Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε στη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία, μια κίνηση που σηματοδοτεί το τέλος της πολυετούς παρουσίας του πρώην πρωθυπουργού στο κόμμα. Η απόφαση ήρθε μετά τη συνέντευξη-βόμβα του κ. Σαμαρά στο Βήμα της Κυριακής, όπου πρότεινε τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, και άφησε προσωπικές αιχμές κατά του κ. Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «χαριεντίζονταν» με τον Ερντογάν και τον Ράμα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σχολίασε τη στάση του κ. Σαμαρά, υπογραμμίζοντας ότι: «Ο κ. Σαμαράς, με τη σημερινή συνέντευξή του, θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός Νέας Δημοκρατίας». Ο Π. Μαρινάκης σημείωσε ότι «αυτή τη φορά η ιστορία δεν θα επαναληφθεί», αφήνοντας αιχμές για τη διακυβέρνηση Σαμαρά το 2012, όταν η ΝΔ είχε ποσοστά της τάξης του 18%, σε αντίθεση με τα τρία εκλογικά αποτελέσματα άνω του 40% που πέτυχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έχουμε πει πολλές φορές ότι οι πρώην Πρωθυπουργοί έχουν το ειδικό προνόμιο να διατυπώνουν κατά καιρούς τις απόψεις και τις ανησυχίες τους για ζητήματα πολιτικής.

Ο κ. Σαμαράς, στην τελευταία συνέντευξή του, ωστόσο, δεν διατύπωσε απόψεις. Αλλά εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του στο σύνολο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Επιπλέον, με τρόπο ανοίκειο και προκλητικό, υιοθέτησε ακραία ψεύδη, διαστρεβλώνοντας δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών οι οποίες έχουν διευκρινιστεί κατ’ επανάληψη και αναλυτικά.

Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «χαριεντίζονταν» με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας.

Τέλος, η άκαιρη συζήτηση στην οποία επέμεινε γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας συνιστά προσβολή για το πρόσωπο και τον θεσμό του αρχηγού του κράτους.

Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να γίνουν ούτε ανεκτά, ούτε αποδεκτά. Η κοινωνία έχει αφήσει πίσω, εδώ και χρόνια, λογικές πολιτικής «καμαρίλας» και συμπεριφορές που διαπνέονται από το κομματικό «γινάτι».Όσοι, δε, οραματίζονται μία συρρικνωμένη ΝΔ στο μέτρο του 18%, ας αναλογιστούν ότι, με τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε μέχρι σήμερα τρεις εθνικές εκλογές με ποσοστά της τάξεως του 40%.

Ως εκ τούτου, ο κ. Σαμαράς, με τη σημερινή συνέντευξή του, θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, αυτό επεδίωξε. Αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Η Κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς».

Η διαδικασία για τη διαγραφή κινείται τυπικά, με τον Κ. Μητσοτάκη να παραπέμπει το ζήτημα στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ, η οποία θα συνεδριάσει και θα αποστείλει το πρακτικό στον πρωθυπουργό. Η τελική επιστολή διαγραφής προς τον Πρόεδρο της Βουλής αναμένεται να σταλεί τη Δευτέρα, κλείνοντας οριστικά την πόρτα της ΝΔ για τον κ. Σαμαρά, τουλάχιστον όσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο τιμόνι του κόμματος. Η ΝΔ μετά τη διαγραφή θα παραμείνει με 155+1 βουλευτές, διατηρώντας την κυβερνητική σταθερότητα.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σχολίασε την εξέλιξη λέγοντας: «Για μένα δεν είναι μια ευχάριστη στιγμή […] εγώ πάντα έδειχνα και δείχνω μία ευγνωμοσύνη στον Αντώνη Σαμαρά που με έκανε υπουργό Υγείας». Ωστόσο, σημείωσε ότι η απόφαση ήταν αναπόφευκτη, καθώς «η Νέα Δημοκρατία έχει πρόεδρο, και δεν μπορεί ο καθένας μας να κάνει ό,τι θέλει». Εξήγησε επίσης ότι η πειθαρχία είναι απαραίτητη για τα έθνη που θέλουν να προοδεύουν και ότι «η κυβερνητική σταθερότητα παραμένει και ο στόχος είναι να λύσουμε τα προβλήματα των ανθρώπων».

Η κρίση αυτή δεν αποτελεί απλώς μια σύγκρουση μεταξύ δύο πρώην πρωθυπουργών, αλλά και ένα ισχυρό μήνυμα προς τα στελέχη της ΝΔ που διαφωνούν με την ηγεσία. Ενδεικτική της ρήξης είναι και η υπενθύμιση του κυβερνητικού εκπροσώπου για την πτώση της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1993, όταν ο Σαμαράς είχε ιδρύσει την Πολιτική Άνοιξη. Ο Αντώνης Σαμαράς, εν τω μεταξύ, βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες για επαφές με τη νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ το πολιτικό του μέλλον παραμένει αβέβαιο, όπως και οι επιπτώσεις της διαγραφής του στο εσωτερικό της ΝΔ.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα