Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου έχει φτάσει. 

Αυτή είναι ίσως μία από τις πιο αμφιλεγόμενες μέρες του χρόνου, με κάποιους να την αγαπούν και άλλους να τη μισούν, άσχετα με το αν έχουν σχέση. Μια πρόσφατη έρευνα του Healthline αποκάλυψε ότι η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου εξακολουθεί να είναι αρκετά δημοφιλής μεταξύ των παντρεμένων. Οι ανύπαντροι, από την άλλη, δεν δείχνουν και τόσο μεγάλο ενθουσιασμό για τη γιορτή.

Επιπλέον, η συντριπτική πλειοψηφία δήλωσε ότι δεν θα ένιωθε κατάθλιψη αν ήταν μόνη της στις 14 Φεβρουαρίου. Οι γυναίκες, μάλιστα, φάνηκε να είναι πιο οκ με το να περάσουν αυτή την ημέρα μόνες τους από ό,τι οι άνδρες. Let’s go girls!

Σε γενικές γραμμές, το πώς αισθάνεται κανείς για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου εξαρτάται, συνήθως, από το πώς νιώθει για τον εαυτό του, σε τι είδους σχέση βρίσκεται ή αν είναι single. Μια χρονια μπορεί να έκατσες σπίτι βλέποντας το Valentine’s Day και τρώγοντας junk food με την επίσης single κολλητή σου. Μια άλλη μπορεί να πήγες σε ένα ρομαντικό ραντεβού γεμάτο τριαντάφυλλα.

Κάπου ενδιάμεσα πιθανόν πέρασες τη γιορτή αγχωμέν@ για το τι να πάρεις στ@ν σύντροφό σου ή για το γεγονός ότι δεν έχεις σύντροφο. Κάθε χρόνος είναι διαφορετικός και αξίζει να προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, δεδομένων των συνθηκών. 

Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου: Χθες VS σήμερα

Καταρχάς, η σημασία της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου έχει σίγουρα αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Όταν πήγαινα δημοτικό/γυμνάσιο, θυμάμαι το σχολείο να είναι γεμάτο με διακοσμητικές χάρτινες γιρλάντες και μπαλόνια σε σχήμα καρδιάς.

Στο λύκειο, η ανταλλαγή σοκολάτας ή μιας χάρτινης καρδιάς ήταν must για τους «σχεσάκηδες», ενώ αν δεν είχες date ήταν λες και ήρθε το τέλος του κόσμου. Σήμερα, στα (σχεδόν) 25 μου (Παναγία μου), αντιμετωπίζω τη γιορτή κάπως αδιάφορα (όπως και η πλειοψηφία των Ελλήνων). 

Στην παραπάνω έρευνα του Healthline, το 54% δήλωσε πως λατρεύει τη γιορτή, διότι είναι ένας υπέροχος τρόπος να γιορτάζεις τα αγαπημένα πρόσωπα στη ζωή σου. Το 21% δήλωσε πως «είναι απλώς μια ακόμη ημέρα για μένα» και το 18% «δεν με ενδιαφέρει. Είναι πολύ εμπορική γιορτή». Τέλος, το 7% είπε ότι η γιορτή τους κάνει να αισθάνονται «λυπημένοι και μοναχικοί».

Το no. 1 συναίσθημα που νιώθουν οι περισσότεροι την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι μάλλον η πίεση. Πίεση όχι μόνο όσον αφορά το να είμαστε με κάποι@ από το να είμαστε single, αλλά και πίεση στο να αποδώσουμε αν είμαστε σε σχέση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους άνδρες που έχουν διδαχθεί να εκφράζουν την αγάπη μέσω της «επίδειξης πόρων».

Νιώθουν πίεση να σχεδιάσουν και να δημιουργήσουν την τέλεια ημέρα, γι’ αυτό και ανησυχούν πως ό,τι κι αν κάνουν δεν θα ανταποκριθούν ποτέ στις προσδοκίες. Μην το παίρνεις, όμως, τόσο στα σοβαρά. Και θυμήσου: Οι στιγμές είναι που μετράνε – και όχι τα υλικά αγαθά. 

@juliagal_

Imagine staying here for Valentine’s day✨ #chaletalfoss #italy #winter

♬ original sound – Saifee

Μήπως δεν είναι κάτι τόσο κακό, τελικά;

Το πιο σημαντικό για τη συγκεκριμένη ημέρα είναι να δείξεις στ@ν σύντροφό σου ότι τ@ν αγαπάς μέσα από εκφράσεις αγάπης και στοργής. Αυτό δεν θα έπρεπε να απαιτεί τη δαπάνη χρημάτων για λουλούδια, μεγάλους λούτρινους αρκούδους, ρομαντικά δείπνα σε πανάκριβα εστιατόρια κτλ.

Επίσης, την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, εκτός από τ@ν σύντροφό σου, μπορείς να εκφράσεις αγάπη για την οικογένεια και τους κολλητούς σου. Μάλιστα, περίπου το 65% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα του Healthline δήλωσαν ότι τους αρέσει να εκφράζουν αγάπη στα μέλη της οικογένειας την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Οπότε, ακόμα και αν δεν σου αρέσει η εμπορικότητα αυτής της τάσης, είναι σημαντικό να μπορείς να εκφράσεις ευγνωμοσύνη και αγάπη για τους άλλους σε αυτές τις γιορτές. Δεν είναι κακό να υπάρχει μία μέρα που είναι αφιερωμένη στην αγάπη. Μία μέρα που μπορείς να δείξεις την αγάπη σου με έναν ίσως διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι τη δείχνεις καθημερινά. 

@littleblogofvegan

Love Latter Pastries! 💌🍓 Super easy to make & delicious! Perfect for Valentine’s Day! Recipe: CLICK THE LINK IN MY BIO or visit thelittleblogofvegan.com 💌 #valentines #valentinesday #valentinesbaking #easyrecipes #pastry #baking #pastries #vegan

♬ Valentine by Laufey speed up – 🤒

Χρειάζεσαι μερικές ιδέες; Μπορείς να φτιάξεις, για παράδειγμα, pancakes σε σχήμα καρδιάς για τ@ν αγαπημένο σου (ή τους κολλητούς) για πρωινό. Να φτιάξετε ένα αυτοσχέδιο ρομαντικό κάστρο, να δείτε ταινίες, να παίξετε επιτραπέζια και να μαγειρέψτε κάτι απλό – αλλά ιδιαίτερο. Το κλειδί για μια επιτυχημένη Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου δεν είναι να κάνεις πολλά, αλλά να τα κάνετε μαζί 🙂

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα