Η Meryl Streep, μιλώντας στον ΟΗΕ, δήλωσε πως οι γάτες του Αφγανιστάν έχουν περισσότερα δικαιώματα από τις γυναίκες. Οι Ταλιμπάν απαντούν, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «Τα ανθρώπινα δικαιώματα προστατεύονται στο Αφγανιστάν και κανείς δεν υφίσταται διακρίσεις».
Η βραβευμένη ηθοποιός Meryl Streep μίλησε στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, συγκρίνοντας τις γυναίκες του Αφγανιστάν με γάτες, σκίουρους και πουλιά. Όπως διαπίστωσε, τα ζώα αυτά είχαν περισσότερα δικαιώματα από τις γυναίκες.
«Μια γάτα μπορεί να νιώσει τον ήλιο στο πρόσωπό της. Μπορεί να κυνηγήσει έναν σκίουρο στο πάρκο… Ένα πουλί μπορεί να τραγουδήσει στην Καμπούλ, αλλά ένα κορίτσι δεν μπορεί, και μια γυναίκα δεν μπορεί δημοσίως. Αυτό είναι παράδοξο», είπε η Streep τη Δευτέρα. «Αυτό είναι μια καταστολή του φυσικού νόμου. Αυτό είναι περίεργο».
Καθώς τα λόγια της Στριπ κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τέσσερις χώρες ανακοίνωσαν μια «άνευ προηγουμένου» δράση κατά των κυβερνώντων Ταλιμπάν για τη «συστηματική καταπίεση» των γυναικών και των κοριτσιών. Πιο συγκεκριμένα, η Γερμανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Ολλανδία κατηγόρησαν την Πέμπτη τη σκληροπυρηνική ισλαμιστική ομάδα για παραβίαση της Σύμβασης για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW).
Η σύμβαση επικυρώθηκε από την προηγούμενη αφγανική κυβέρνηση το 2003, πολύ πριν οι Ταλιμπάν αναλάβουν την εξουσία το 2021, αφού οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αποχώρησαν από τη χώρα σημειώνοντας το τέλος ενός εικοσαετούς πολέμου.
«Γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια του Αφγανιστάν ουσιαστικά διαγράφονται από τη δημόσια ζωή με τα διάφορα διατάγματα που έχουν εκδώσει οι Ταλιμπάν», είπε η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Penny Wong σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη. «Τα βήματα που κάνουμε με τη Γερμανία, τον Καναδά και την Ολλανδία είναι άνευ προηγουμένου».
Reminder that a dog has more rights than women in Afghanistan and other Islamic countries.
— Riley Gaines (@Riley_Gaines_) August 25, 2024
A dog can bark without getting imprisoned. pic.twitter.com/HXT424wdHQ
Τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν;
Από τότε που ανέλαβαν την εξουσία, οι Ταλιμπάν έχουν σταδιακά ορίσει αυστηρότερους περιορισμούς για τις γυναίκες και τα κορίτσια.
Δεν επιτρέπεται πλέον να εργάζονται ή να σπουδάζουν πέραν της έκτης τάξης. Το σώμα τους πρέπει να είναι πλήρως καλυμμένο και απαγορεύεται να κοιτάζουν άνδρες με τους οποίους δεν έχουν σχέση εξ αίματος ή γάμου και αντίστροφα.
Τα τελευταία διατάγματα των Ταλιμπάν που ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα, στα οποία αναφέρεται και η Στριπ, περιλαμβάνουν την απαίτηση από τις γυναίκες και τα κορίτσια να παραμείνουν σιωπηλές δημοσίως.
Σύμφωνα με την αυστηρή ερμηνεία του Ισλάμ από τους Ταλιμπάν, η φωνή μιας γυναίκας θεωρείται “οικεία” και επομένως δεν πρέπει να ακούγεται να τραγουδά, να απαγγέλλει ή να διαβάζει δυνατά. Αυτή η συστηματική καταπίεση γυναικών και κοριτσιών, όπως έχει οριστεί και από τον ΟΗΕ, έχει τροφοδοτήσει μια κρίση ψυχικής υγείας στον γυναικείο πληθυσμό του Αφγανιστάν.
Η κατάθλιψη μεταξύ των γυναικών και των κοριτσιών αυξάνεται, σύμφωνα με ειδικούς στον τομέα της υγείας και ακτιβιστές ανθρώπινων δικαιωμάτων – οδηγώντας σε αύξηση στις απόπειρες αυτοκτονίας.
The Taliban’s new decree bans women’s voices from being heard by men outside their family. This regime has progressively banned women from work, education, travel, media, and public life, reducing their existence to mere reproductive functions with no voice or face. pic.twitter.com/NwULdOZfAQ
— Habib Khan (@HabibKhanT) August 21, 2024
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι η νομική κίνηση των τεσσάρων δυτικών εθνών θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαδικασίες στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ως κράτος που έχει υπογράψει την CEDAW, το Αφγανιστάν αναμένεται να απαντήσει στην καταγγελία.
Ωστόσο, το έγγραφο υπεγράφη από την προηγούμενη κυβέρνηση και μέχρι στιγμής, οι Ταλιμπάν δεν έχουν δείξει σημάδια αλλαγής της στάσης τους παρά τη διεθνή καταδίκη.
Τι απάντησαν οι Ταλιμπάν στην Meryl Streep
Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε την Πέμπτη πως είναι «παράλογο» να κατηγορούνται οι ηγέτες του Αφγανιστάν για διακρίσεις λόγω φύλου: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα προστατεύονται στο Αφγανιστάν και κανείς δεν υφίσταται διακρίσεις», δήλωσε ο Hamdullah Fitrat Fitrat.
«Δυστυχώς, γίνεται μια προσπάθεια να διαδοθεί προπαγάνδα κατά του Αφγανιστάν μέσω του στόματος κάποιων γυναικών και να κάνει την κατάσταση να φαίνεται λάθος».
On Sept. 23, Meryl Streep delivered a powerful speech to the UN to talk about the rights of women and girls living in Afghanistan. Here's what she had to say…#merylstreep #afghanistan #taliban #UN #womensrights pic.twitter.com/kOukCZAevk
— Brut America (@brutamerica) September 24, 2024
Όμως, οι γυναίκες αγωνίζονται για να ακουστεί η φωνή τους
Στη Νέα Υόρκη, η Στριπ είπε στην Christiane Amanpour, δημοσιογράφο του CNN ότι κινητοποιήθηκε να μιλήσει για τις γυναίκες και τα κορίτσια του Αφγανιστάν επειδή οι ενέργειες των Ταλιμπάν είναι «σαν τη διαγραφή ενός ολόκληρου φύλου».
Η Fawzia Koofi, πρώην αφγανή βουλευτής, είπε στην Amanpour ότι οι Ταλιμπάν «αδυνατούν να καταλάβουν ότι το Αφγανιστάν έχει μεταμορφωθεί». Παρά τις προσπάθειες των Ταλιμπάν να τις διαγράψουν, είπε ότι οι γυναίκες αγωνίζονται για να ακουστεί η φωνή τους.
Αφού οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν τις γυναικείες φωνές στο κοινό, ορισμένες γυναίκες έσπευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δημοσίευσαν βίντεο με τις ίδιες να τραγουδάνε ως μορφή διαμαρτυρίας.
«Αυτό είναι ένα σημάδι ενός διαφορετικού Αφγανιστάν που οι Ταλιμπάν δεν καταλαβαίνουν», είπε η Koofi: «Σήμερα, κάθε γυναίκα στο Αφγανιστάν είναι δημοσιογράφος, κάθε γυναίκα στο Αφγανιστάν είναι τηλεόραση, με το να μιλάνε για την εμπειρία τους».
Η Fereshta Abbasi, η οποία ερευνά το Αφγανιστάν στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είπε ότι η δράση της Γερμανίας και των εταίρων της μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή του μονοπατιού προς τη δικαιοσύνη για τις «φονικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ταλιμπάν κατά γυναικών και κοριτσιών από το Αφγανιστάν».
«Είναι ζωτικής σημασίας για άλλες χώρες να δηλώσουν την υποστήριξή τους σε αυτή τη δράση και να συμπεριλάβουν τις Αφγανές γυναίκες καθώς προχωρά η διαδικασία», είπε.