Μια απόφαση που πάρθηκε στο πλαίσιο μιας άγνωστης, μέχρι πρότινος, σύσκεψης.
Ουκ ολίγες φορές έχει τεθεί επί τάπητος το ζήτημα του περίφημου «μπαζώματος» στα Τέμπη, στο σημείο όπου έλαβε χώρα η πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία. Ένα πρόσφατο ρεπορτάζ του κ. Βασίλη Λαμπρόπουλου, αστυνομικού συντάκτη στα «Νέα» και στο «Βήμα», ανοίγει γι’ άλλη μια φορά τον ασκό του Αιόλου, αναφορικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες πάρθηκε η απόφαση για το «μπάζωμα», τα συμμετέχοντα πολιτικά πρόσωπα και τον ενδεχόμενο δόλο. Συν τοις άλλοις, η κυρία Καρυστιανού προανήγγειλε πριν λίγες ημέρες την πρόθεση συγγενών των θυμάτων να προβούν σε ανάλογες μηνύσεις, με αποτέλεσμα να σφίγγει ο κλοιός ως προς την απόδοση ευθυνών και την «κάθαρση».
Το ρεπορτάζ περί άγνωστης σύσκεψης
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του MEGA ο αστυνομικός συντάκτης κ. Βασίλης Λαμπρόπουλος, το βράδυ της 3ης Μαρτίου πραγματοποιήθηκε μια σύσκεψη, η οποία δεν είχε γνωστοποιηθεί μέχρι πρότινος, μεταξύ πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων στο χώρο όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή 57 άνθρωποι. Ειδικότερα, το παρών έδωσαν ο τότε περιφερειάρχης Λάρισας, Κώστας Αγοραστός, ο τότε υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό, Χρήστος Τριαντόπουλος, και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς. Επίσης, παρίσταντο αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, της Πυροσβεστικής και εκπρόσωπος της Hellenic Train.
Οι συμμετέχοντες, υιοθετούμενοι το αφήγημα της πλήρους αναδιαμόρφωσης του σημείου, ούτως ώστε να διευκολυνθεί η άμεση έναρξη των σιδηροδρομικών δρομολογίων, βάσει των όσων ειπώθηκαν, την επομένη ξεκίνησε κιόλας η διαδικασία. Ωστόσο, το παράδοξο είναι πως ναι μεν το «μπάζωμα» ολοκληρώθηκε μεταξύ 4 και 6 Μαρτίου, αλλά τα δρομολόγια επανήλθαν στις 29 Μαρτίου, καταγράφοντας μια αξιοσημείωτη χρονική απόκλιση, η οποία εύλογα γεννά εκ νέου ερωτήματα.
Μια άλλη παράμετρος που προβληματίζει, όπως επισήμανε και ο κ. Λαμπρόπουλος, είναι η απόκρυψη της εν λόγω σύσκεψης, καθώς ο κ. Αγοραστός δεν είχε αναφέρει κάποιο αντίστοιχο γεγονός στο υπόμνημά του, ενώ ο κ. Τριαντόπουλος παρέλειψε να προβεί σε κάποια αναφορά γύρω από την επίμαχη συνάντηση στη Βουλή. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το MEGA επικοινώνησε με στελέχη της Πυροσβεστικής και με την ΕΛ.ΑΣ., για να λάβει επιβεβαιωτικές απαντήσεις σε συνάρτηση με την προαναφερθείσα σύσκεψη.
Μηνύσεις προς πάσα κατεύθυνση από τους συγγενείς των θυμάτων
Η Μαρία Καρυστιανού, Πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων στα Τέμπη και μητέρα της αδικοχαμένης Μάρθης, συνεχίζει να μάχεται άνισα, αξιοποιώντας όλες τις προσφερόμενες, νόμιμες ενέργειες.
«Υπάρχει μια ατιμωρησία σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές παραλήψεις-παρανομίες και πλέον αυτό δεν το δεχόμαστε. Με αυτά τα δεδομένα, είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε πολύ διαφορετικά και θα ακολουθήσουν μηνύσεις-έκπληξη, κατά συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων», δήλωσε.
«Θα ακολουθήσουν μηνύσεις για τους ιατροδικαστές, οι οποίοι προφανώς δέχτηκαν οδηγίες να συγκαλύψουν, λειτούργησαν έξω από κάθε πρωτόκολλο, ελληνικό και ευρωπαϊκό. Δεν έκαναν καθόλου τοξικολογικές εξετάσεις στα καμένα παιδιά… Απλά έδωσαν σε όλους τους γονείς ένα χαρτί «βίαιος θάνατος, πλήρης απανθράκωση» και αυτό ήταν. Ούτε αιτία μέσα, δηλαδή εάν ανέπνευσε καυστικό υγρό και μετά πέθανε ή αν κάηκε ζωντανός», συμπλήρωσε, μιλώντας στον Αθήνα 9,84.
Σε εκδήλωση προς τιμήν των θυμάτων των Τεμπών σε πάρκο του Ηρακλείου Κρήτης, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Εκείνο το βράδυ, για εμάς ο χρόνος σταμάτησε. Οι μανάδες και πατεράδες παγώσαμε… Νεκρώθηκε μαζί με τα παιδιά μας, το πιο τρυφερό κομμάτι της ψυχής μας… Μόλις αρχίσαμε να συνερχόμαστε, αντιληφθήκαμε πως οι καρδιές μας δεν χτυπάνε πια το ίδιο. Αναγκαζόμαστε να ζητάμε ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Ελευθερία λόγου, ελευθερία, πραγματική, ατομική ή συλλογική και όχι εισαγωγής! Δεν ήξερα πώς της κληρονόμησα κυβερνώντες που ήταν σε θέση να την κάψουν ζωντανή. Τώρα ξέρω!».
«Αντί να τους απασχολεί αν θα πάνε φυλακή, νοιάζονται για τα αποτελέσματα των εκλογών. Αλήθεια, όταν αποδείξουμε την ενοχή τους, πώς θα δικαιολογήσουν την ανεμπόδιστη συμμετοχή τους στις εκλογές και την παρουσία τους στη Βουλή; Αν είχαν ποτέ ανθρωπιά ή στην πορεία την έχασαν, δεν με απασχολεί! Και από τη στιγμή που έχω χάσει το παιδί μου εξαιτίας τους, είναι κάτι που δεν με αφορά να δω με συμπόνοια, κάθε άλλο. Δεν γνωρίζω αν όσοι έχουν στα χέρια τους τις τύχες της ζωής μας είναι από αυτόν τον κόσμο ή πρεσβεύουν κάτι ξένο από αγάπη. Ξένο είναι σίγουρα απέναντι στα πρόσωπα των παιδιών μας. Αυτό το γνωρίζω. Δεν ξέρω, αν ξεκίνησε έτσι αυτό το κακό ή αν στην πορεία εξελίχθηκε σε τέτοιο τέρας», κατέληξε.
Στη Βουλή η δικογραφία για τα Τέμπη
Την προηγούμενη εβδομάδα, δόθηκε η δικογραφία για το έγκλημα στα Τέμπη στη Βουλή, αφού σχηματίστηκε από τον εισαγγελέα Λαρίσης, λίγο πριν παύσουν προσωρινά οι λειτουργίες του κοινοβουλίου, λόγω των επερχόμενων ευρωεκλογών. Πρόκειται για τη δικογραφία η οποία είχε μπει στο αρχείο από τη Λάρισα και ανασύρθηκε με παρέμβαση του Αρείου Πάγου, έπειτα από μήνυση των συγγενών των θυμάτων, για τον τρόπο που διαμορφώθηκε ο χώρος όπου συνέβη το μοιραίο δυστύχημα και τις καταγγελίες για «μπάζωμα».
Εν συνεχεία, η δικογραφία διαβιβάστηκε στο πλαίσιο του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών. Όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, εφόσον συγκεντρωθούν 30 υπογραφές μπορεί να υποβληθεί αίτημα για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής. Η πρόταση θα αφορά συγκεκριμένα πρόσωπα και αδικήματα, ενώ, για να εγκριθεί και να συσταθεί η προανακριτική επιτροπή, απαιτείται να συγκεντρώσει 151 θετικές ψήφους κατά τη μυστική, ονομαστική ψηφοφορία που θα ακολουθήσει.
Αφορά τους: Τέως υπουργό Υγείας Αθανάσιο Πλεύρη, τέως υφυπουργό Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλο, τέως υφ. Υγείας Ζωή Ράπτη, και τέως υφυπ. παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο.