είναι 20+ χρόνια μεγαλύτερα μου – εγώ ήμουν το “κατά λάθος” παιδί. Η μαμά μου με γέννησε στα 40 της. Κάτι που σήμερα είναι φυσιολογικό αλλά για την τότε κοινωνία του χωριού, ήταν αρκετά μεγάλη. H μαμά μου λοιπόν ήταν πάντα το στήριγμα μου. Ο άνθρωπος που, χωρίς να το καταλάβει, με έμαθε να βάζω πάντα μεγάλους και ψηλούς στόχους. Μια πολύ φτωχή γυναίκα.

Χωρισμένη με 5 παιδιά δούλευε σαν καμαριέρα, σε σκληρές συνθήκες και παράλληλα πάλευε κάθε μέρα να μην μας λείψει τίποτα. Έκανε δάνεια, πάλευε κάθε μέρα και σήμερα έχει καταφέρει να μην χρωστάει τίποτα και σε κανέναν. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι η γυναίκα αυτή είναι ένα σύμβολο. Μεγάλωσα πάντα με την αγωνία και την θέληση να καταφέρω να γίνω σαν αυτή. Να έχω την δύναμη της. Την θέληση της για ζωή. Την θαύμαζα.

Τι άλλο θαυμάζεις στη μητέρα σου;

Ότι ενώ μεγάλωσε σε μια κλειστή οικογένεια και κοινωνία, εκείνη πάντα είχε την θέληση να με ακούσει. Να με αφήσει να είμαι ο εαυτός μου. Να μην μου επιβάλλει την συγκεκριμένη νοοτροπία και να με αφήσει να είμαι αυτό που θέλω. Η μαμά μου ακούει, επεξεργάζεται, μαθαίνει. Δεν είναι εύκολο ξέρεις. Να μεγαλώνεις σ’ ένα μικρό χωριό της Κύπρου το 1950 και να έχεις αυτό το attitude απέναντι στα πράγματα. Η μαμά μου, όμως, το κατάφερε.

Άρα η στάση αυτή της μητέρας σου απέναντι στο «διαφορετικό» στάθηκε η αφορμή για σένα να πεις ότι το «διαφορετικό» δεν είναι κάτι περισσότερο από μια άλλη οπτική γωνία;

Πιστεύω ότι το μόνο που μπορεί να κάνει κάποιος για να σπάσει τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις είναι η προσωπική επανάσταση και αυτό προσπαθώ να κάνω και εγώ. Μέσω αυτού όμως προσπαθώ να περάσω και ένα μήνυμα στους 30 χιλιάδες που με ακολουθούν. Σ’ αυτούς που έχουν τα μάτια και τ’ αυτά τους ανοικτά. Δεν πιστεύω, όμως, ότι με το να συζητώ με ομοφοβικούς ανθρώπους, που δεν θέλουν να ακούσουν κάτι άλλο από αυτό που πιστεύουν, θα αλλάξει κάτι.

Βλέποντας παλιές συνεντεύξεις σου στην φάση του Voice, και την σχέση που είχες με την έκθεση και τα σχόλια τότε, είναι σαν να βλέπω έναν άλλον άνθρωπο

Απόλυτα. Ήμουν ένα μωρό 21 ετών, μεγαλωμένος σ’ ένα χωριό, που δεν είχε φύγει ποτέ από εκεί και που ξαφνικά βρίσκεται νικητής του The Voice, ενός παιχνιδιού που τότε έκανε 50% τηλεθέαση και το έβλεπαν πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι. Νόμιζα ότι ήμουν έτοιμος για αυτά που θα έρθουν, αλλά δεν ήμουν. Είδα και άκουσα πράγματα που με σόκαραν. Είδα ανθρώπους να με βρίζουν και να με καταριούνται. Να μου εύχονται να πάθω καρκίνο και να πεθάνω.

Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί γινόταν αυτό. Πίστευα ότι για να σε κρίνει κάποιος πρέπει να σε ξέρει. Ήμουν ρομαντικός μέχρις εσχάτων. Σήμερα, χωρίς να έχω χάσει τον ρομαντισμό μου, έμαθα να αντιδρώ διαφορετικά. Έχω αποδεχτεί τον εαυτό μου έτσι όπως είναι και δεν θα προσβληθώ επειδή κάποιος είδε μια φωτογραφία μου με περούκα και μου είπε «Πώς είσαι έτσι ρε γκέι».

Είμαι πολύ πιο προετοιμασμένος και έτοιμος για αυτά. Οφείλω να πω όμως ότι έχουν αλλάξει και τα σχόλια και ο τρόπος που με αντιμετωπίζει ο κόσμος. Μέσα στα 5.000 σχόλια που θα ακούσω μόνο τα 10 είναι αρνητικά και αυτό μου δίνει πολλή δύναμη.

Πιστεύεις ότι σιγά σιγά κατευθυνόμαστε στην εποχή που θα εξαφανιστούν οι ταμπέλες;

Πιστεύω ότι οι ταμπέλες θα υπάρχουν για πάντα και δεν με ενοχλούν κιόλας. Μπορεί να είναι γιατί έχω λύσει τόσο πολύ τα ψυχολογικά μου που δεν με ενοχλεί αν με ταμπελώσει κάποιος. Αλλά καταλαβαίνω το γιατί οι ταμπέλες ενοχλούν. Ωστόσο, πιστεύω ότι όλο αυτό είναι ανάγκη της κοινωνίας. Να βάζει τους πάντες και τα πάντα σε κουτάκια. Και όλο αυτό περνάει και στην μουσική.

@margariss

#ντουέτο με @michal.leah μόνος μου

♬ original sound – Michal

“Έχω φάει πολύ bullying για το γεγονός ότι έχω βγει από ένα παιχνίδι, όντας “alternative” τύπος.”

Οι καλλιτέχνες του είδους μου δεν μπορούσαν να δεχτούν ότι ένας «κουλτουριάρης» έβγαινε από την τηλεόραση. Ότι ένας καλλιτέχνης που τραγουδά το “Damn your eyes” μπορεί στο σπίτι του να ακούει και Πάολα. Κουτάκια παντού… Καταλαβαίνω γιατί υπάρχει ακόμη αυτό και πιστεύω ότι σε 5-10 χρόνια θα καταφέρουμε να τα έχουμε αλλάξει όλα αυτά.

“Θα μπορέσει να υπάρξει η στιγμή, κάποιος που θα βγάλει ένα βαρύ λαϊκό δίσκο και θα είναι ντυμένος drag queen. Πιστεύω ότι θα γίνει.”

Πόση όρεξη έχεις να παίξεις με την εικόνα σου σήμερα; 

Όρεξη είχα πάντα. Η αυτοπεποίθηση ήταν αυτό που μου έλειπε. Παίζει μεγάλο ρόλο η εικόνα για μένα. Δεν θα μπορούσα ποτέ να με ακούω μόνο. Πιστεύω ότι είμαι ο τύπος που αξίζει να τον βλέπεις την ώρα που τραγουδά.

“Μόνο όταν με δεις live μπορείς να καταλάβεις ποιος είμαι.”

Θα ξαναπήγαινες στο Voice σήμερα;

Έπρεπε να είχα πάει σήμερα. Αν είχα την ευκαιρία δεν θα πήγαινα τότε. Ο μόνος λόγος που πήγα τότε ήταν γιατί έκανα 4 φορές αίτηση για δάνειο, για να σπουδάσω μουσική και με απέρριπταν συνέχεια, λόγω οικονομικών.

Τι διαφορετικό θα έκανες σήμερα;

Θεωρώ πως είμαι ένας πιο μεστός και κατασταλαγμένος καλλιτέχνης. Έχω βρει την ταυτότητα μου και γι’ αυτό θα τραγουδούσα σίγουρα άλλο ρεπερτόριο.

Και πόσο διαφορετικά θα χειριζόσουν το μετά;

Πολύ. Καταρχάς σήμερα ξέρω πως λειτουργεί η βιομηχανία της μουσικής και οι εταιρείες. Τότε η εταιρεία μου δεν πίστευε σε μένα. Τότε για αυτούς ήμουν ένας διαφορετικός καλλιτέχνης από την βιομηχανία του τότε. Τραγουδούσα μόνο ξένα και τότε δεν ήταν ακόμη αποδεκτό αυτό από τις εταιρείες. Τώρα, έγινε μόδα ο Γιάννης του τότε. Θα σου πω μια ιστορία που δεν την έχω πει ποτέ. Όταν ήμουν Αθήνα, είχα κάνει συναντήσεις με διάφορες δισκογραφικές.

Σε μια από αυτές, συναντήθηκα με μια manager που θα με αναλάμβανε. Μπαίνω στο γραφείο της, με βλέπει, και με περιφρονητικό ύφος μου λέει: “Είσαι πολύ μικρός για να έχεις τόσα πολλά κιλά”. Πήγα στο σπίτι και είπα δεν θέλω να κάνω τίποτα σ’ αυτό τον χώρο. Ποτέ. Ο μόνος άνθρωπος που με πίστεψε και με σεβάστηκε είναι ο Κωστής (Μαραβέγιας).

@margariss

αν υπήρχε παράδεισος τότε θα ήσουν τα μάτια μου. υπάρχει όμως? #foryou #fyp #fypシ゚viral #fy #tiktokgreece #tiktokcyprus #greece #cyprus

♬ πρωτότυπος ήχος – Giannis Margaris

“Για 2 χρόνια μετά το voice ήμουν με ηρεμιστικά και αντικαταθλιπτικά. Δεν μπορούσα να κάνω καν μπάνιο.”

Πόσο διαφορετικά πιστεύεις θα σε αντιμετωπίζανε αν πήγαινες σήμερα μετά το social media bam σου;

Πολύ διαφορετικά. Καταρχάς δεν θα ανεχόμουν τέτοιου είδους σχόλια. Θα απαντούσα και θα έφευγα. Τότε δεν είχα την δύναμη να το κάνω. Με προσέγγισαν δισκογραφικές και σήμερα, όμως με απογοήτευσαν. Γι αυτό και πιστεύω ότι σήμερα η μεγαλύτερη δισκογραφική εταιρεία είναι τα social media. Το Instagram και το TikTok.

Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον; 

Να συνεχίσω να είμαι χαρούμενος. Αυτό τίποτα άλλο.

Ακολουθήστε το Γιάννη, εδώ: InstagramTik Tok

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα