Το προνόμιο της αξιοπρεπούς εργασίας για τη Gen Z φαντάζει κάπως ουτοπικό.

Στη σύγχρονη εποχή, οι Gen Zers αναγκάζονται να συμβιβαστούν με θέσεις εργασίας εκτός της εξειδίκευσής τους ή έναντι εξαιρετικά χαμηλών απολαβών. Ακόμη κι αυτός ο αέναος συμβιβασμός, όμως, αρκεί για να καλυφθούν οι οικονομικές τους υποχρεώσεις. Πάρα τάυτα, το διαρκές στρες, η τοξική συμπεριφορά των εργοδοτών και ο ατελείωτος φόρτος εργασίας, δημιουργούν αισθήματα ανασφάλειας και ανεπάρκειας, ενώ, μερικές φορές, αναπτύσσεται και ο φόβος για απώλεια της τρέχουσας εργασίας. Αποκλειστικά ως μέσο βιοπορισμού, λοιπόν, ανεξάρτητα από τις προσφερόμενες (ή μη) ευκαιρίες ανέλιξης, όλα αυτά είναι απολύτως εύλογα.

Μια κακή συνεργασία

Εκ των πραγμάτων, το κάθε άτομο διακρίνεται από διαφορετικές ανάγκες, επιθυμίες, προτεραιότητες, ικανότητες και στόχους. Επομένως, μια ομαλή συνεργασία, εκτός από τους αντικειμενικούς παράγοντες των επαγγελματικών σχέσεων, των αμοιβών και του φόρτου εργασίας, εμπίπτει και στο φάσμα του υποκειμενισμού. Προκειμένου να καταστεί σαφής η οπτική ενός εργαζομένου για τη δουλειά του αρκεί να δοθεί έμφαση σε πέντε ζητήματα: Ενδιαφέρον, υποστήριξη, εξέλιξη, δημοκρατία και αξιοκρατία. Πιο αναλυτικά, χρειάζεται να αξιολογηθεί το ενδιαφέρον των αρμοδιοτήτων που χρειάζεται να ολοκληρωθούν εντός της ημέρας ή της εβδομάδας και η συμμετοχή σε μία υποστηρικτική ομάδα, όπου το κλίμα μεταξύ των συνεργατών έχει θετικό πρόσημο. Επιπρόσθετα, οι προοπτικές εξέλιξης εντός της εταιρείας είναι καλό να ληφθούν υπόψη, με γνώμονα να χαραχτεί ένα ασφαλές μονοπάτι για το εγγύς μέλλον. Τέλος, βαρύνουσας σημασίας είναι η πολυφωνία και η συνδιαλλαγή απόψεων, έναντι δεσποτικών συμπεριφορών, καθώς επίσης και η προσφορά αξιοκρατικού πακέτου αποδοχών.

Στρες στη δουλειά

Οι ανασφάλειες

Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι η ανασφάλεια δεν προκαλείται αποκλειστικά και μόνο από το φόβο της απόλυσης, καθώς οι εταιρείες συνηθίζουν να μην προβαίνουν σε απολύσεις ακόμα και σε περιπτώσεις χαμηλής απόδοσης, λόγω της επικείμενης καταβολής αποζημιώσεων, αφενός, και για την τροφοδότηση της εταιρικής εικόνας, αφετέρου. Αντ’ αυτού, ενίοτε υιοθετούν χυδαίες πρακτικές εκφοβισμού, υπερφόρτωσης και προσβολής, ούτως ώστε οι εργαζόμενοι να εξαναγκαστούν σε παραίτηση, δίχως να εμπλακεί εμφανώς η εργοδοσία.

Τέτοιου είδους αναχρονιστικές πρακτικές πληγώνουν τόσο την αυτοεκτίμηση του εργαζόμενου, όσο και την πολιτική της ίδιας της εταιρείας, ενώ παράλληλα ενισχύει μια ατμόσφαιρα αυταρχισμού, η οποία, με τη σειρά της, δεν δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για τη σύναψη μακροχρόνιων συνεργασιών.

Η εξαναγκασμένη παραίτηση

Όταν η συμπεριφορά εργοδοτών ή/και προϊσταμένων αποκτά απολυταρχική χροιά, η οποία διατηρείται σε βάθος εβδομάδων ή μηνών και απευθύνεται άμεσα ή έμμεσα σε ένα συγκεκριμένο υποκείμενο, τότε ενδέχεται να αποσκοπεί σε εξαναγκασμένη παραίτησή του, με αθέμιτες πρακτικές. Αφότου γίνει αντιληπτή μια τέτοια μεταβολή, προτείνεται η σταδιακή απεμπλοκή από το εν λόγω εργασιακό περιβάλλον και η αναζήτηση μιας νέας ευκαιρίας.

Εν ολίγοις, ήρθε η ώρα για μια εκτεταμένη έρευνα στον εργασιακό στίβο, καθώς επίσης και μια ανανέωση του βιογραφικού, ώστε να γίνει πιο ελκυστικό για μελλοντικές συνεργασίες. Συγχρόνως, είναι μια αφορμή να τεθούν επί τάπητος οι τρέχουσες οικονομικές ανάγκες, ώστε να υπολογιστεί το χρονικό διάστημα στο οποίο είναι εντάξει να μην υπάρχουν έσοδα, λόγω του ότι υπάρχει μια μικρή αποταμίευση ή βοήθεια από την οικογένεια.

Επομένως, αργά ή γρήγορα, θα βρεθεί η κατάλληλη ευκαιρία, η οποία θα επιτρέψει τη θριαμβευτική αποχώρηση από ένα ψυχοφθόρο εργασιακό περιβάλλον.

Παραίτηση από τη δουλειά

Η παραίτηση

Συνήθως, μια επιχείρηση που σέβεται τον εαυτό της δίνει ένα χρονικό περιθώριο στον εργαζόμενο, προτού λήξει οριστικά η συνεργασία. Εν αντιθέσει με την εξαναγκασμένη παραίτηση, ο προσφερόμενος χρόνος για εύρεση νέας εργασίας είναι αρκετά περιορισμένος, οπότε χρειάζεται αποτελεσματική οργάνωση. Σαφώς, υπάρχει πάντα η λύση του ταμείου ανεργίας αν υπάρξει απόλυση, ένα ποσό το οποίο είναι αρκετά χαμηλό, δεδομένων των σημερινών οικονομικών συνθηκών, αλλά σίγουρα συνιστά αξιοπρεπές αποκούμπι, το οποίο δίνει μια αίσθηση ασφάλειας, προτού ακολουθήσει μια επόμενη συνεργασία. Σε γενικές γραμμές, είναι ωφέλιμη μια σταθερή επαφή με τις απαιτήσεις και τα ζητούμενα της αγοράς εργασίας στον τομέα ενδιαφέροντος.

Εικόνες: Shutterstock

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα