Το παράδοξο με τους εργαζομένους, είναι πως δεν αντιλαμβανόμαστε την εξουθένωση μέχρι να έρθει η ώρα της πολυπόθητης άδειας.

Εκείνες οι παραδεισένιες ημέρες που το κινητό τηλέφωνο βρίσκεται μόνιμα σε σίγαση, το λάπτοπ παραμένει απενεργοποιημένο και τα επίπεδα του στρες επανέρχονται σε φυσιολογικούς, ήπιους ρυθμούς. Προσφέρεται πλήρης ελευθερία κινήσεων, μακριά από ατελείωτες αρμοδιότητες, συσκέψεις και αφόρητες πιέσεις. Εντούτοις, έρχεται αυτή η άτιμη μέρα της επιστροφής στην εργασιακή πραγματικότητα.

Πίσω στον τόπο του εγκλήματος

Ανεξάρτητα από τη μορφή εργασίας (π.χ. εξ αποστάσεως ή διά ζώσης) και το κλίμα μεταξύ συνεργατών και εργοδοσίας, η λήξη της άδειας συνάδει με αποστροφή και δυσαρέσκεια, γεγονός απόλυτα φυσιολογικό. Πάρα ταύτα, αξίζει να σημειωθεί πως τα αρνητικά αυτά συναισθήματα δεν αντανακλούν πάντοτε δυσμενές εργασιακό περιβάλλον ή τοξικές σχέσεις. Όπως σημειώνει η ψυχολόγος, Δρ. Becky Spelman: «Η επιστροφή στη δουλειά μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση». Επιπλέον, συμπληρώνει πως είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθάνονται έτσι οι εργαζόμενοι.

Τα όπλα στη φαρέτρα

Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται χρόνος και σταδιακές μεταβάσεις. Όσο αυστηρά κι αν είναι τα χρονικά περιθώρια σε κάποια πρότζεκτ, η συντριπτική πλειοψηφία των συνεργατών εναρμονίζονται με την ανάγκη της ομαλής επαναπροσαρμογής στις καθημερινές απαιτήσεις. Ως εκ τούτου, θα ήταν ευεργετική η δημιουργία ενός αντίστοιχου κλίματος, όπου βεβαίως θα ολοκληρώνονται οι αρμοδιότητες, αλλά ταυτόχρονα θα υπάρχει πρόσφορο έδαφος για χιούμορ και ανθρώπινη αλληλοεπίδραση, προκειμένου να πραγματωθεί αναίμακτα η επιστροφή στον εργασιακό χώρο.

Η θαυματουργή οργάνωση

Αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι η βέλτιστη οργάνωση προφυλάσσει από τυχόν αστάθμητους παράγοντες και προσφέρει την αίσθηση του ελέγχου. Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Becky Spelman: «Ακόμη και το τελευταίο βράδυ ή νωρίς το πρωί της πρώτης μέρας που θα επιστρέψεις στη δουλειά, προετοίμασε όλα όσα χρειάζεσαι και οργανώσου όσο καλύτερα γίνεται. Αυτό θα επιφέρει την απαραίτητη ισορροπία πριν πελαγώσεις με λίστες και υποχρεώσεις».

Επιπρόσθετα, το χρώμα και τα λουλουδένια αρώματα στον χώρο εργασίας ενεργοποιούν θετικές πτυχές του εαυτού, επηρεάζοντας σαφώς και την παραγωγικότητα. Η επιλογή εξατομικευμένων μέσων εργασίας (σημειωματάρια, mousepad, φάκελοι) με εύστοχα μηνύματα που προκαλούν ευφορία, είναι μια ακόμα προτεινόμενη προσθήκη.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα