Θυμάσαι εκείνη τη διαφήμιση που έλεγε: «Δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο»;! Γι’ αυτό ακριβώς θα μιλήσουμε σήμερα, τη γράμμωση.

Αν, λοιπόν, ο προπονητικός σου στόχος είναι η μείωση του ποσοστού λίπους στον οργανισμό σου και η γράμμωση… τότε σου έχω πολύ καλά νέα! Είναι πολύ πιο εύκολο και λιγότερο σύνθετο από αυτό που φαντάζεσαι.

Κάνεις προπονήσεις εδώ και πολύ καιρό αλλά δεν έχεις δει τα επιθυμητά αποτελέσματα σε γράμμωση; Σε υγιείς ασκούμενους είναι βέβαιο πως αυτό συμβαίνει λόγω ελλιπούς ενημέρωσης, παραπληροφόρησης και βιασύνης – σε συνδυασμό με έλλειψη υπομονής καθώς και ψυχολογικής κούρασης. Όμως, η γνώση και η έντονη επιθυμία/ανάγκη σου να βελτιώνεσαι συνεχώς θα συμβάλλουν στην προσήλωση που χρειάζεσαι, ώστε να πετύχεις το στόχο σου.

Ναι, ακόμα κι αν έχεις παρατηρήσει το φαινόμενο γιο-γιο, δηλαδή συνεχή αυξομείωση βάρους και έχεις αρχίσει να χάνεις την υπομονή σου. Η γνώση θα σε πάει ένα βήμα πιο κάτω.

Πάμε να δούμε, λοιπόν, τι είναι αυτό που σε κρατάει πίσω σε όλη αυτή τη διαδικασία.

Υπερβολικό cardio/αερόβιο πρόγραμμα

Το πώς την πατήσαμε έτσι και πιστέψαμε όλοι μας σε κάποια φάση της ζωής μας πως η αερόβια προπόνηση είναι η λύση για όλα, ακόμα το ψάχνω! Ίσως γιατί δεν τέθηκε ποτέ το ερώτημα: «Εκτός από τη δόμηση καλής υγείας, κάνεις προπόνηση γιατί θέλεις να φαίνεται το σώμα σου πιο ωραίο… ντυμένο ή με μαγιώ;» Κι εδώ βρίσκεται μια αλήθεια.

Η υπερβολική αερόβια προπόνηση (4+ φορές την εβδομάδα) μειώνει το ποσοστό λίπους στον οργανισμό σου, αλλά μειώνει και τον μυϊκό ιστό. Έτσι, υπάρχει περίπτωση το σώμα να δείχνει ακόμα και πλαδαρό παρόλη την προπόνηση που κάνεις καθώς ναι μεν χάνεται λίπος αλλά δεν υπάρχουν μύες, για να αναδειχθούν κάτω από τον υποδόριο και τον λιπώδη ιστό.

Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να προσθέσεις προπονήσεις με αντιστάσεις, δηλαδή ασκήσεις με το βάρος του σώματος, με λάστιχα ή/και με βάρη. Γιατί, λοιπόν, να κάνεις μόνο τρέξιμο ή ποδήλατο, ενώ μπορείς να κάνεις μια φανταστική αερόβια προπόνηση με τα παραπάνω και να πετύχεις φυσική κατάσταση, γράμμωση και απώλεια λίπους σε μια προπόνηση; Και επειδή πάει κάπου το μυαλό μου, θα σου πω πως ΚΑΙ αυτές οι προπονήσεις που περιγράφω είναι stress-relieving. 

γυμναστική

Εξοντωτική προπόνηση αντιστάσεων

Πάλι στο θέμα της υπερβολής θα κινηθώ. Επιδιώκεις να φέρεις το σώμα σου σε κατάσταση εξάντλησης, γιατί έτσι νιώθεις ότι έκανες μια πολύ δυνατή προπόνηση. Και μετά δεν τρως, για να μη το χαλάσεις. Έλα όμως που το μεταπροπονητικό γεύμα είναι το πιο σημαντικό. Ο μυς έχει «τραυματιστεί» μέσα από την προπόνηση – αυτό είναι φυσιολογικό και επιθυμητό, μη σε τρομάζουν οι όροι – και αναδομείται μέσω του επόμενου γεύματος.

Θα φας πρωτεΐνη; Θα γίνει μυς. Θα φας υδατάνθρακα; Θα γίνει αναπλήρωση της ενέργειας. Λιπαρά; Μια μικρή ποσότητα καλών λιπαρών είναι αρκετή, ώστε να μην αποθηκευτεί επιπλέον λίπος στον οργανισμό σου.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης και το γεύμα πριν την προπόνηση. Ένα πλήρες γεύμα 3-4 ώρες πριν την προπόνηση είναι σούπερ. Ούτε ενεργειακά ποτά χρειάζεσαι, ούτε τίποτα. Εκτός αν σου αρέσουν. Άλλο «χρειάζομαι», άλλο «μου αρέσει».

Και για να το κλείσω και αυτό, αν κάνεις εξαντλητική προπόνηση αντιστάσεων, τότε πάλι έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή «καις» και μυϊκό ιστό. Γενικά, κράτα ένα χρυσό κανόνα στο νου σου: Προσέγγισε το 80% σου στις προπονήσεις σου και πιο αραιά το 100%. Το να ξεπερνάς κάθε φορά τα όρια, μπορεί να οδηγήσει σε σωματική και ψυχολογική εξάντληση, αλλά και σε τραυματισμούς.

Η τροφή είναι το καύσιμό σου και η αναπλήρωση όλων όσων χρειάζεται ο οργανισμός σου, για να είναι υγιής, δυνατός αλλά και λειτουργικός στην καθημερινότητά σου χωρίς πόνους.

γυμναστική

Ψυχική υγεία & κορτιζόλη

Η παραγωγή της κορτιζόλης από τον οργανισμό πραγματοποιείται με αγνές προθέσεις: Να δώσει ενέργεια στο σώμα, όταν αυτό βρεθεί σε συνθήκες στρες. Όταν, όμως, εσύ είσαι μόνιμα σε κατάσταση στρες, κάνεις αυτό το μηχανισμό επιβίωσης να δουλεύει με εντατικούς ρυθμούς υπονομεύοντας τον θετικό ρόλο της ορμόνης. Έτσι, ελλοχεύουν κίνδυνοι σε πολλούς τομείς, όπως είναι:

-Ύπνος

-Ανοσοποιητικό σύστημα

-Αύξηση κοιλιακού λίπους

-Αύξηση βάρους

-Μυϊκή μάζα

-Κολλαγόνο

-Αναποτελεσματικότητα υποδοχέων βιταμίνης D

-Καρδιαγγειακά προβλήματα

Ψυχικές διαταραχές

-Έλκος

-Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Είναι σοκαριστικό το γεγονός πως το στρες μπορεί να είναι τόσο εξαντλητικά βλαβερό για την υγεία μας. Μπορείς να το αποτρέψεις αυτό με περισσότερη ξεκούραση, μουσικήψυχοθεραπεία, διαλογισμό, βόλτα στη φύση, μαύρο ή πράσινο τσάι, μασάζ και φυσικά… με άσκηση!

Τώρα που έχεις το know-how, γνωρίζεις πολύ καλά τι πρέπει να κάνεις! Πάρε το χρόνο σου, για να τα αφομοιώσεις και να τα προσαρμόσεις στη δική σου καθημερινότητα… Η διαφορά στη γράμμωση θα είναι αισθητή και θα με θυμηθείς!

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα