Πυγμαχία

Καθώς οι παγκόσμιες κοινωνίες εξελίσσονται, αθλήματα που ήταν συνυφασμένα με πολύ συγκεκριμένα στερεότυπα, η πυγμαχία, μεταξύ άλλων, αποκτούν νέο πρόσημο και γίνεται αντιληπτό ότι απευθύνεται σε όλα τα φύλα, δίχως διακρίσεις.

Τα οφέλη της πυγμαχίας για την υγεία

Προπόνηση για όλο το σώμα

Στην πυγμαχία, οι μύες δουλεύουν ασταμάτητα. Κάθε γροθιά δουλεύει τα χέρια, τους ώμους, το στήθος και την πλάτη, ενώ η συνεχής κίνηση των ποδιών δυναμώνει τόσο τις γάμπες όσο και τον κορμό που δουλεύει σταθεροποιητικά, δηλαδή τους κοιλιακούς και τη μέση. Παρεμπιπτόντως, γνώριζες ότι η γάμπα αποτελεί τη δεύτερη καρδιά μας; Αυτό συμβαίνει γιατί στέλνει το αίμα από το κάτω μέρος του σώματος προς τα επάνω!

Καρδιαγγειακή υγεία 

Η πυγμαχία είναι μια υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (HIIT). Κοινώς, στάζεις! Έτσι, βελτιώνεται η λειτουργία της καρδιάς και ενισχύεται τρομερά η αντοχή. Αν τώρα ανεβαίνεις 10 σκαλιά και λαχανιάζεις, αυτό με την πυγμαχία θα αποτελεί παρελθόν. Παράλληλα, πραγματοποιείται πολύ υψηλή καύση θερμίδων. 

Πυγμαχία

Άκουσα κάτι για άγχος; 

Στην αρχή, κλείνεις τα μάτια γιατί φοβάσαι κάθε φορά που ο συμπαίκτης σου σηκώνει το χέρι του. Been there, done that. Μετά, αποκτάς συγκέντρωση. Έπειτα, συναντάς κίνηση στην Κηφισίας. Ξεχνάς τον φόβο σου, μπαίνεις στην προπόνηση και ποιος σε είδε και δεν σε φοβήθηκε! Ξεσπάς όλη σου την ένταση και ξεδίνεις με έναν μοναδικά θεραπευτικό τρόπο. Καλύτερα στο σάκο του μποξ, παρά να τα πάρεις μαζί σου γυρνώντας στο σπίτι.

Ψυχικό σθένος

Η πυγμαχία πραγματοποιείται τόσο με το σώμα, όσο και με το μυαλό. Βελτιώνει τη συγκέντρωση, τα αντανακλαστικά, τη γρήγορη λήψη αποφάσεων και όλα αυτά υπό πίεση. Είναι μια προσομοίωση της ζωής και των γεγονότων που χρήζουν αντιμετώπισης, με αποτέλεσμα να σε κάνει έναν ψυχικά πιο δυνατό άνθρωπο.

Αυτοπεποίθηση υψηλού επιπέδου

Είναι μεγάλο ψυχολογικό πλεονέκτημα να γνωρίζεις ότι μπορείς. Όχι ότι θα το κάνεις, γιατί το μποξ είναι άθλημα –και όχι ξύλο στους δρόμους. Ωστόσο, είναι σημαντικό για την αυτοπεποίθησή σου να γνωρίζεις ότι μπορείς να αμυνθείς ή να απομακρυνθείς εάν συμβεί κάτι –που προφανώς το απεύχομαι.

Πυγμαχία

Εν κατακλείδι, τα στερεότυπα

Τόσο η πυγμαχία όσο και άλλα αθλήματα, όπως είναι το ποδόσφαιρο, δεν αφήνουν περιθώριο για τη συμμετοχή γυναικών και θυληκοτήτων. Παρά ταύτα, στη σύγχρονη εποχή, όχι μόνο έχουν καταρριφθεί αυτά τα ταμπού, αλλά αξιοσημείωτη είναι και η άνοδος γυναικών πυγμάχων, όπως η Laila Ali και η Katie Taylor. Η επιτυχία τους αποτελεί πηγή έμπνευσης για μια ολόκληρη γενιά γυναικών που είναι κάτι παραπάνω από έτοιμες να δώσουν τις δικές τους μάχες στα ρινγκ.

Ομοίως, το αμερικανικό ποδόσφαιρο βιώνει μια επανάσταση με τα γυναικεία πρωταθλήματα να κερδίζουν δημοτικότητα και αναγνώριση. Ακόμη, είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο πως οι νέοι γονείς δείχνουν μια εξαιρετικά σημαντική τάση να ενθαρρύνουν τις επιθυμίες και τις προσδοκίες των παιδιών τους, μακριά από φυλετικές διακρίσεις και ασφυκτικά κοινωνικά καλούπια. Συνεπώς, επιλέγοντας την πυγμαχία –είτε στην παιδική είτε στην ενήλικη ζωή– επιλέγεις τη σωματική υγεία, την πνευματική διαύγεια, την αυτοπεποίθηση.. 

Γιατί στο ρινγκ, όπως και στη ζωή, η επιτυχία δεν έχει να κάνει με το φύλο –έχει να κάνει με το θάρρος, το πάθος και τη θέληση να παλέψεις για την υγεία και την ευημερία σου.

Εικόνες: Shutterstock

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα