Χτίσε πρώτα εσύ περιβαλλοντική συνείδηση

Η 5η Ιουνίου έχει οριστεί ως, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών. Η μέρα αυτή δεν καθιερώθηκε ως μια απλή ημέρα για το περιβάλλον, αλλά δημιουργήθηκε με στόχο να επιστήσει την προσοχή των πολιτών και να τους εκπαιδεύσει σχετικά με την περιβαλλοντική συνείδηση. Με τίτλο: #OnlyOneEarth, το θέμα της φετινής εκδήλωσης είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η επαναγνωριμία μας τους τρόπους προστασίας του και η αναζωογόνηση του πλανήτη γη.

Εν αρχήν ην η εκπαίδευσης

Σύμφωνα με την UNESCO, «η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι μια διαδικασία μάθησης που αυξάνει τη γνώση και την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων σχετικά με το περιβάλλον και τις σχετικές προκλήσεις για την προστασία του. Αναπτύσσει τις απαραίτητες δεξιότητες και τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και ενισχύει στάσεις, κίνητρα και δεσμεύσεις για λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων και ανάληψη υπεύθυνης δράσης».

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι μια καλή αφορμή για να διαβάσεις, να μάθεις και να εμπλακείς διαδραστικά σε δραστηριότητες που σε βοηθούν να έρθεις πιο κοντά στο τι καταστρέφει το περιβάλλον και τι μπορεί να προλάβει την μόλυνσή του.

Στη Μαρίνα Φλοίσβου πραγματοποιείται μια σειρά από δράσεις, με σκοπό την ενίσχυση του μηνύματος της προστασίας του περιβάλλοντος. Το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Ιουνίου, θα φιλοξενήσει στο χώρο της τις αναγνωρισμένες, μη κερδοσκοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις. 

Μπορείς ακόμη να βρεις διάφορες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες στην ιστοσελίδα του Δήμου σου. Επίσης, μπορείς μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα να περάσεις το χρόνο σου παραγωγικά, παρακολουθώνταςδιαβάζοντας και παίζοντας περιβαλλοντικά παιχνίδια, όπως το «Beyond Blue» και το «Eco clicker», τα οποία σχετίζονται με το περιβάλλον και την προστασία του.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΜΠΟΥΚΑΛΙΩΝ

Think Green- Act Green

Υπάρχουν πολλές συνήθειες που εάν εντάξεις στην καθημερινότητά σου, μπορείς να συμβάλλεις στη μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης. 

1. Ανακύκλωσε και δράσε

Η πρώτη και πιο σημαντική συνήθεια είναι το μάζεμα αποβλήτων. Μπορεί να γίνει είτε ατομικά, είτε και συλλογικά, μέσα από οργανωμένες περιβαλλοντικές ομάδες, όπως η WWF (World Wide Fund of Nature), η Greenpeace, η ομάδα Αρκτούρος και άλλες πιο μικρές στο πλαίσιο του δήμου ή της γειτονιάς. 

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ

2. Βάλε την Κομποστοποίηση στην ζωή σου

Η Κομποστοποίηση αποτελεί μια από τις πιο ευεργετικές συνήθειες, αφού με αυτόν τον τρόπο, τα υπολείμματα των τροφίμων μετατρέπονται σε γήινο λίπασμα. Τα βασικά συστατικά για το μείγμα είναι το «πράσινο και το καφέ».

Τα «πράσινα» είναι συνήθως υπολείμματα τροφών, όπως φλούδες φρούτων και λαχανικών, κατακάθι καφέ ή αν έχετε αυλή, αποκόμματα γρασιδιού, ενώ τα «καφέ» είναι πιο πλούσια σε άνθρακα – σκεφτείτε τα κουτιά αυγών, τις εφημερίδες, τα αποξηραμένα φύλλα και τις πευκοβελόνες. Μόλις η μυρωδιά φτάσει στο σημείο να θυμίζει κάτι ξυλώδες, γήινο, αλλά και κάτι γλυκό, τότε είναι έτοιμο για χρήση.

3. Επαναχρησιμοποίησε

Άλλη μια «πράσινη» συνήθεια είναι να εντάξεις στην καθημερινότητά σου επαναχρησιμοποιημένα προϊόντα, τα οποία όχι μόνο μειώνουν τα σκύβαλά σου, αλλά βοηθούν στην πρόσληψη της επιπλέον σπατάλης.

Πάρα πολλά καταναλώσιμα προϊόντα συσκευάζονται σε πρακτικές συσκευασίες, τις οποίες μπορείς μετά να αξιοποιήσεις με ποικίλους τρόπους, είτε για διακόσμηση, είτε για να φυτέψεις λουλούδια, είτε ακόμη και για δοχείο αποθήκευσης. Αξιοποίησε κάθε σου αγορά ξανά, φτάνει να βάλεις φαντασία.

4. Επίλεξε την κατανάλωση τοπικών προϊόντων

Η επιλογή να καταναλώσεις τοπικά προϊόντα κρίνεται ως περιβαλλοντικά συνειδητή, αφού αποφεύγονται οι περιττές εισαγωγές και εξαγωγές, αλλά και οι χημικές ουσίες για την ανάγκη διατήρησης των τροφίμων. Εάν καταναλώνονται εγχώρια προϊόντα, τα καύσιμα και οι περιττοί ρύποι αερίων θα μειωθούν και θα στηριχθεί η τοπική αγορά, με αποτέλεσμα να αυξηθεί και η παραγωγή. Επίσης, τα τοπικά προϊόντα είναι πιο υγιεινά αφού αποφεύγονται τα περιττά χημικά για την συντήρησή τους.

5. Ντύσου με «πράσινη» συνείδηση

Δεν πρέπει να ξεχνάς ότι αυτό που φοράς, «μολύνει». Η βιομηχανία της μόδας ευθύνεται σε τεράστιο βαθμό για τη μόλυνση του περιβάλλοντος, αφού η διαδικασία παραγωγής ρούχων προκαλεί τουλάχιστον το 10% όλων των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα. Πολλές επώνυμες εταιρείες προσπαθούν να εντάξουν στα προϊόντα τους και συλλογές με eco- friendly προϊόντα, έτσι ώστε να δώσουν «πράσινες» επιλογές στους καταναλωτές. 

Αυτό που πρέπει όλοι να αντιληφθούμε είναι ότι η αλλαγή είναι μια συλλογική διαδικασία και πως αν ο καθένας μας ξεχωριστά, έκανε κάθε μέρα ένα βήμα για να μειώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, τότε θα μειωνόταν συνολικά η ρύπανση του περιβάλλοντος. Εξάλλου, αν εργαστούμε υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, αυτομάτως χαρίζουμε και στους εαυτούς μας έναν καλύτερο τρόπο διαβίωσης. Ας κάνουμε εμείς, λοιπόν, την αρχή και θα ακολουθήσουν κι άλλοι!

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα