συμβουλές Ελληνίδας μάνας

Εν αντιθέσει με τα υφιστάμενα πρότυπα της Δύσης και των ΗΠΑ, η Ελληνίδα μάνα είναι το συνώνυμο του αλτρουϊσμού. Εκείνη που καρδιοχτυπά, αγχώνεται και υπερβάλλει εξαιτίας της ανυπολόγιστης αγάπης της. Που ξαγρυπνά στο προσκέφαλο του παιδιού της όταν τη χρειάζεται και μαραζώνει στα κρυφά, όταν πια φεύγει για σπουδές. Με τεράστια δύναμη ψυχής, στέκεται βράχος στην αναβροχιά και στο χαλάζι, παραμερίζοντας τις δικές της επιθυμίες. Πολυμηχάνημα και αυτοθυσία, αποκούμπι και λέαινα, τρυφερότητα και παράπονο.

Συν τοις άλλοις, η Ελληνίδες μάνες είναι γνωστές για τα μοτίβα πίσω από τις καθιερωμένες συμβουλές τους, οι οποίες, αν και προφανώς πηγάζουν από την τεράστια ανάγκη τους για προστασία, με την πάροδο του χρόνου, έχουν εξελιχθεί σε σπαρταριστά memes. Υπό αυτό το πρίσμα, σας ρωτήσαμε στο Instagram ποιες, κατά την άποψή σας, είναι οι κορυφαίες συμβουλές της αθάνατης Ελληνίδας μάνας.

Ιδού, λοιπόν!

Ζακέτα να πάρεις (εις διπλούν)

Ενδεχομένως, η δημοφιλέστερη απάντηση, αφού δόθηκε δύο φορές. Η προτροπή: «Ζακέτα να πάρεις» ξεκίνησε αρχικά από τον φόβο της μητέρας για να μην κρυώσει το σπλάχνο της, αλλά έχει εξαπλωθεί τόσο πολύ πια, σε σημείο να ακούγεται μεταξύ φίλων ή συντρόφων ως ένδειξη ανιδιοτελούς ενδιαφέροντος.

Να φοράω κόκκινο εσώρουχο την Πρωτοχρονιά για γούρι

Παρακαλείται η φίλη να μας ενημερώσει πάραυτα αν λειτουργεί αποτελεσματικά η εν λόγω πρακτική, καθώς, ως χώρα, χρειαζόμαστε σοβαρά αποθέματα τύχης. Είδατε τι έπαθε η Μαρίνα Σάττι.

Να μη φωνάζω στους άλλους, όσο φώναζα σ’ εκείνη κατά τη διάρκεια της εφηβείας μου

Αχ! Η εφηβεία. Ένα (συχνά) μελανό χρονικό διάστημα στην ανάπτυξη του ατόμου, όπου οι ορμόνες φτάνουν στο ζενίθ, προκαλούν σοβαρές συναισθηματικές μεταπτώσεις, την ανάγκη για εύρεση της προσωπικής ταυτότητας, τον πειραματισμό κ.λπ. Όλο αυτό, για την Ελληνίδα μάνα, μεταφράζεται σε πολλά κουτιά ταβόρ και ακόμα περισσότερα αποθέματα υπομονής.

Αγωνιστικούς χαιρετισμούς σε όλες τις μαμάδες που έχουν παιδιά στην εφηβεία!

Να στρώνω το κρεβάτι μου

«ΚΑΙ ΟΝΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟ», προσθέτει η φίλη.

Το στρώσιμο του κρεβατιού είναι μια επώδυνη ιστορία. Πιθανότατα, σε νεαρότερες ηλικίες να συμπρωταγωνιστούσε με άλλες δουλειές που περνούσαν στα ψιλά γράμματα. Ωστόσο, μεγαλώνοντας και φεύγοντας από τη φροντίδα της μανούλας, σταδιακά καθίσταται σαφές ότι ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΣΤΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ.

«Δεν είμαι επιθετικός, κανονικός είμαι».

-Αλέξανδρος Τσουβέλας

Να ζω

Αγαπάμε τις φιλοσοφικές συζητήσεις και αυτό βγαίνει προς τα έξω. Είναι στενάχωρο το πόσο εγκλωβισμένες είναι οι νέες γενιές σε παγιωμένες καταστάσεις και αδιέξοδα. Από την αφιλόξενη αγορά εργασίας, τους πενιχρούς μισθούς και τα διαρκώς αυξανόμενα κόστη, μέχρι την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, την πλήρη απουσία της κρατικής μέριμνας προς τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα και την κατάφωρη αδικία που γίνεται αντιληπτή καθημερινά, οι νέοι και οι νέες ρίχνονται άνευ όρων στη μάχη της επιβίωσης, παραγκωνίζοντας συστηματικά τις δικές τους, προσωπικές ανάγκες.

Εν ολίγοις, δαπανούν όλη τους την ενέργεια, αναζητώντας τρόπους για να επιβιώσουν κι έτσι, αδυνατούν να ζήσουν πραγματικά. Συνεπώς, ίσως αυτή είναι η πιο εύστοχη συμβουλή που μπορεί να δώσει μια μητέρα στο παιδί της: «Να ζεις».

Ό,τι λειτουργεί, δεν το πειράζεις

Ομολογουμένως, αυτή είναι μια συμβουλή συλλήβδην της παλιάς σχολής, διότι ακουγόταν από πολλά συγγενικά πρόσωπα. Το παράδοξο είναι, ότι υπήρχε κάποιο δίκιο. Παρ’ όλο που οι νεότεροι και οι νεότερες μεριμνούμε για τη βέλτιστη και όχι απλά για την διεκπεραιωτική λειτουργία κάποιου εργαλείου, μηχανήματος κ.ά., η μέθοδος των «παλιών» εξασφάλιζε ότι μια οικιακή συσκευή ή ένα εργαλείο θα λειτουργούσε σε βάθος 15ετίας –αν όχι 20ετίας.

Σε κάθε περίπτωση, η συμβολή ενός ειδικού (ηλεκτρολόγου, υδραυλικού, ψυκτικού) επ’ ουδενί συνεπάγεται προβλήματα.

Κορίτσια, πάντα να έχετε δικό σας πορτοφόλι

«Το έλεγε σε μένα και στην κολλητή μου», γράφει συμπληρωματικά η φίλη. Μέσα από μια καθαρά πραγματιστική οπτική, η οικονομική ανεξαρτησία στην Ελλάδα του 2024 είναι σπουδαίο –οριακά ακατόρθωτο– επίτευγμα. Κατά γενική ομολογία, όμως, οι ανθρώπινες σχέσεις που δομούνται με γνώμονα τα χρηματικά ή/και υλικά οφέλη είτε έχουν ημερομηνία λήξης, είτε, μακροπρόθεσμα, υπόσχονται δυστυχία. Αντιθέτως, όταν υπάρχουν ξεχωριστοί τραπεζικοί λογαριασμοί και διαχωρισμένοι τρόποι βιοπορισμού, τότε οι σχέσεις αναπτύσσονται αποκλειστικά και μόνο σύμφωνα με τις προσδοκίες και τους στόχους των δύο (ή περισσότερων) μελών.

Τουτέστιν, mother knows best.

Μη λουστείς και βγεις έξω

Αυτό είναι σχετικό. Αν, δηλαδή, γίνεται λόγος για κατακαλόκαιρο με τις θερμοκρασίες στα ύψη, τότε δεν τίθεται ζήτημα. Αλλά αν έχει ψύχρα και ο λαιμός μείνει εκτεθειμένος, αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες κάποιου κρυολογήματος.

Να ντύνεστε ζεστά, έστω.

Κι αν θέλουν να σε εκμεταλλευτούν;

Από τη μία, δεν γίνεται να παραβλεφθεί η φονική επικαιρότητα, με τις αλλεπάλληλες ειδήσεις γύρω από βιασμούς, κακοποιήσεις και γυναικοκτονίες. Σε ένα κλίμα επισφάλειας και παντελούς ανευθυνότητας, οι γυναίκες και οι θηλυκότητες δεν δύνανται να περπατούν αργά το βράδυ μόνες, χωρίς να μιλούν στο τηλέφωνο ή να περνούν από κεντρικούς δρόμους με περαστικούς, με την ελπίδα να επιστρέψουν αλώβητες στο σπίτι. Κι όσες το έχουν καταφέρει, είναι, στ’ αλήθεια, εξαιρετικά τυχερές. Διότι, η επιβίωσή τους, όπως έχει αποδεχτεί περίτρανα στα εγχώρια εδάφη, είναι προπαντός θέμα τύχης.

Εντούτοις, η υπερβολή δεν είναι καλός σύμμαχος. Παρά το γεγονός ότι η αρχική πρόθεση είναι αγνή και αφορά στην προστασία, ελλοχεύει ο κίνδυνος του έμμεσου εκφοβισμού και η διαστρέβλωση μιας συνθήκης, παρουσιάζοντάς την με πολύ ακραίο τρόπο. Να σημειωθεί, ότι όλα τα ανθρώπινα όντα ανεξαιρέτως καθοδηγούνται από το ένστικτο της επιβίωσης και είναι σε θέση να αισθανθούν την απειλή.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα